Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5446
Mărime: 23.39KB (arhivat)
Publicat de: Tudosia Marin
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Realizarea obiectivelor pe care şi le propune o instituţie publică, o persoană juridică –autoritate publică presupune printre altele şi asigurarea resurselor necesare, dintre care cele materiale ocupă o pondere foarte mare.

Resursele materiale necesare pot fi de natura: produselor, a materiilor prime, a utilajelor şi echipamentelor, dar şi a serviciilor de diferite naturi: servicii de construcţii, de transport, de consultanţă şi studii, etc.

Asigurarea resurselor materiale şi în domeniu public, în condiţiile economiei de piaţă, are anumite trăsături:

a) Sunt relaţii de transfer (de schimb) între diferite firme şi o autoritate contractantă (autoritate publică, instituţie publică, etc.)

b) Sunt relaţii economice prin, care furnizorul urmăreşte obţinerea unui profit, iar beneficiarul urmăreşte obţinerea unui avantaj economic care poate să fie un cost “sănătos” (care asigură cel mai bun raport calitate/cost) şi uneori, chiar, a unei stări de profitabilitate.

c) Efectele economice se regăsesc la nivelul activităţii beneficiarului, în sensul că se pot satisface mai multe obiective, cu aceeaşi valoare financiară.

d) Sunt raporturi economice care depind de “raportul de putere” care există între furnizor şi beneficiar. În acest caz, beneficiarul fiind în ultimă instanţă puterea publică – statul poate să impună în anumite limite legale reguli care trebuie respectate de către furnizori, indiferent de “puterea” pe care o deţin pe piaţă.

Asigurarea şi gestiunea resurselor materiale în administraţia publică se poate defini ca acea funcţie a autorităţii, instituţiilor şi întreprinderilor publice, ce are drept obiect asigurarea nevoilor de consum pe termen scurt, respectiv fundamentarea unor decizii eficiente în funcţie şi de posibilitatea de aprovizionare pe termen lung.

Achiziţii publice de produse, lucrări şi servicii se supun prevederilor legale, indiferent de sursa de finanţare, buget sau venituri extrabugetare, dacă:

1) autoritatea care efectuează achiziţiile este o autoritate contractantă conform prevederilor legale;

2) obiectul contractului nu intră sub incidenţa prevederilor legale pentru care nu este obligatorie aplicarea prevederilor cu privire la achiziţiile publice:

a) contractul are caracter secret sau dacă implică măsuri speciale de securitate;

b) contractul se referă la implementarea şi exploatarea unui proiect cu participare internaţională;

c) contractul este de servicii şi se atribuie unui prestator el însuşi autoritate contractantă şi care are exclusivitate în prestarea acestor servicii;

d) contractul se referă la servicii excluse de la prevederile legale cu privire la o achiziţie publică.

SISTEMUL ACHIZIŢIILOR PUBLICE

Achiziţiile publice sunt reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată prin Legea nr. 337/2006.

Sistemul achiziţiilor publice desemnează totalitatea regulilor şi acţiunilor referitoare la cheltuirea banilor publici şi în care cererea lansată de organismele de interes public se întâlneşte cu oferta propusă de un operator economic

Scopul general al sistemului achiziţiilor publice este dedicat satisfacerii interesului public, respectiv dezvoltarea şi îmbunătăţirea mediului de viaţă al comunităţii

Între elementele componente ale sistemului intervin relaţii specifice atingerii scopului general.

Elementele componente ale sistemului sunt:

• autoritatea de reglementare;

• autorităţile contractante;

• operatorii economici;

• supraveghetorii sistemului.

Relaţiile care se stabilesc între elementele sistemului sunt de regulă:

• de comerţ, unde o parte solicită să cumpere produse, servicii si lucrări şi cealaltă să le vândă;

• de suport, unde o parte solicită sprijin pentru aplicarea regulii jocului şi cealaltă îl oferă;

• de supraveghere, unde o parte aplică regula jocului şi cealaltă verifică aplicarea corectă a acesteia;

• de înfăptuire a dreptăţii, unde partea lezată îşi valorifică un drept pe calea acţiunii în instanţă.

