Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3338
Mărime: 22.30KB (arhivat)
Publicat de: Lelia Oprea
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. Capitolul 1. ANALIZA EVLOLUŢIEI ŞI PERFORMANŢELOR EURO 2
  2. 1.1. (EURO) - evoluţie 4
  3. Capitolul 2. EURO VERSUS DOLAR PE PIAŢA VALUTARĂ INTERNAŢIONALĂ 6
  4. 2.1. Perspective (Euro) 11

Extras din referat

Capitolul 1. ANALIZA EVLOLUŢIEI ŞI PERFORMANŢELOR EURO

Euro este moneda unică a Uniunii Europene şi succede ECU. Această valută a fost introdusă pe 1 IANUARIE 1999 într-un moment în care monedele naţionale ale ţărilor participante au încetat să existe în forma lor deplină, devenind simple subdiviziuni ale monedelor europene.

Momente importante care au pus bazele euro :

• 18 Aprilie 1951 - Semnarea Tratatului de la Paris (Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Belgia şi Olanda se pun de acord asupra înfiinţării unei Comunităţi Europene a Cărbunelui şi Oţelului )

• Martie 1957 - Semnarea tratatelor de la Roma

• Decembrie 1969 –Summit de la Haga – Pierre Warner este însărcinat cu alcătuirea unui raport despre modalităţi de a reduce instabilitatea cursurilor de schimb.

• Octombrie 1970 - publicarea Raportului Warner.

1971-1973 - abolirea sistemului cursurilor fixe:

• Bretton Woods, începând cu momentul renunţării la cursul fix dolar/aur în 1971, în timpul regimului preşedintelui Nixon şi terminând cu fluctuaţiile şi devalorizările valutare, abolirea sistemului Bretton Woods a constituit o mare lovitură dată speranţelor de uniune monetară europeană.

• Martie 1979 - Crearea sistemului monetar european - Intrarea în vigoare a sistemului monetar european pe baza unei unităţi monetare numite ECU.

• Februarie 1986 - Semnarea Single European ACT- Are loc semnarea Single European Act, care aduce modificări Tratatului de la Roma, oficializând cooperarea dintre statele membre şi incluzând şase noi domenii de competenţă, printre care şi cooperarea monetară.

• 14 Iunie1988 - Liderii Comisiei Europene fac progrese în planificarea studiului monetar.

• 1 Iulie 1990 - Înfiinţarea Uniunii Monetare Europene - Este permisă mişcarea liberă a capitalurilor, eliminându-se restricţiille privind cursurile de schimb ale monedelor naţionale europene.

• 7 Februarie 1992 - Semnarea Tratatului de la Maastricht.

• 3 Iunie 1992 - danezii votează împotriva Tratatului de la Maastricht - Autorităţile de la Bruxelles primesc consternaţi refuzul ratificării tratatului.

• 17 Septembrie 1992 - Lira sterlină este suspendată în cadrul şarpelui monetar- Din cadrul şarpelui monatar se retrage Marea Britanie, potrivit căreia o monedă naţională nu putea să varieze prea mult în raport cu celelalte monede, după scăderea lirei sterline faţă de marca germană.

• 21 Septembrie 1994 - Crearea Institutului Monetar European.

• 1 Ianuarie 1995 - Uniunea Europeană se extinde - Trei noi membre - Austria , Finlanda şi Suedia - aderă la Uniunea Europeană.

• Decembrie 1995 - Euro devine denumirea oficială a monedei unice.

• 1 Iunie 1998 - Constituirea Băncii Centrale Europene.

• 5 Ianuarie 1999 - Lansarea euro - Euro atinge 1,19 dolari în prima zi de tranzacţionare, datorită entuziasmului cu care dealerii primesc noua monedă.

• 3 Decembrie 1999 - Cutremur cauzat de prăbuşirea parităţii euro/dolar

• 25 Septembrie 2000 - Ţările membre G7 susţin în continuare euro

• 29 Septembrie 2000 - Danemarca refuză moneda unică - Danezii se pronunţă categoric împotriva monedei unice europene într-un referendum care avea să constituie o grea lovitură pentru Uniunea Monetară Europeană.

• 1 Ianuarie 2001 - Grecia aderă la zona euro.

De la 1 Ianuarie 2002 - Au ieşit treptat de pe piaţă 12 monede naţionale. Trecerea de la o monedă la alta s-a făcut pe baza unor rate de conversii fixe. Monedele şi bancnotele care au ieşit de pe piaţă au termene de preschimbare stabilite de fiecare ţară.

1.1. (EURO) - evoluţie

• 4 Ianuarie 1999- Euro îşi face apariţia pe pieţele financiare internaţionale la un curs de 1,18$. Începutul este favorabil, euro câştigând teren până la 1,19$. Dar apoi urmează scăderea: imediat euro începe să se deprecieze, tinzând spre paritate.

• 21 Februarie 1999 - Euro este cotat la 1,1068$, faţă de 1,199$ la închiderea din ziua precedentă. Într-o singură săptămână moneda europeană a pierdut 2% în raport cu $.

• 19 Februarie 1999 - Euro înregistrează primul declin important faţă de dolarul american pe piaţa londoneză, coborând pentru prima dată sub nivelul de 1,115 pentru 1 $, ca urmare a publicării unor date statistice favorabile privind economia americană şi a menţinerii ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană.

• 5 Ianuarie 2000 - Cursul monedei unice europene se apropie de nivelul de 1,04 $ ca urmare a deprecierii uşoare a dolarului, legată de scăderea Bursei de pe Wall Street.

Preview document

Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 1
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 2
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 3
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 4
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 5
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 6
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 7
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 8
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 9
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 10
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 11
Euro versus Dolar pe Piața Valutară Internațională - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Euro versus Dolar pe Piata Valutara Internationala.doc

Te-ar putea interesa și

Euro versus Dolar

1.Introducerea Euro 1.1 Premisele lansarii monedei unice europene Dolarul american a fost si este moneda dominanta in lume insa puterea acesteia...

Euro versus dolar pe piața valutară internațională

Euro versus Dolar pe piata valutara internationala. Analiza evolutiei si performantele euro 1. ANALIZA EVOLUTIE DOLARULUI AMERICAN 1.1...

Euro versus dolar pe piața valutară - analiza evoluției și performanțele euro

Capitolul 1 Scurt istoric privind Euro şi USD 1.1 Scurt istoric al monedei Euro Ca început toţi de întrebăm de ce a apărut euro precum şi de ce...

Euro versus dolar pe piața valutară internațională - analiza evoluției și performanțele Euro

Introducere Evoluţia şi dezvoltarea societăţilor umane a condus la intensificarea relaţiilor economice între acestea, relaţii care la inceput au...

Euro versus dolar pe piața valutară internațională - analiza evoluției și performanțelor euro

1.1. Moneda euro Statele membre UE realizează o înțelegere cu scopul de a realiza Uniunea Europeană Economică și Monetară (EMU) în vederea...

Euro versus dolar pe piața valutară internațională - Analiza evoluției și performanțelor euro

I. Dolarul Unitatea monetară a Statelor Unite ale Americii, la mai mult de 200 de ani de supraviețuire este încă cea mai dominantă valută din...

Ai nevoie de altceva?