Rata infracționalității - Județul Iași

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 1197
Mărime: 300.63KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Ileanu

Extras din referat

Descrierea judetului IASI

Judetul Iasi localizat in nordul-estul Romanei, este marginit de : Botosani la nord, granita cu Republica Moldova la vest, Vaslui la sud, Neamt la sud-vest si vest si Suceava la nord-vest. Suprafața totală a judeyului este de 5 476 km², reprezentand 2,3% din teritoriul tarii, si este impartit din punct de vedere administrativ in 2 municipii, 2 orase, 85 de comune cu 421 sate

Din punct de vedere al populatiei, la ultimul recensamant realizat pe 20 octombrie 2011, judetul Iasi masura 723553 locuitori cu o densitate de 132,1/km², resedinta acestuia masurand cca. 50% din totalul acestora. Populatia aproape s-a dublat in ultimii 60 de ani. Peste 98% dintre locuitori sunt romani; există de asemenea comunitati de rromi. Majoritatea populatiei este formata din ortodocsi, insa există si o comunitate semnificativa de catolici (cca. 5%, în Iasi si în partea de vest a judetului), precum si mici grupuri de protestanti.

Iasi, ca oras, detine o pozitie de frunte in economia Romaniei, dezvoltarea sa este strans dependenta de asezarea geografica favorabila la rascrucea vechilor drumuri economice. Regiunea Iasului este una dintre cele mai importante legaturi de transit comercial din partea estica a Romaniei. Reteaua sa de sosele si cai ferate este usor accesibila din orice zona a tarii, incluzand Marea Neagra si Dunarea cat si Europa, pe ruta spre noile piete ale fostei U.R.S.S. Acest lucru si potentialul economic al judetului cat si pozitia geograifca speciala fac din aceasta regiune o fereastra deschisa spre Europa in ceea ce priveste oportunitatile de afaceri.

Datorita reliefului, economia este centrata pe agricultura. Industria exista doar iîn orase.

Ramurile industriale predominante sunt:

• industria chimica.

• industria farmaceutica.

• industria metalurgica si de utilaje grele.

• industria textila.

• industria alimentara.

Industria usoara: Din 2005 pana în 2008, numarul angajatilor din domeniul confectiilor a scazut cu 50%, ajungand la 15 mii de persoane. Cei mai multi angajati sunt în confectii, aproximativ 8.200. Restul sunt angajati în pielarie si incaltaminte, 1.320, si în textile aproximativ 1.100.

2. Prezentarea unei personalitati din judetul Iasi

George Emil Palade a fost un medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”.

În 1930 s-a înmatriculat ca student la Facultatea de Medicină a Universității din București. A absolvit-o în 1940, obținând titlul de doctor în medicină cu o teză asupra unor probleme de structuri histologice. În perioada 1942 - 1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.

În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen, și un fiu, Philip Palade. A plecat cu soția sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research și l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară. George Palade a realizat importanța excepțională a microscopiei electronice și a biochimiei în studiile de citologie. Cum nu era biochimist, a inițiat o colaborare cu Philip Siekevitz. Împreună au combinat metodele de fracționare a celulei cu microscopie electronică, producând componenți celulari care erau omogeni morfologic. Analiza biochimică a fracțiunilor mitocondriale izolate a stabilit definitiv rolul acestor organule subcelulare ca un component major producător de energie.

Preview document

Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 1
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 2
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 3
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 4
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 5
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 6
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 7
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 8
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 9
Rata infracționalității - Județul Iași - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Rata Infractionalitatii - Judetul Iasi.doc

Ai nevoie de altceva?