Supremația în plan economic a Europei 1870-1914

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 5628
Mărime: 30.53KB (arhivat)
Publicat de: Iorgu-Emanuel David
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doris Popescu
Facultatea de Stiinte Economice Sibiu, Universitatea Lucian Blaga

Extras din referat

In perioada cuprinsa intre anii 1870-1914, in tarile dezvoltate ale lumii si predominant in Europa, se desfasoara revolutia tehnico-stiintifica, A doua revolutie industriala, cum mai este numita, in urma careia evolueaza enorm economia, are loc o adevarata explozie demografica iar regimurile constitutionale se consolideaza, ceea ce duce la o largire a drepturilor electorale ale cetatenilor.

Sfarsitul sec. al XIX-lea si inceputul sec. al XX-lea se caracterizeaza prin schimbari cardinale in viata economica. Productia industriala, concentrata in tarile Europei Occidentale crescut de trei ori. Catre sfarsitul acestei perioade in lume a fost creat un sistem economic unic si a aparut piata mondiala. Aceasta consta in totalitatea relatiilor privind schimbul de marfuri si servicii intre tari, ca urmare a diviziunii internationale a muncii.

Despre acest tip de piata mondiala capitalista se poate vorbi inca din sec. al XVI-lea, dupa ce s-au produs marile descoperiri geografice care au largit sfera comertului international si au format totodata noi cai comerciale intre Europa, America si Asia. Timp de mai bine de un secol, primul loc in comertul international a fost detinut de Spania si Portugalia. In secolul al XVII-lea, locul acestora a fost preluat de Olanda, ‘natiunea capitalista model in sec. al XVII-lea’ (Marx). Profitand de declinul imperiilor feudale, Spania si Portugalia si in concurenta acerba cu Franta si Olanda, spre finele secolului al XVII-lea, Anglia a inceput sa se situeze pe primul loc in comertul international.

Formarea si dezvoltarea pietei mondiale capitaliste este strans legata de evolutia urmata de insusi modul de productie capitalist, de dezvoltarea fortelor sale de productie, care transforma si revolutioneaza progresiv toate laturile vietii economice a societatii, de extinderea treptata a relatiilor de productie capitaliste in tot mai multe zone si teritorii, pana ce a ajuns sa cuprinda in sfera sa tot globul pamantesc.dezvoltarea pietei mondiale are mai multe etape :

a) Etapa manufacturiera (premasinista); ea corespunde perioadei de destramare a feudalismului si de ascensiune a cpitalismului in Europa Apuseana

b) Etapa capitalismului liberei concurente,

c) Etapa trecerii spre imperialism si a fazei de inceput a imperialismului

Marcand o accelerare generala a dezvoltarii, un progres fara precedent in istoria societatii omenesti, formarea pietei mondiale capitaliste este, inainte de toate, un proces economic. Sistemul capitalist a cautata sa se impuna cu toate mijloacele economice si extraeconomice, incalcand adesea libertatea si indipendenta unor popoare.

Etapa de inceputa a formarii pietei mondiale capitaliste

(sec al XVI-lea – deceniul opt al secolului al XVIII-lea)

De la inceputul de fomare a pietei mondiale capitaliste se poate vorbi din secolul al XVI-lea.El are loc sub influenta dezvoltarii productiei de marfuri, a capitalului comercial,dupa ce s-au produs marile descoperiri geografice. Ca urmare, centrul de greutate al comertului international se muta din Marea Mediterana si nordul Europei in apusl continentului, pe tarmul ocenu lui Atlantic.Acest fapt a atras dupa sine declinul vechilor centre de comert international. Profitand de declinul imeperiilor feudale ale Spaniei si Portugaliei si in acerba concurenta cu Olanda si franta, spre finele sec al XVII-lea, Anglia a inceput sa se situeze pe primul loc in comertul international. In ceea ce priveste Franta, aceasta a inceput sa joace un rol importanta i comertul mondial, secondand indeaproape Anglia.

