Amenajarea teritorială a capitalei românești

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5533
Mărime: 37.58KB (arhivat)
Publicat de: Andrian Trandafir
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Bucuresti este capitala Romaniei, cel mai mare oras si principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural din Romania. Este situat in S-SE tarii, la o altitudine de 60-90 m, pe raurile Dambovita si Colentina, la 44°25'50" latitudine nordica (ca si Belgradul, Geneva, Bordeaux, Minneapolis) si 26°06'50" longitudine estica (ca si Helsinki sau Johannesburg), la circa 60 km de Dunare, 100 km de lantul carpatic si 250 km fata de Marea Neagra. Orasul este divizat in 6 sectoare urbane administrative si masoara aproximativ 22 km intre extremitatea nordica si cea sudica si 20 km intre extremitatea vestica si cea estica. Municipiul se intinde pe un intravilan de circa 160 kmp, in total avand o suprafata de 228 kmp (in care se includ si terenurile agricole, drumurile si padurile din jur) si o populatie de 2.021.000 (la 1 ianuarie 1998), ceea ce inseamna cam 9% din totalul populatiei, 13% din numarul total al personalului muncitor si 15% din populatia urbana. Din punct de vedere al numarului de locuitori, Bucurestiul este al treilea oras din regiune, dupa Atena si Istanbul.

Situarea geografica a capitalei favorizeaza dezvoltarea turismului intern si international, deoarece Bucurestiul este cel mai insemnat nod de comunicatii al tarii: aici converg 8 magistrale feroviare (magistrala 300 - Bucuresti-Episcopia Bihor, magistrala 500 - Bucuresti-Viscani, magistrala 700 - Bucuresti-Galati, magistrala 800 - Bucuresti-Mangalia, 801 - Bucuresti-Oltenita, magistrala 900 - Bucuresti-Jimbolia, 901 - Bucuresti-Craiova, 902 - Bucuresti-Giurgiu), 9 drumuri nationale (si autostrada Bucuresti-Pitesti) si se realizeaza legatura aeriana cu 16 orase ale tarii -; Bucurestiul are doua aeroporturi: Baneasa pentru traficul intern (recent si international) si Otopeni, la 16 km, pentru cel international. Prin posibila reluare a constructiei canalului Arges-Dunare (pe 83 km lungime intre Oltenita si Mihailesti) capitala va putea deveni si port fluvial.

Ca distante rutiere, orasul Bucuresti se afla la 425 km de Sofia, 735 km de Belgrad, 885 km de Budapesta, 1.140 km de Viena, 1.235 km de Varsovia, 1.285 km de Atena, 1.445 km de Praga, 1.730 km de Berlin, 2.040 km de Roma, 2.460 km de Paris.

DATE ISTORICE

Cercetarile arheologice efectuate pe teritoriul municipiului Bucuresti au demonstrat prezenta asezarilor umane incepand cu paleoliticul mijlociu, la Ziduri intre Vii, Colentina, Pantelimon, Bucurestii Noi si Radu Voda. Din epoca bronzului si epoca fierului au fost descoperite urmele unor asezari umane la Malul Rosu, Straulesti, Giulesti si Catelu.

Aparitia triburilor geto-trace este atestata de asezarile de la Baneasa, Militari, Tei, Dudesti etc. si prefigureaza prezenta geto-dacilor in acest spatiu. In Muntenia existau peste 120 asezari dacice, o parte dintre acestea pastrandu-se pana la venirea gotilor in sec. IV. Din aceasta perioada dateaza obiectele de cult crestin si diverse vase si podoabe descoperite. Incepand cu sec. VI, slavii invadeaza teritoriul romanesc, astfel ca o serie de asezari mixte daco-romane si slave se formeaza in Bucuresti in zonele Ciurel, Straulesti si Militari.

Din timpul ocupatiei romane au fost scoase la lumina tezaurele de la Herastrau, Colentina, Fundeni, Popesti-Leordeni, Dealul Spirii si monedele romane datand din secolele II - III. Desi teritoriul orasului Bucuresti nu fusese inclus in provinciile romane, istoria demonstreaza ca acesta suferise un puternic proces de romanizare, fapt confirmat de asezarile identificate la Curtea Veche si Radu Voda datand din secolul IV si de monedele romane descoperite la Crangasi, Mogosoaia si in zona lacului Tei.

Prima atestare documentara a cetatii Bucuresti dateaza din 1495, cand apare intr-un document emis de cancelaria lui Vlad Tepes. Spre sfarsitul secolului al XVI-lea, Bucurestiul devenea unul dintre cele mai insemnate centre urbane din sud-estul Europei.

In anii care au urmat Revolutiei din 1821, orasul s-a aflat in centrul procesului de formare a statului roman modern. Literatura si artele au reflectat cu fidelitate spiritul epocii. Actiunile Revolutiei de la 1848 s-au desfasurat la Bucuresti, capitala fiind unul din centrele principale ale luptei miscarii pasoptiste. Tot aici, in ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales Domn al Tarii Romanesti si al Modovei.

Terminarea Razboiului de Independenta din 1877 a permis dezvoltarea economiei nationale, care a determinat ascensiunea economico-sociala a capitalei. La sfarsitul secolului al XIX-lea, Bucurestiul, denumit si Micul Paris, a cunoscut o noua perioada de transformari. Crearea statului unitar roman de la 1 Decembrie 1918 a marcat o noua etapa in evolutia capitalei.

In anii 60 au fost construite noi cartiere: Drumul Taberei, Balta Alba, Militari si Berceni.

ASEZARE

Municipiul Bucuresti - capitala Romaniei - este situat in regiunea sudica a tarii, in centrul Campiei Romane (in zona Campiei Vlasiei),intre orasele Ploiesti si Giurgiu la o altitudine medie de 85 m. Teritoriul municipiului Bucuresti se intinde pe o suprafata de 228 km2 ((0.8 % din suprafata Romaniei, din care suprafata construita este de 70 %), fiind impartit in 6 sectoare, inconjurate de Jutedul Ilfov.

RELIEF

Bucurestiul este situat in partea de sud a tarii, avand coordonatele geografice de 26 grade, 5 minute, 48 secunde longitudine estica si 44 grade, 24 minute, 49secunde, latitudine nordica. Asezat in Campia Vlasiei, in compartimentul acesteia cunoscut sub numele Campia Bucurestiului, orasul este traversat de vaile Dambovitei si Colentinei.

Teritoriul pe care se afla Bucurestiul si localitatile ce intra in componenta judetului Ilfov cuprinde doua subunitati ale Campiei Vlasiei: in sud-Campia Bucurestiului, in nord-Campia Snagovului.

Preview document

Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 1
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 2
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 3
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 4
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 5
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 6
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 7
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 8
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 9
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 10
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 11
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 12
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 13
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 14
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 15
Amenajarea teritorială a capitalei românești - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Teritoriala a Capitalei Romanesti.doc

Ai nevoie de altceva?