IFBI Banca Africană de Dezvolare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1848
Mărime: 368.42KB (arhivat)
Publicat de: Alistar Panait
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Capitolul 1. Banca Africană de Dezvoltare 3
  2. 1.1. Scurt istoric 3
  3. 1.2. Membrii Băncii Africane de Dezvoltare 4
  4. 1.3. Organizare 7
  5. Capitolul 2. Activitatea Băncii Africane de Dezvoltare 8
  6. 2.1. Misiunea și obiectivele 8
  7. 2.2. Resurse 9
  8. 2.3. Operațiuni 10
  9. BIBLIOGRAFIE 11
  10. ANEXA 12

Extras din referat

Capitolul 1. Banca Africană de Dezvoltare

1.1. Scurt istoric

Banca Africană de Dezvoltare (AfDB) a fost creată în anul 1964 pentru a sprijini dezvoltarea economică și socială și pentru reducerea sărăciei în continentul African.

În data de 14 august 1963, în Khartoum-Suedia, 23 de state membre din Africa au semnat Acordul privind constituirea Băncii Africane de Dezvoltare, urmând ca în decembrie, să semneze alte 8 țări.

Deși acordul Băncii Africane de Dezvoltare a intrat în vigoare la 10 septembrie 1964, aceasta a început să funcționeze din iulie 1966, având sediul în Abidjan, Coasta de Fildeș (Côte d’Ivoire), dar temporar este mutat în Tunsia (Tunis). În prezent, banca are în componență 80 țări membre, din care 54 africane și 26 non-africane. Pentru a deveni membru AfDB, țările non-africane trebuie să fie mai întâi membre ADF (Fondul African de Dezvoltare) .

În prezent Banca își desfășoară activitatea alături de Fondul African de Dezvoltare (ADF) și Fondul Nigerian (NTF) ce alcătuiesc Grupul BAfD.

 Fondul African de Dezvoltare (African Development Fund) a fost înființat în anul 1972 și cuprinde state participante și state beneficiare. ADF își constituie resursele din contribuții ale statelor membre. Obiectivul central este reducerea sărăciei din țările membre cu venit redus prin acordarea de credite și garanții. Din creditele acordate Fondului African de Dezvoltare se realizează studii asupra economiilor țărilor din zonă, se acordă subvenții pentru proiecte, se acordă asistență tehnică pentru studii. Creditele nu sunt purtătoare de dobândă, astfel că au o scadență de 50 ani, cu o perioadă de grație de 10 ani.

 Fondul Nigerian (Nigeria Trust Fund) a fost înființat în anul 1976 în baza unui acord încheiat între Grupul Băncii și Guvernul din Nigeria. Obiectivul fundamental este sprijinirea dezvoltării țărilor membre ale căror condiții economice și sociale necesită finanțare concesională (credite și garanții). Fondul acordă atât finanțare concesională (pe termen scurt și lung), cât și finanțare în condiții de piață pentru sectorul privat.

Pe lângă cele două fonduri, banca supraveghează alte trei fonduri speciale :

• Arab Oil Fund;

• Special Emergency Assistance Fund for Drouth and Famine in Africa;

• Special Relief Fund.

1.2. Membrii Băncii Africane de Dezvoltare

În Acordul de instituire este menționat că orice țară africană poate deveni membru regional al băncii, doar dacă deține statutul de stat independent. Statele din alte regiuni se pot alătura Fondului African de Dezvoltare doar dacă au făcut sau fac contribuții la acesta potrivit termenilor și condițiilor din acordul de instituire al Fondului. Asemenea condiții pot fi modificate doar prin decizia Consiliului Guvernatorilor cu o majoritate de 2/3 din totalul guvernatorilor, inclusiv 2/3 dintre guvernatorii țărilor non-regionale, reprezentând cel puțin 3/4 din numărul total din puterea de vot ale statelor membre.

Pentru a deveni membru al BAfD, statele non-regionale trebuie mai întâi să fie membre ale AFD (Fondului African de Dezvoltare). În prezent doar un singur stat membru al Fondului African de Dezvoltare, Emiratele Arabe Unite, aderă la statutul de membru al Băncii Africane de Dezvoltare. Turcia este în procesul de completare a cerințelor pentru participarea la Fondul African de Dezvoltare. Aderarea Turciei a fost aprobată de Consiliul Guvernatorilor în mai 2008, în Maputo, Mozambic.

În următorul grafic se poate observa dispersia teritorială a membrilor, atât regionali cât și non-regionali.

Bibliografie

1. Sorin Gabriel Anton, “Instituții financiar-bancare internaționale”, Ed. C.H.Beck, București, 2013;

2. Gheorghe Voinea,”Mecanisme și tehnici valutare financiare internaționale”, Ed. Sedcom Libris, Iași, 2004

3. http://www.afdb.org/en/

4. https://www.afdb.org/fileadmin/uploads/afdb/Documents/Publications/Annual_Report_2013.pdf - raport anual 2013

Preview document

IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 1
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 2
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 3
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 4
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 5
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 6
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 7
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 8
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 9
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 10
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 11
IFBI Banca Africană de Dezvolare - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • IFBI Banca Africana de Dezvolare.docx

Ai nevoie de altceva?