Indemnizația de Naștere

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4221
Mărime: 135.88KB (arhivat)
Publicat de: Aurel Sava
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Capitolul 1. Asigurările sociale-generalităţi.2
  2. Capitolul 2. Drepturile copiilor şi a familiilor cu copii.Indemnizaţia de naştere.3
  3. 2.1. Drepturile copiilor şi a familiilor cu copii.3
  4. 2.2. Indemnizaţia de naştere.6
  5. Capitolul 3. Ajutoare financiare ce se acordă la naşterea unui copil în.8 România, Republica Moldova, Ungaria, Marea Britanie, Spania şi Germania
  6. Capitolul 4.Scăderea populaţiei.Indicele de natalitate.15
  7. Capitolul 5.Previziuni.19

Extras din referat

Capitolul 1.Asigurările sociale-generalităţi

Noţiunea de asigurări sociale este tratată în literatura economico-financiară şi juridică succint şi neuniform şi până în prezent nu o întâlnim intr-o formulare,unanim, admisă respectiv acceptată.

Asigurarea socială are un rol de prevenire,întăreşte spiritul de independenţă şi libertate a membrilor societăţii şi dezvoltă spiritul de solidaritate şi coeziune socială atât în perioada activă cât şi de inactivitate a membrilor societăţii.

Ca fenomen social, riscurile sociale sunt determinate de îmbinarea complexă a diferiţilor factori din viaţa societăţii: politica socială şi politica economică a statului, maturitatea societăţii civile şi baza legislativă, gradul de dezvoltare a raporturilor de muncă dintre angajator şi angajaţi.

“Aşadar obiectul asigurărilor sociale îl reprezintă relatiile economice şi juridice ale subiecţilor în constituirea şi utilizarea mijloacelor financiare, destinate ocrotirii populaţiei faţă de riscurile sociale,precum şi în organizarea asistenţei medicale şi de reabilitare”.

Pentru atingerea acestui obiectiv au fost instituite asigurările sociale pentru sănătate.

Alături de asigurările sociale, sistemul de asistenţă socială reprezintă o componetă de bază a sistemului de protecţie-securitate socială.

Asistenţa socială are ca obiectiv principal protejarea persoanelor care datorită unor motive de natură economică,fizică, psihică sau socială,nu au posibilitatea să îşi asigure nevoile sociale,să îşi asigure nevoile sociale,să îşi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială.

„Fiind o importantă problemă de stat, în România însuşi statul îşi asumă responsabilitatea reglementării şi aplicării măsurilor de protecţie socială,având scopul final, asigurarea unui trai decent ale cetăţenilor săi, acestea fiind garantate de Constituţie-legea fundamentală a societăţii”.

Menţinerea şi întărirea sănătăţii populaţiei sunt necesare pentru a reduce disconfortul,pentru prevenirea pierderii capacităţii de muncă şi a deceselor premature.Statul este obligat sa ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

“Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii”.

Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare social persoanele care se regăsesc în situaţiile de a fi obligat la asigurarea social, care doresc să îşi completeze venitul asigurat,precum şi persoanele care nu sunt obligate la asigurare.

“În sistemul public prestaţiile de asigurări sociale reprezintă venit de înlocuire pentru pierderea totală sau parţială a veniturilor profesionale, ca urmare a bătrâneţii, invalidităţii,accidentelor,bolii,decesului denumite riscuri asigurate.

Prestaţiile de asigurări sociale se acordă, corelativ cu obligaţiile privind plata contribuţiei de asigurări sociale sub forma de:

• Pensii

• Indemnizaţii,ajutoare

• Alte tipuri de prestaţii”

Capitolul 2. Drepturile copiilor şi a familiilor cu copii.Indemnizaţia de naştere

2.1.Drepturile copiilor şi a familiilor cu copii

• “Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale.Copilul este înregistrat imediat dupa nastere si are de la aceasta data dreptul la un nume, dreptul de a dobândi o cetatenie si daca este posibil, de a-si cunoaste parintii si de a fi îngrijit, crescut si educat de acestia . ”

Declararea nasterii

• Declararea nasterii se face în maternitate în termen de trei zile de la nastere si se obtine certificatul constatator al nasterii. Acesta se elibereaza de la unitatea medicala unde copilul a fost nascut sau, daca copilul a fost nascut la domiciliu, de catre dispensarul medical teritorial. Pentru obtinerea certificatul medical constatator al nasterii copilului mama/parintii trebuie sa prezinte actului de identitate în original si, atunci când este cazul, certificatul de casatorie.

