Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2522
Mărime: 578.92KB (arhivat)
Publicat de: Ramona Ungureanu
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Raluca Diaconu
Specializare: Economie și Afaceri Internaționale
Materie: Monedă și Credit

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul 1: Ce sunt și cum au apărut criptomonedele? 2
  3. 1.1. Ce sunt criptomonedele? 2
  4. 1.2. Criptomonedele. De la apariție până în prezent. 2
  5. Capitolul 2: Avantaje și riscuri ale criptomonedelor 4
  6. 2.1. Avantaje ale criptomonedelor. 4
  7. 2.2. Riscuri asociate criptomonedelor. 5
  8. Concluzii 7
  9. Bibliografie 8

Extras din referat

Introducere

Fie că ați vazut la știri, ați citit pe internet sau v-ați implicat activ în tranzacționarea lor, sunt sigură că în ziua de astăzi toată lumea a auzit cel puțin o dată de “criptomonede”, însă ce sunt acestea și cum au apărut? În cele ce urmează voi încerca să acopăr principalele elemente ce țin de acest domeniu, o scurtă istorie a primelor criptomonede, voi prezenta o serie de avantaje și dezavantaje în ceea ce privește investițiile din acest spațiu relativ nou, precum și câteva păreri personale în calitate de entuziast și mic investitor al acestui spațiu.

Capitolul 1: Ce sunt și cum au apărut criptomonedele?

Este foarte cunoscută afirmația antreprenorului suedez Rick Falkvinge în care acesta a susținut faptul că Bitcoin va avea același efect asupra băncilor pe care l-a avut e-mail-ul asupra serviciilor poștale. Putem observa în ziua de astăzi că, deși Poșta nu a dispărut, nu mai este și nu va mai fi vreodată ce a fost înainte de apariția e-mail-ului și a internetului. În urmă cu aproximativ 4 ani, unul din 10 români deținea criptomonede, pe când, cu 13 ani înainte, Bitcoin nu reprezenta altceva decât o simplă idee.

1.1. Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele reprezintă un tip de monedă digitală, fără formă tangibilă, care servesc drept monedă de schimb și fac posibile tranzacțiile instantanee prin intermediul internetului, indiferent de granițe. Criptomonedele nu au în spate o entitate centralizată precum o bancă sau un guvern, lucru care le conferă imunitate din punct de vedere al fraudelor și al manipulării. Atât pentru crearea, cât și pentru securitatea lor, aceste monede utilizează o tehnologie nouă numită blockchain, care nu este altceva decât o bază de date distribuită pe computererele utilizatorilor din toată lumea, deci, datele sunt stocate în multiple locații și nu există o autoritate centrală cu acces la o copie a acestora.

1.2. Criptomonedele. De la apariție până în prezent.

Deși evoluția criptomonedelor începe încă din anii 1980, prima criptomonedă complet descentralizată apare abia în ianuarie 2009, când a fost minat primul bloc din rețeaua Bitcoin, de către însăși creatorul său Satoshi Nakamodo. La vremea respectivă, cursul de schimb pentru această monedă era de 1 dolar pentru 1309 BTC, comparativ cu apogeul atins de Bitcoin în noiembrie 2021, când o astfel de monedă se tranzacționa la un preț de peste 65.000 de dolari. Putem deduce de aici faptul că rata de rentabilitate a primilor utilizatori de Bitcoin a fost imensă. Laszlo Hanyecz a fost prima persoană din lume care a utilizat BTC într-o tranzacție comenrcială pe 22 mai 2010, când programatorul a plătit nu mai puțin de 10.000 de Bitcoin pentru 2 pizza, echivalentul a 650 de milioane de dolari in noiembrie 2021. Imaginați-vă regretul simțit de Laszlo

În prezent există pe piață peste 12.000 de criptomonede tranzacționate pe piețele din întreaga lume, cu o capitalizare a pieței de peste un trilion de dolari, dintre care Bitcoin deține aproximativ 444 de miliarde de dolari. Pe lângă liderul absolut al pieței, există și alte nume mari precum Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP) sau Monero (XMR), care au o sferă de utilizare mai largă.

Grafic 1.1: Capitalizarea de piață a criptomonedelor

Sursa: Prelucrare autor după date preluate de pe https://coinmarketcap.com/ro/

Spre deosebire de ETH sau XMR, care sunt utilizate în principal pentru soluționarea unor probleme ale întreprinderilor (confidențialitate, facilitarea tranzacțiilor etc.), BTC este folosit în principal drept mijloc de prezervare al valorii, având o rezervă limitată de 21 de milioane de unități și nefiind supus inflației asemenea banilor obișnuiți. Unii entuziaști ai acestui spațiu consideră Bitcoin ca fiind “aur digital”, însă, în cealaltă extremă, unii oameni cataloghează spațiul criptomonedelor drept o mare schemă piramidală. Din cea de-a doua categorie fac parte și investitorul Richard Bernstein, precum și autorul american Robert Kiyosaki, care deși promova investițiile în criptomonede, a devenit sceptic în ultima perioadă datorită măsurilor ce ar putea fi luate de administrația Biden (Helms, 2022).

Bibliografie

- Alina PARAȘCIUC, studentă, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți Conducător științific: Irina MOVILĂ, dr. hab., conf. univ.; “CRIPTOMONEDA - UN MECANISM NOU ÎN RELAȚIILE VALUTAR-FINANCIARE INTERNAȚIONALE”

- Ammous, S. (2018). The Bitcoin Standard - The Decentralized Alternative to Central Banking. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc.

- Cristian-Constantin Tămîrși, EDITURA ASE; “Criptomonedele: de la început până astăzi”

- DIACONU Ioana Raluca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; “Bitcoin - Medium of exchange or speculative asset”

- George Cornel Dumitrescu: “O RADIOGRAFIE A CRIPTOMONEDEI BITCOIN”

- Prof. univ. dr. habil. BUNGET Ovidiu-Constantin, BALEA Maria-Roxana (2021). CRIPTOMONEDA: PERSPECTIVE LEGALE, CONTABILE ȘI FISCALE.

Preview document

Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 1
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 2
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 3
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 4
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 5
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 6
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 7
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 8
Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje și Riscuri - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Monedele virtuale, criptomonedele - Avantaje si Riscuri.docx

Te-ar putea interesa și

Monedele virtuale - Avantaje și riscuri

Ce sunt monedele virtuale? Monedele virtuale sau criptomonedele sunt tipuri de monede digitale, virtuale și nebancare folosite ca mijloc de plată....

Monedele virtuale - Avantaje și riscuri

Istoria criptomonedelor a început odată cu anul 1983, atunci când un cercetător criptograf, David Chaum a extins conceptul de a folosi un sistem...

Monedele virtuale-criptomonede - Avantaje și riscuri

Banca Națională a României are ca obiectiv principal asigurarea și păstrarea echilibrului prețurilor. Aceasta este o instituție autonomă ce își are...

Ai nevoie de altceva?