Prețuri și concurență - cazul Bananas

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3049
Mărime: 24.85KB (arhivat)
Publicat de: Irina Militaru
Puncte necesare: 5
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE – FINANŢE ASIGURĂRI BĂNCI ŞI BURSE DE VALORI

Extras din referat

I.Introducere

Produsul care face obiectul procedurii este reprezentat de banane (fructe proaspete). Atât bananele necoapte (verzi) cât și cele mature (galbene) sunt reglementate de această decizie.

Există un anumit nivel de diferențiere prin preferința brandului. Bananele sunt un produs de 52 de săptămâni, cererea acestora este mai mare în prima jumătate a anului și mai mică in a doua jumătate a anului, în special în perioada de vară. Bananele importate în regiunea nord-europeană sunt cultivate în regiunea Caraibe, America Centrală şi unele ţări africane. Acestea sunt transportate în nave frigorifice către porturile europene.

Pe baza statisticilor oficiale, consumul aparent de banane în aria geografică acoperită de decizie este estimat a fi un pic mai puțin de 90 milioane de cutii în 2002.

Volumul de banane (inclusiv bananele importate și bananele din UE) din UE-15 a fost de aproximativ 225 de milioane de cutii in 2002. Pe baza cifrelor Eurostat la importul şi exportul de banane, Comisia estimează că afacerea bananelor în nordul regiunii Europene în 2002 a reprezentat aproximativ 40% din volumul total de banane din UE-15.

Întreprinderile supuse procedurii

- Chiquita

Grupul Chiquita este un distribuitor interațional de banane şi alte fructe proaspete vândute sub marca Chiquita si alte nume de marcă (cel mai cunoscut dintre aceste alte marci de banane în nordul regiunii Europene este Consul) în peste 60 de țări. Compania este unul dintre cei mai mari producători de banane din lume și cel mai mare furnizor de banane în Europa. Cifra de afaceri totală in 2007 s-a ridicat la 3402 milioane de euro la nivel internațional.

Grupul Chiquita este implicat în vânzări şi marketing de banane în Europa prin intermediul mai multor filiale, inclusiv Chiquita International Ltd., Chiquita International Services Group N.V. şi Chiquita Banana compania B.V. Entitățile Chiquita implicate în afacerea cu banane în Europa sunt menționate în comun ca “Chiquita”.

- Dole

Grupul Dole este cel mai mare producător mondial de fructe proaspete, legume proaspete şi flori proaspete tăiate, şi unul dintre cei mai mari producători de banane. Dole obține şi vinde peste 200 de produse în mai mult de 90 ţări. În 2007, cifra de afaceri totală a fost de 5057 milioane de euro la nivel internațional.

Grupul Dole este implicat în vânzări şi marketing de banane în Europa prin numeroase filiale, inclusiv Dole Fresh Fruit Europe OHG, o entitate din Hamburg, Germania, şi implicat în importul şi vânzarea de banane şi alte fructe în Europa. Vinde în principal banane verzi comercianților germani care au propria capacitate de maturare si comercianților europeni.

- Weichert

Internationale Fruchtimport Gesellschaft Weichert & Co. KG ( "Weichert"; Weichert mai este cunoscut și ca InterWeichert) este o companie germană de parteneriat cu răspundere limitată, care este implicată, în principal, în comercializarea de banane, ananas și alte fructe exotice în Europa de nord, iar o parte substanțială din venituri revine comercializării de banane. Cifra de afaceri totală din 2007 este confidențială. Partenerii generali ai Weichert sunt reprezentanţii legali şi managerii companiei.

- Del Monte

Grupul The Fresh Del Monte Produce este unul dintre principalii producători și distribuitori din lume de fructe şi legume proaspete şi proaspăt tăiate, la fel ca și un lider producător si distribuitor de fructe şi legume pregătite, sucuri, băuturi, gustări şi deserturi, în Europa, SUA, Orientul Mijlociu şi Africa. Pentru anul de afaceri 2007, vânzările nete ale grupului Del Monte au fost de 2455 milioane de euro la nivel internațional.

În perioada 2000-2002, decizia constată că Del Monte a exercitat o influenţă decisivă asupra Weichert.

- Alți furnizori de banane

Pe lânga destinatarii deciziei, sunt alte întreprinderi care au avut vânzări de banane semnificative în regiunea Europei de Nord , şi care au fost destinatarii acelor obiecții. Acestea includ Del Monte (cu privire la activitățile proprii ca un furnizor de banane), Fyffes si Leon Van Parys. Acea decizie nu găseşte pe Fyffes sau Leon Van Parys răspunzător pentru nici o încălcare a articolului 81 din Tratatul CE.

Fyffes Plc este o companie deţinută public, care este citată la bursele de valori din Londra şi Dublin şi este societatea-mamă în grupul Fyffes.De la 1 ianuarie 2003, Fyffes a vândut banane în nordul regiunii Europene de asemenea prin intermediul Weichert, după achiziţionarea unei participaţii de 80% din Weichert de la Del Monte.

Compania Leon Van Parys N.V. şi filialele sale efectuează import şi vânzare de banane Bonita în nordul regiunii europene.

În afară de companii menţionate anterior, un număr mare de alte companii care vând banane erau active în regiunea Europei de Nord. Cele mai multe dintre acestea au fost companii mici care erau concentrate pe o zonă geografică limitată (în special în Germania). Printre cele mai importante dintre aceste mici firme, Cobana Fruchtring, Atlanta AG (achiziţionată de Chiquita în 2003), Van Wylick şi Cordis ar trebui să fie menţionate.

Preview document

Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 1
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 2
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 3
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 4
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 5
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 6
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 7
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 8
Prețuri și concurență - cazul Bananas - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Preturi si Concurenta - Cazul Bananas.docx

Ai nevoie de altceva?