Spre deosebire de Spania ,Portugalia si chiar si Olanda, noii competitori (Anglia si Franta) incep sa-si bazeze suprematia comerciala pe productia industriala data de manufactuile lor, care se dezvolta tot mai mult. Inca din acest stadiu suprematia pe piata mondiala a inceput sa depinda tot mai mult de superioritatea in dezvoltarea industriei.

Dintre continente, Europa ramane inca marea piata de vanzare si cumparare. In acest cadru se remarca o sporire a rolului coloniilor in comertul tarilor europene. Ilustrativ pentru aceasta este faptul ca la sfarsitul sec al XVII-lea circa 80% din comertul Angliei se facea cu tarile europene si numai 20% cu cele neeuropene, in timp ce in a doua jumatate a sec al XVIII-lea circa 50% din comertul ei se facea cu tarile neeuropene.

Ca marfuri principle in exportul Europei figurau produsele industriale manufacturate, precum si vinurile, uleiul, fructele uscate, carnurile si pestii afumati, iar in importul ei, metaluri pretioase, blanuri, piei, tutun, mirodenii, lemn, bumbac, ceai,cafea etc., aduse din America si din Orient. Trebuie sa mentionam si comertul cu sclavi negri, pagina rusinoasa si acuzatoare din istoria capitalismului, dar totodata importanta sursa de acumulare primitiva.

Ca forme de practicare a comertului international sunt de mentionat bursele de marfuri, companiile comerciale privilegiate si targurile mari.

Pe masura dezvoltarii capitalismului, acest tip de relatii comerciale bazat pe monopol si privilegii vamale, maritime si coloniale, va ceda locul unor stari de lucruri si orientari de politica economica.

Etapa capitalismului liberei concurente

(deceniul opt al secolului al XVIII-lea,deceniul opt al secolului al XIX-lea)

Aceasta perioada de un secol se desfasoara intre inceputul revolutiei industriale in Anglia si pana spre 1880, cand capitalismul liberei concurente a atins apogeul in cele mai dezvoltate tari.In cuprinsul ei s-au produs adanci transformari in economia, in tehnica, in viata sociala si politica a omenirii, transformari ce se interconditioneaza si isi pun amprenta si asupra evolutiei pietei capitaliste mondiale.Ele sunt atat de numeroase si de inseminate , incat cu greu pot fi enumerate pe scurt.

Sub impulsul dezvoltarii fortelor de productie, relatiile de productie capitaliste se afirma tot mai puternic in numeroase tari, dand lovituri decisive feudalismului.Marea revolutie franceza din 1789, revolutia latino-americana de la inceputul secolului al XIX-lea, revolutiile europene din 1848 sunt cele mai importante momente care marcheaza pe plan politic aceasta evolutie.Inlaturarea vechilor stavile feudale si constituirea a numeroase state nationale creeaza cadrul favorabil pentru dezvoltarea economiilor nationale, pentru cresterea productiei si a schimbului de marfuri in interiorul lor, iar acest fapt a dat un mare imbold si comertului international.

Patrunderea relatiilor capitaliste in noi si noi teritorii din America, Asia, Africa si Australia-adesea cu mijloace care erau departe de a fi idilice ori pasnice- a largit, de asemenea, cadrul pietei mondiale.

Factorul motor al acestei evolutii trebuie cautat in domeniul fortelor de productie, care au cunoscut o dezvoltare furtunoasa, fara precedent. In ultima treime a secolului al XVIII-lea a inceput in Anglia-urmata apoi de un sir de alte tari-revolutia industriala,adica trecerea sistematica la masinism.Revolutia industriala a continuat cu industrializarea capitalista, cu dezvoltarea pe baze masiniste a vechilor ramuri de industrie si cu aparitia altora noi.

Preview document

Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 1
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 2
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 3
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 4
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 5
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 6
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 7
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 8
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 9
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 10
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 11
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 12
Supremația în plan economic a Europei 1870-1914 - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Suprematia in Plan Economic a Europei 1870-1914.doc

Ai nevoie de altceva?