Cuprins
- Introducere ..3
- Capitolul I Nivelul elasticității cererii în funcție de preț
- 1.1 Elasticitatea cererii ..4
- 1.2 Elasticitatea cererii față de preț ...5
- 1.3Tipurile elasticității cererii în funcție de preț ..6
- Capitolul II Influența elasticității cererii asupra politicii de preț a firmei
- 2.1 Condițiile care marchează elasticitatea cererii față de prețul unui bun .7
- 2.2 Influența elasticității cererii de preț asupra alegerii politicii de preț a firmei ...9
- 2.3 Elasticitaeta cererii față de preț în eliminarea stocurilor înțepenite ... 11
- Capitolul III Calculul elasticității cererii și aplicarea practică
- 3.1 Calculul elasticității cererii pe un interval ...11
- 3.2 Calculul elasticității cererii intr-un punct 12
- 3.3 Probleme,lucru practic 13
- Concluzii 16
- Bibliografie .17
- Anexe ..18
Extras din referat
Cererea si oferta sunt notiuni fundamentale de economie si reprezinta coloana vertebrala a unei economii de piata. Conceptul de cerere se refera la cantitatea de bunuri si servicii care este dorita de catre cumparatori. Cantitatea respectiva este cea pe care cumparatorii ar dori s-o achizitioneze la un anumit pret, existand astfel o relatie intre pret si cantitatea ceruta.
Oferta reprezinta cantitatea de bunuri si servicii pe care piata poate s-o ofere. Cantitatea respectiva depinde de cat sunt dispuse sa produca si sa ofere firmele pentru un anume pret. Exista astfel si o relatie intre pret si cantitatea de bunuri si servicii oferita pe piata. Drept urmare, pretul este un rezultat al relatiei dintre cerere si oferta.
Astfel,scopul acestui lucrări este de a determina nivelul în care elasticitatea cererii reacționează la modificarea condițiilor pieței.Explicarea esenței și conținutului elasticității cererii în funcție de preț; caracterizarea elasticității cererii în funcție factorilor de influență;dar și funcția alegerii politicii de pret a firmei sub prisma elasticitătii cererii.
Subiectul propus vine în atenție prin ceea că la moment,este unul actual, care inflențează necondiționat legile pieții și vine în ajutor,firmelor care aplică aceste teorii a elasticității cererii pretului în gestionarea politicii de preț.
1.Definirea elasticității și coeficientul acesteia
Pentru a măsura oscilația cantității cerute ori a cantității oferite dintr-un bun la modificarea prețului acelui bun sau sub influența altor factori, se utilizează conceptul de elasticitate
Legătura cauză-efect între doua variabile reprezintă idea de bază a elasticității
Elasticitatea -constituie variația procentuală a variabilei dependente ca urmare a unei variații a variabilei independente cu un procent.
Această noțiunea find împrumutată din fizică și aplicată la teoria economică de A.Marshall, care a propus evaluarea ei printr-un coeficient, denumit coeficient de elasticitate.
Coeficientul de elasticitate reflectă cu câte procente s-a modificat variabila dependentă Y în urma modificării variabilei independente X cu un procent. Formula cea mai generală a coeficientului de elasticitate este următoarea unde
2.Scurt istoric
Elasticitatea ia avînt în istoria economică odată cu noțiunile de proporționalitate și neproporționalitate,devine astfel ideea lui Antoine-Augustin Cournot (1801-1877) și autentificată mai tîrziu de Alfred Marshall (1842-1924) prin intermediul coeficientului de elasticitate.
Ideea care nui apartine întru totul lui Marshall, dar care își are meritul transformării ei în categorie imanentă a analizei economice îi aparține anume lui Marshall,el a început să aplice elasticitatea atât la cererea bunurilor, cât și la cererea factorilor de producție, precum și la ofertă. Regula generală pentru bunurile de larg consum a fost apreciată în felul următor: „ elasticitatea cererii este înaltă în cazul prețurilor înalte, este mare sau considerabilă în cazul prețurilor moderate, însă, pe măsura reducerii prețurilor, se reduce și elasticitatea cererii, ea devenind nulă în cazul satisfacerii nevoii” .
Despre aportul făcut de Alfred Marshall la elaborarea unor teorii economice trec la Anexa 1
Capitolul I : Nivelul elasticității cererii în funcție de preț
1.1 Elasticitatea cererii
Reacția cererii la modificarea factorilor ei de influență a primit denumirea de elasticitate a cererii. Această reacție poate fi calculată cu ajutorul coeficientului de elasticitate a cererii prin următoarea formulă:
unde ED - reprezintă coeficientul elasticității cererii,
ΔQ % - modificarea cu un procent a cantității cerute;
ΔF % - modificarea cu un procent a valorii factorului de influență.
Deoarece consumatorii reacționează prompt la modificările intervenite în prețuri și în mărimea veniturilor personale, deosebim următoarele tipuri ale elasticității cererii:
- elasticitatea cererii în funcție de preț
- elasticitatea cererii în funcție de venit
- elasticitatea încrucișată a cererii
1.2 Elasticitatea cererii față de preț
În continuare vom analiza elasticitatea cererii în funcție de preț și anume noțiunea de bază care are la concept idea-
elasticitatea cererii față de prețul produsului măsoară sensibilitatea consumatorilor la modificarea prețului bunului respective.
Coeficientul elasticității cererii în funcție de preț arată cu câte procente va crește sau se va reduce cantitatea cerută de bun (ΔQD%) ca rezultat al modificării cu un procent a prețului bunului dat (ΔP%):
Bibliografie
http://conspecte.com/Microeconomie/elasticitatea-cererii-fata-de-pretul-produsului.html
http://conspecte.com/Microeconomie/elasticitatea-cererii-si-ofertei.html
http://www.svedu.ro/curs/marketing/c7.html -capitolul 7
http://www.manager.ro/articole/analize/analiza-in-ce-mod-functioneaza-cererea-si-oferta-intr-o-economie-de-piata-49747.html
Leonid BABII,Alla TRUSEVICI. Micro-Macro Economia Teorii Și Aplicții Partea 1 , Chișinău 2004. pag 17-32.
Valeriu Zbârciog,Natalia Zbârciog. Coordonanța Microeconomică a vieții umane, Știința 2001, pag 54-60
Preview document
Conținut arhivă zip
- Nivelul elasticitatii cererii in functie de pret si influenta lui asupra alegerii politicii de pret a firmei.docx