Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2592
Mărime: 28.87KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Toma
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Produsele bio sunt compuse strict din plante şi din ingrediente organice, care nu au fost modificate genetic şi cărora nu li s-au adăugat alte produse chimice.

Produsele BIO sunt fabricate din ingrediente naturale, non-sintetice, precum plante, fructe sau apă. Acestea sunt obținute din culturi fără pesticide, aditivi chimici sau compuşi sintetici. Rezultatul este un produs care conţine ingrediente naturale, ecologice în proporție de cel puţin 97%.

Pe piaţa românească, gama produselor organice este destul de restrânsă. Majoritatea alimentelor este adusă din străinătate (conserve de legume, fructe, unele produse de panificaţie).

Cele mai vândute produse bio sunt laptele, ouăle, iaurturile, fructele, legumele dar şi mezelurile.

Vânzările totale de produse BIO în România ajung la aproximativ 10 milioane de euro, ceea ce reprezintă sub 1% din piaţa de retail şi foarte puţin faţă de 5-6% cât e media europeană, potrivit datelor reprezentanţilor din această industrie.

România are încă posibilitatea dezvoltării unei agriculturi ecologice (ceea ce nu este valabil pentru multe alte ţări), produsele eco fiind astăzi la mare căutare pe toate pieţele lumii.

Pentru început vom avea în vedere două ipoteze:

Prima în care campania de ecologizare prin care se promovează consumul de produse bio să nu aiba nici un efect asupra populaţiei din cauza veniturilor reduse. Se ştie că produsele sunt mai scumpe deoarece acestea nu conţin în compoziţia lor decât materie primă naturală fără compuşi chimici. Deşi oamenii sunt conştienţi că produsele de pe piaţă nu au un efect benefic asupra sănătăţii lor din lipsa resurselor materiale aceştia acceptă să cumpere produse importate, mai ieftine dar foarte periculoase. Diferenţa foarte mare de preţ între cele două tipuri de produse îi determină pe oameni să achiziţioneze produse mai ieftine.

Deşi sunt conştienţi că o alimentaţie sănătoasă înseamnă consumul de produse bio din cauza preţurilor foarte ridicate mulţi români încă nu pot renunţa la produsele ieftine şi pline de e-uri.

Motive pentru care preţul produselor BIO este mai ridicat:

- ingredientele utilizate în producţia produselor sunt mult mai scumpe

- ingredientele necesare sunt mai greu de procurat

- producţia dureaza mult timp şi necesită oameni specializaţi

- este necesară o forţă numeroasă de muncă

- producţia trebuie să respecte anumite standarde prestabilite pentru a primi certificarea

- faţă de agricultura convenţională, în agricultura ecologică gandacii trebuie adunaţi cu mâna, iar bolile plantelor trebuie să fie tratate cu ceaiuri

- cele mai multe produse organice sunt comercializate doar în magazine Bio

- raportul dintre costul de producţie şi preţul produsului

România a avut o creştere, în prezent aceasta este pe locul doi în Europa la creşterea suprafeţei de exploatare agricolă a produselor bio. Producătorii de legume, fabrica de mezeluri de vânat, fabrica de pâine sau ferma de mozzarella sunt doar câteva exemple de producători bio din România. Ei îşi desfăşoară afacerile nestingheriţi şi contrazic statisticile că România produce cu căruţa sau vinde cu sacoşa. Este adevărat că nu vedem la tot pasul produse bio româneşti dar asta nu pentru că nu există ci pentru că retailerii preferă produsele bio din import. Nu există colaborări cu marile supermarketuri iar consumatorii finali nu găsesc atât de uşor produsele pe rafturi. În prezent cele mai multe produse româneşti bio ajung la export deoarece consumatorii străini arată un mare interes pentru acestea. România importă toate produsele bio pe care le găsim pe piaţă la preţuri mult mai mari decât cele naţionale.

Livrările peste hotare sunt estimate la 200-250 milioane euro, iar peste 90% reprezintă materii prime. Cele mai mari exporturi sunt înregistrate la cereale, fructe de pădure şi vin.

Principalii importatori sunt statele din Europa de Vest, precum Germania, Austria, Franţa, Elveţia şi Danemarca De pe lista celor care cumpără produse eco de la noi nu lipsesc Statele Uniye, unde sunt livrate cereale, şi Rusia.

A doua ipoteză pe care care o avem în vedere este aceea în care campania de ecologizare are un efect pozitiv asupra populaţiei.

Preview document

Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 1
Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 2
Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 3
Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 4
Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 5
Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 6
Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Efectele Economice ale unei Campanii de Ecologizare - Consumul de Produse Bio.docx

Ai nevoie de altceva?