Extras din referat
Conform estimărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, volumul comerţului internaţional cu bunuri a înregistrat cel mai puternic declin al său din ultimii 70 de ani în anul 2009. Volumul valoric al fluxurilor comerciale internaţionale s-a diminuat în aceeaşi perioadă cu 23% - cea mai mare scădere din ultimii 50 de ani.
Deşi, pe ansamblul anului 2008, exporturile de bunuri au înregistrat o majorare în volum cu 2% comparativ cu nivelul din 2007, din trimestrul al treilea al anului 2008 s-a resimţit o frânare puternică a schimburilor comerciale. Scăderea abruptă care a urmat în 2009, cu precădere în primele luni ale anului, s-a datorat mai multor factori, care au acţionat simultan asupra fluxurilor comerciale internaţionale.
-Pe fondul recesiunii înregistrate de ţările dezvoltate şi al încetinirii ritmului de creştere economică a ţărilor emergente, cererea globală s-a diminuat. Scăderea acesteia a generat, la rândul său, micşorarea preţurilor la materiile prime. Astfel, dacă între 2003-2008, s-a înregistrat cea mai puternică majorare din ultimul secol la produsele de bază, preţurile au scăzut începând cu noiembrie 2008 la toate materiile prime, pe fondul crizei financiare şi economice globale şi a ofertei în exces. Însă, pe de altă parte, scăderea preţurilor materiilor prime a contribuit la reducerea presiunilor inflaţioniste, micşorarea costurilor de transport şi a altor costuri, cu efecte directe asupra veniturilor reale ale consumatorilor. Aşadar, în ţările importatoare de produse de bază, efectele crizei financiare şi economice mondiale au fost, parţial, temperate de scăderea preţurilor materiilor prime.
-Finanţarea exporturilor şi a importurilor a devenit tot mai restrânsă. Experţii apreciază că peste 90% din tranzacţiile comerciale implică o formă de credit (în special pe termen scurt), asigurare sau garanţie . Pe de altă parte, şi finanţarea deficitelor comerciale a fost mai dificilă şi costisitoare, în contextul incertitudinii de pe pieţele financiare.
-Investiţiile private, în special cele în căutare de eficienţă, cu o contribuţie însemnată la export, au fost, de asemenea, frânate.
Pe cele trei mari categorii de produse (agricole, combustibili şi produse minerale şi prelucrate), în volum, comerţul internaţional cu produse prelucrate a fost cel mai grav afectat de criza financiară şi economică mondială în 2009. Schimburile comerciale cu produse prelucrate s-au contractat cu 15,5%, depăşind astfel de peste 3 ori declinul marcat la nivelul grupei de combustibili şi produse minerale. Sporirea semnificativă a volumului importurilor Chinei a atenuat declinul global al exporturilor de combustibili şi produse minerale, care a fost de 4,5% în termeni reali. În contrast, comerţul cu produse agricole s-a dovedit mai „rezistent” la efectele crizei globale, volumul său diminuându-se cu numai 3%, comparativ cu nivelul din 2008. Exporturile de produse agricole ale UE şi SUA au scăzut cu 3% şi, respectiv, 5% în termeni reali în 2009.
În 2009, produsele agricole au avut o cotă de 9,6% în totalul comerţului internaţional, combustibilii şi produsele minerale 18,6%, iar cea mai mare pondere a deţinut-o categoria de produse prelucrate. Valoric, ponderea sectorului de produse prelucrate în comerţul internaţional cu bunuri s-a majorat în 2009 cu 2 puncte procentuale, similar cu creşterea ponderii produselor agricole, în timp ce cota combustibililor şi a produselor minerale a scăzut cu 4%.
1.1.1. COMERŢUL INTERNAŢIONAL CU PRODUSE ALIMENTARE
Reducerea cu 14,6% a preţurilor produselor alimentare a fost cea care a determinat declinul valorii exporturilor mondiale la această categorie cu 11 procente în anul 2009. În perioada 2005-2009, exporturile de produse alimentare ale Chinei au crescut cu 9,4%, iar importurile cu 20,4%. În cazul UE şi SUA, acestea s-au menţinut şi în 2009 pe primele locuri în ierarhia principalilor exportatori şi importatori mondiali de produse alimentare. Principalii exportatori şi importatori de produse alimentare în 2009 pot fi observaţi şi în Figura 1.2.
Figura 1.2 Principalii exportatori şi importatori de produse alimentare în 2009
(mld. dolari)
Notă: La nivelul UE, fluxurile extra+intra UE – exporturile extra UE au avut o pondere de 21,4% din total, iar importurile extra-UE de circa 26,2%
Sursa: WTO (2010)
1.1.2. COMERŢUL INTERNAŢIONAL CU COMBUSTIBILI ŞI PRODUSE MINERALE
Volumul valoric al exporturilor de combustibili şi produse minerale a scăzut cu 36% în 2009. Prin urmare, ponderea grupei în comerţul internaţional s-a redus cu 4 puncte procentuale. În pofida diminuării volumului importurilor şi a scăderii drastice a preţurilor la această categorie, veniturile ţărilor exportatoare de combustibili şi produse minerale au fost sever afectate. Însă niciun exportator major nu a înregistrat scăderi ale veniturilor sub nivelul înregistrat în 2006, iar în cazul grupului de ţări din Orientul Mijlociu, valoarea exporturilor în 2009 s-a situat peste nivelul înregistrat în 2007.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tendinte Inregistrate in Comertul International cu Bunuri dupa Izbucnirea Crizei Economice.docx