Autoritatea de reglementare

În cadrul sistemului de achiziţie publică autoritatea de reglementare este reprezentată de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

ANRMAP este o instituţie publică independentă, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Rolul ANRMAP este elaborarea, promovarea si implementarea politicii in domeniul achiziţiilor publice.

Autorităţile contractante

În cadrul sistemului, autorităţile puterii publice şi alte persoane juridice de drept privat ce desfăşoară activităţi în domeniul utilităţilor sunt denumite autorităţi contractante şi joacă rolul de cumpărător. Acestea, dispunând de resurse financiare, încearcă să satisfacă nevoile comunităţii de produse, servicii ori lucrări publice prin atribuirea de contracte.

Autorităţile contractante pot fi:

• oricare organism al statului - autoritate publică sau instituţie publică - care acţionează la nivel central ori la nivel regional sau local. (Ex. Ministerul Administraţiei Publice, Agenţia Naţională a Mediului, consiliile judeţene).

• oricare organism de drept public, altul decât cele de mai sus, cu personalitate juridică, care a fost înfiinţat pentru a satisface nevoi de interes general fără caracter comercial sau industrial şi care se află cel puţin în una dintre următoarele situaţii:

o este finanţat, in majoritate, de către o altă autoritate contractantă;

o se află în subordinea sau este supusă controlului unei autorităţi contractante;

o în componenţa consiliului de administraţie/organului de conducere sau de supervizare mai mult de jumătate din numărul membrilor acestuia sunt numiţi de către o autoritate contractantă.

(Ex.:Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian).

• oricare asociere formată de una sau mai multe autorităţi contractante (Ex: Asocierea dintre Cancelaria Primului – Ministru si ANRMAP, formată pentru atribuirea unui contract de furnizare a diverselor consumabile);

• oricare întreprindere publică ce desfăşoară una sau mai multe activităţi relevante atunci când aceasta atribuie contracte de achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru destinate efectuării respectivelor activităţi (Ex.: Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice, Regia Autonomă de Transport Bucureşti, Regia Autonomă Apă - Canal Timişoara, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A, Compania Naţională Administraţia Porturilor).

Preview document

Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 1
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 2
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 3
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 4
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 5
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 6
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 7
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 8
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 9
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 10
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 11
Asigurarea Resurselor Materiale ale Instituțiilor Publice - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea Resurselor Materiale ale Institutiilor Publice.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea TVA-ului

ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTABILITATEA 1.1. Continutul, particularitatile si rolul contabilitatii În acceptiunea moderna, contabilitatea, rolul...

Organizarea gestiuni financiare a primăriei comunei Bârnova

CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PRIMARIEI BIRNOVA 1.1 ISTORIC. LOCALIZARE. INFORMATII GENERALE Scurt istoric al comunei Birnova...

Analiza Mixului de Marketing al unui Hotel

INTRODUCERE: Prin conţinutul său turismul are un rol reconfortant, contribuind la refacerea capacităţii fizice a organismului, atât prin formele...

Studiu privind asigurarea facultativă de avarii și furt a autovehiculelor la o societate de profil

la o societate de profil CAPITOLUL I. NOTIUNI GENERALE PRIVIND ASIGURÃRILE 1.1. NECESITATEA SOCIAL – ECONOMICÃ A ASIGURÃRILOR Fiinta umanã, pe...

Structura finanțelor și procesul bugetar

INTRODUCERE Prin semnificaţii şi modul în care s-a conturat conceptul de “finanţe”, rezultă că esenţa economică a acestora rezidă în procesele şi...

Proiect de Afaceri - SC SA GymWorld SRL

I.Afacerea.Prezentare generala Societatea comerciala SA GymWorld SRL s-a constituit în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind...

Managementul și stimularea creativității și inovării

CAPITOLUL 1 Noţiuni şi cunoştinţe de bază ale managementului Trăim în era inovației și creativității, iar societatea de astăzi este una a...

Hotel Intercontinental București

Hotelul Intercontinental este un hotel de 5 stele din Bucuresti, amplasat in Piata Universitatii. Hotelul este primul de 5 stele construit in...

Ai nevoie de altceva?