Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2702
Mărime: 24.96KB (arhivat)
Publicat de: Timea Dumitriu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Drugaliov Denis
Academia de Studii Economice Din Moldova Facultatea BAA

Extras din referat

Drept început al colaborării Republicii Moldova (RM) cu UE este considerată ziua de 18 decembrie 1989, când s-a semnat Acordul privind Comerţul şi Cooperarea Economico -Comercială între URSS şi Comunităţile Europene. RM a devenit şi ea parte la acest acord în baza dreptului de succesiune la tratate. Acest acord a constituit baza juridică a relaţiilor dintre RM şi UE până la intrarea în vigoare a Acordului Interimar privind comerţul şi chestiunile legate de comerţ, la 1 mai 1996. Acest acord cuprinde doar prevederi comerciale, ce nu depăşesc limitele competenţelor delegate Comisiei Europene de către Statele Membre. El este supus unei proceduri simplificate de aprobare, nefiind prevăzută ratificarea lui de către Parlamentul European sau parlamentele naţionale ale statelor membre.

Integrarea Europeană este obiectivul strategic ireversibil al politicii externe şi interne al Republicii Moldova.

RM cooperează cu mai multe ţări şi instituţii care oferă asistenţă tehnică. Aceste relaţii de cooperare au început în 1992, dar au căpătat amploare şi au început să exercite un impact substanţial asupra procesului de reforme începând din 1995. Din acest an. colaborarea tehnică se dezvoltă permanent şi înregistrează o majorare netă a volumului de asistenţă cu 70% în 1996, constituind circa 42 mln $, faţă de 25 mln $ în 1995.

Moldova colaborează cu 15 instituţii şi ţări donatoare, cele de bază fiind:

1. Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID)

2. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)

3. Agenţia Asistenţă Tehnică a Germaniei (GTZ),

4. Banca Mondială, BERD etc.

De asemenea, un aspect de o deosebită importanţă al colaborării RM cu UE este conlucrarea în cadrul programului TACIS.

TACIS este cel mai mare program de asistenţă tehnică din lume. El reprezintă iniţiativă UE pentru statele CSI şi Mongolia, care sprijină dezvoltarea unei legături economice şi politice armonioase între UE şi aceste ţări. Scopul său de bază este să ajute aceste ţări în tranziţiea lor economică şi în dezvoltarea democraţiei. TACIS are scopul primordial de a contribui la construcţia unei economii de piaţă. El funcţionează în cadrul Acordurilor de Asociere şi Cooperare bilaterală semnate cu fiecare partener, care stabileşte bazele cooperării economice, politice, comerciale şi culturale.

La etapa actuala exista citeva centre integrationiste de putere economica care influnteaza real asupra tuturor regiunilor si economiilor tarilor lumii, printre care putem mentiona: UE,

1. Acordul Nord American pentru Comert Liber(NAFTA),

2. Asociatia Natiunilor a Statelor din Asian de Sud Est(ASEAN),

3. Piata comuna a sudului( MERCOSUR-MERCOSUL).

Pe viitor se prevede formarea noilor centre integrationiste ca:

• Asociatia de cooperare Asia Pacific(APEC)

• Cooperarea Economica a Tarilor Marii Negre(CEMN),

• CSI

• Organizatia pentru Democratie si Dezvoltare Economica(ODDE/GUAM)

Acordul de Parteneriat şi Cooperare (APC) reprezintă baza juridică a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Acordul a fost semnat la 28 noiembrie 1994 şi a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o durată iniţială de 10 ani.

Acest aranjament asigură baza colaborării cu UE în domeniul

• Politic

• Commercial

• Economic

• Juridic

• cultural-ştiinţific şi are ca obiective susţinerea Moldovei pentru:

a) consolidarea democraţiei şi statului de drept cu respectarea drepturilor omului şi a minorităţilor prin asigurarea cadrului corespunzător al dialogului politic;

b) dezvoltarea durabilă a economiei şi finalizarea procesului de tranziţie spre economia de piaţă prin promovarea schimburilor comerciale, investiţiilor şi relaţiilor economice armonioase.

Relaţiile Moldovei cu Uniunea Europeană sunt instituţionalizate prin intermediul celor trei structuri responsabile pentru intensificarea dialogului politic şi monitorizarea implementării APC:

1. Consiliul de Cooperare RM-UE,

2. Comitetul de Cooperare RM-UE

3. Subcomitete de Cooperare RM-UE

4. Comitetul de Cooperare Parlamentară RM-UE.

Republica Moldova a semnat la 22 februarie 2005 la Bruxelles Planul de Acţiuni RM-UE în cadrul Politicii Europene de Vecinătate (PEV). Planul de Acţiuni RM-UE este un document care include obiective strategice şi acţiuni concrete pentru atingerea acestor obiective.

Implementarea Planului de Acţiuni va avansa semnificativ armonizarea legislaţiei Moldovei, a normelor şi standardelor sale cu cele ale UE. Îndeplinirea obiectivelor şi acţiunilor incluse în Planul de Acţiuni va crea condiţii pentru avansarea la un alt grad al relaţiilor cu UE.

Politica de integrare europeană a Moldovei se bazează pe doi piloni principali:

- realizarea Planului de Acţiuni Moldova-UE

- valorificarea posibilităţilor ce derivă din participarea Moldovei la iniţiativele regionale din Europa de Sud-Est – Pactul de Stabilitate, Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) şi viitorul acord CEFTA modificat. Acestea sunt două direcţii prioritare ale proceselor de integrare europeană a Moldovei, care deseori se suprapun şi se complementează.

Există un consens politic în ceea ce priveşte realizarea celor două obiective prioritare ale Republicii Moldova: integrarea europeană şi reintegrarea ţării.

Preview document

Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 1
Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 2
Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 3
Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 4
Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 5
Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 6
Participarea Republicii Moldova la Grupările Integraționiste din Europa - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Participarea Republicii Moldova la Gruparile Integrationiste din Europa.docx

Te-ar putea interesa și

Acordul central european al comerțului liber

INTRODUCERE Una dintre tendintele evidente ale economiei mondiale o reprezinta integrarea economica internationala. Acest fenomen a inregistrat o...

Alte grupări regionale în Uniunea Europeană

Introducere Gruparile regionale sunt acordurile convenite intre grupe de state din aceeasi regiune sau subregiune, in special sub forma de...

Acordul Central European de Liber Schimb - CEFTA

În decembrie 1992, la Cracovia, a fost semnat Acordul de creare a liberului schimb de catre Cehoslovacia, Polonia şi Ungaria. Principalele...

Grupări regionale din europa - CEFTA

Redefinirile politice şi economice din Europa Răsăriteană se caracterizează prin cel puţin două categorii de efecte distorsionante în ceea ce...

Ai nevoie de altceva?