Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2545
Mărime: 174.44KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana Gugescu
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emanuel Socaciu

Extras din referat

“ Etica și integritatea academică reprezintă una dintre cele mai mari probleme dezbătute de-a lungul timpului din mai multe puncte de vedere, cum ar fi din punct de vedere filozofic, pedagogic, social etc. Cuvântul etică provine din grecescul ethos și scoate în evidență caracterul și modul de viață al indivizilor, conform spuselor lui Platon și Aristotel. Din punct de vedere pedagogic și didactic, etica și integritatea sunt doua valori importante care sunt puse în discuție cu scopul de a determina schimbări în modul de viață, a modela comportamente pozitiv sociale ale persoanelor.”

Plagiatul se refera la copierea sau insusirea in totalitate a unei lucrari sau unui proiect , cu scopul de a forma o lucrare mai buna si de a promova o materie. Termenul vine din latina de la "plagiarius" ce denumea persoanele de rapeau oameni si ii vindeau ca sclavi. In prezent , termenul "a plagia " se refera doar la furtul ideii sau lucrarii in sine.

Aceasta actiune este daunatoare nu numai sinelui ,dar si dezvoltarii societatii in care traim, afectand sfera culturala, sociala si morala, iar pentru fiecare individ aceasta actiune inhiba creativitatea, sinceritatea, memoria etc. Astfel este afectata dezvoltarea individului de maine, ce s-a antrenat sa gaseasca solutia cea mai la indemana si calea cea mai usoara, ocolind astfel cercetarea si prelucrarea datelor necesare, functiile gandirii intrand intr-o stare latenta.

„Toți se plâng de memoria lor, dar nimeni nu se plânge de propria judecată.” (Francois de la Rochefoucauld)

Plagiatul academic reprezinta o problema grava ce tine de etica academica. Conform studilui etica si integritate academica - Valentin Muresan : “Un mediu imoral favorizeză formarea unor oameni imorali, iar un mediu moral dă naștere unor oameni morali.”

Orice student are nevoie de o sursa de inspiratie in vederea intocmirii unei lucrari, iar aceasta inspiratie se poate transforma foarte usor in plagiat, chiar si fara sa se doreasca acest rezultat, deoarece originalitatea este destul de greu de atins, mai ales in era technologiei.

Subiectul principal pe care il voi dezvolta este plagiatul cu ajutorul mediului online,care, desi ne-a adus foarte multe beneficii si a usurat procesul de cercetare academic, acesta vine totodata si cu mari dezavantaje din punct de vedere al eticii si integritatii academice.

Mediul online a fost privit pentru inceput ca un mare ajutor pentru studenti, informatiile fiind mult mai accesibile si sursele mult mai numeroase. Studentul dispune de materiale pe care le poate folosi drept exercitiu. Privind acesti factori ne putem imagina lucrari mult mai bine intocmite si perspective vaste, datorita largirii orizontului cunoasterii. Adevarul, din pacate, este fix opusul, deoarece o data cu aparitia documentelor online ce servesc ajutorul academic, apar si lucrari deja intocmite ce au la baza subiectul pentru care se face cercetare. Astfel, aceste lucrari ce erau drept suport pentru subiectul in sine , sunt o sursa foarte buna de inspiratie pentru studentul ce are de abordat aceeasi tema.

De obicei, fiind postate esee pe subiectul necesar, toata informatia este preluata , posibil modificata si insusita. Studentul isi dobandeste rezultatul dorit, fara a mai completa procesul

de cercetare si asimilare a informatiei, astfel pierzandu-se exercitiul didactic si antrenarea functiilor gandirii.

Pentru incercarea de a diminua si a opri tentativa de a plagia, s-au creat aplicatii care depisteaza plagiatul si sursa, chiar calcuzeaza procentajul de plagiat al unei lucrari, pentru a usura munca profesorilor ce intampina dificultati in corectarea lucrarilor cu tentativa de plagiat. Desi aceste site-uri par un mare avantaj si au scopul evidentiarii importantei eticii academice, nu functioneaza intotdeauna exact asa cum trebuie, avand mici erori. Datele analizate de aceste programe cuprind doar documentele existente online, pe site-uri obisnuite, si nu pot detecta plagiatul daca textul a fost modificat.

Odata cu aparitia metodelor de blocare a plagiatului, au aparut si metode de mascare a acestuia, astfel cand textul este testat, sa nu se poata evidentia plagiatul. Aceste aplicatii sunt aplicatii de parafrazare, care permit studentului sa foloseasca un text "furat"' , fara a avea probleme cu testul antiplagiat, deoarece nu se poate depista secventa plagiata . Aceasta se poate clasifica ca o eroare a testului antiplagiat, o eroare ce este greu de fixat, deoarece nu se poate depista articolul sursa.

Chiar daca scopul inventarii acestor aplicatii ajutatoare este de a impiedica frauda academica, acest proces este destul de complicat si va dura o perioada mai lunga de timp pana la inventarea unei modalitati de blocare totala a acesteia, facand astfel posibila eliminarea metodelor care incurajeaza plagiatul.

Bibliografie

https://www.contributors.ro/etica-si-integritatea-ar-trebui-sa-fie-o-deconstructie-a-practicilor-si-a-mentalului-imposturii/

https://eticasiintegritate.unibuc.ro/wp-content/uploads/2018/11/Etica-si-integritate-academica.pdf

https://panorama.ro/5-sfaturi-chatgpt-prevenire-plagiat-frauda-educatie/

https://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/copiatul-si-plagiatul-in-era-internetului-o-620348.html

Preview document

Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice - Pagina 1
Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice - Pagina 2
Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice - Pagina 3
Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice - Pagina 4
Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Mediul Online - Ajutor sau dusman al eticii academice.pdf

Ai nevoie de altceva?