Extras din referat
CAPITOLUL I
Cheltuielile publice exprima relatii economico-sociale in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte, si persoane fizice si juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor acestora.
Cheltuielile publice se materializeaza in plati efectuate de stat din resurse imobilizate pe diferite cai, pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii necesare pentru indeplinirea diferitelor obiective ale politicii statului: servicii publice generale, actiuni social-culturale, intretinerea armatei si a intrgii activitati desfasurate in domeniul militar, actiunim economice etc.
Continutul economic al cheltuielilor publice se afla in stransa legatura cu destinatia lor. Astfel, unele cheltuieli exprima un consum definitiv de produs intern brut, o avansare de produs intern brut.
Cheltuielile publice inglobeaza:
a) cheltuielile publice efectuate de administratiile publice centrale de stat, din fondurile bugetatare si extrabugetatre;
b) cheltuielile colectivitatilor locale(ale unitatilor administrativ teritoriale);
c) cheltuielile finantate di fondurile asigurarilor sociale de stat;
d) cheltuielile organismelor internationale finantate din resursele publice prelevate de la membrii acestora.
Cheltuielile publice totale se obtin prin isumarea cheltuielilor diferitelor categorii de administratii publice, din care s-au dedus sumele reprezentand transferuride resurse financiare intre administratiile publice.
Cheltuielile publice totale consolidate inglobeaza:
1. Cheltuielile administrtiei publice centrale (Cpc) care cuprind:
a. Cheltuielile administratiei publice centrale , finantate de la bugetul de stat;
b. Cheltuielile finantate din fondul securitatii sociale;
c. Cheltuielile administratiei publice centrale finantate din fonduri speciale;
2. Cheltuielile publice ale subdiviziunilor politice si administrative intermediare (Cpi), finantate de la bugetele acelor subdiviziuni: bugetele statelor, ale provinciilor si ale regiunilor membre ale federatiei;
3. Cheltuielile colectivitatilor locale (Cpl), finantate din bugetele unitatilor administrativ- teritoriale.
Suma acestore reprezinta totalul cheltuielilor publice neconsolidate, conform relatiei:
CAPITOLUL I I
Evaluarea atenta a programelor de cheltuieli publice reprezinta un instrument foarte efectiv in scopul opririi risipei de resurse piblice, rare si costisitor de obtinut. Metodele de analiza a cheltuielilor sunt benefice, deoarece ajuta guvernele tarilor dezvoltate si a celor aflate in tranzitie sa poata folosi resurse intr-un mod mai eficient, pe baza unei atente evaluari a scopurilor si a folosirii resurselor publice.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Eficenta Cheltuielilor Publice.doc