Înregistrarea copilului la Oficiul de Stare Civila la primarie

• Pentru înregistrarea copilului la Oficiul de Stare Civila este necesara obtinerea certificatului medical constatator al nasterii copilului. Depunerea actelor se face la primaria din localitatea unde a avut loc nasterea. Termenul legal de declarare a copilului este de 14 zile dupa care întârzierea este sanctionata cu o amenda. În cazul unor situatii speciale (probleme sociale sau medicale) primarul poate dispune scutirea de plata amenzii.

• Daca mama este casatorita pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului sunt necesare urmatoarele acte: actele de identitate ale parintilor, certificatul de casatorie, si certificatul medical constatator al nasterii copilului.

• Daca mama este necasatorita si singura pentru obtinerea certificatului de nastere al copilului este nevoie de urmatoarele acte: actul de identitate si certificatul de nastere al mamei copilului si certificatul medical constatator al nasterii copilului.

• Daca mama este necasatorita iar copilul este rezultatul unei relatii de concubinaj iar tatal copilului doreste sa-si recunoasca paternitatea, pentru obtinerea certificatului de nastere este nevoie de urmatoarele acte: actele de identitate ale parintilor, certificatul de nastere al mamei, certificatul medical constatator al nasterii copilului precum si o declaratie de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti în prezenta ofiterului de stare civila.

• Daca tatal copilului refuza sa-si recunoasca paternitatea si mama doreste sa declanseze un proces pentru stabilirea paternitatii trebuie sa ia legatura cu un avocat; demararea procedurilor se face pâna când copilul împlineste vârsta de un an.

• Daca copilul este cu paternitate nerecunoscuta iar tatal acestuia doreste sa-si recunoasca paternitatea acest lucru se poate face pâna când copilul împlineste vârsta de un an. Actele necesare sunt: actele de identitate ale parintilor, vechiul certificatul de nastere al copilului împreuna cu declaratia de recunoastere a paternitatii semnata de ambii parinti în prezenta ofiterului de stare civila (numele tatalui apare trecut în dreptul rubricii TATA, dar numele de familie ramâne al mamei).

• Daca copilul a împlinit un an si nu a fost declarat, pentru obtinerea certificatului de nastere se începe actiunea de înregistrare tardiva a nasterii care se face numai pe cale judecatoreasca. Pentru rezolvarea acestei probleme este recomandabil ca mama sa ia legatura cu un asistent social.

Preview document

Indemnizația de Naștere - Pagina 1
Indemnizația de Naștere - Pagina 2
Indemnizația de Naștere - Pagina 3
Indemnizația de Naștere - Pagina 4
Indemnizația de Naștere - Pagina 5
Indemnizația de Naștere - Pagina 6
Indemnizația de Naștere - Pagina 7
Indemnizația de Naștere - Pagina 8
Indemnizația de Naștere - Pagina 9
Indemnizația de Naștere - Pagina 10
Indemnizația de Naștere - Pagina 11
Indemnizația de Naștere - Pagina 12
Indemnizația de Naștere - Pagina 13
Indemnizația de Naștere - Pagina 14
Indemnizația de Naștere - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Indemnizatia de Nastere.docx

Te-ar putea interesa și

Asistență socială

Introducere Asistenta Sociala este un asamblu de institutii, programe, masuri, activitati profesionalizate, servicii specializate de protejare a...

Formele de Protecție a Cetățenilor prin Asigurările Sociale de Stat

CAPITOLUL 1 ASIGURARILE SOCIALE - APARITIE SI EVOLUTIE 1.1. Conceptul de asigurari sociale O trasatura caracteristica si straveche a omului este...

Analiza sistemului de asigurări sociale de stat din Republica Moldova

Introducere Sistemul public de asigurări sociale reprezintă un sistem de măsuri cu caracter economic, juridic, social şi organizatoric,...

Cheltuielile Bugetului Public

CAPITOLUL I. SISTEMUL CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1.Continutul cheltuielilor publice Cheltuielile publice exprima relatii economice sociale în forma...

Sistemul de pensii în Republica Moldova - actualități și perspective de dezvoltare

INTRODUCERE Actualitatea temei. Sistemul de pensii al Republicii Moldova este construit pe principiul solidarităţii generaţiilor. Pensiile se...

Forme de protecție a cetățenilor prin asigurările sociale de stat

I. Pensiile Pensiile constituie forma principală de protectie a cetăţenilor prin asigurările sociale. Pensiile sunt drepturi băneşti lunare ce se...

Indemnizațiile de Maternitate

1. O privire de ansamblu asupra indemnizatiilor de maternitate din lume Plata femeilor în perioada concediului de maternitate este o practică...

Concediul Paternal

I. Concediul paternal 1. 1. Introducere Naşterea unui copil reprezintă un eveniment special în viaţa părinţilor. Ceea ce nu ştim însă decât după...

Ai nevoie de altceva?