Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2424
Mărime: 22.51KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Farcaș
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Înțelegerea problemelor de mediu actuale și potențiale asociate surselor de energie regenerabilă, oferă un cadru sustenabil de implementare a variilor măsuri pentru reducerea sau prevenția efectelor negative asociate. În acest demers, determinarea impactului de mediu conectat de valorificarea energiilor regenerabile variază în funcție de tehnologia specifică utilizată, locația geografică precum și de factorul antopic.

În cadrul spațiului analizat, sursele regenerabile potentiale sunt adesea localizate in areale valoroase din punct de vedere al biodiversitatii si, in consecinta, apar interese divergente intre obiectivul atingerii tintelor de producere al E-SRE si obiectivele directivelor europene de protectia mediului.

Pentru evaluarea adecvată a impactului potențial produs de implementarea proiectelor ce utilizează E-SRE, observațiile înregistrate în teren trebuie corelate cu aspecte privind ecologia speciilor, arealul de distribuție, efectivele populaționale la nivel european și național precum și relevanța sitului pentru conservarea acestor specii. Toate aceste informații, corelate și cu aspecte tehnice relevante, precum și cu date legate de impactul cumulat, conduc la o evaluare corespunzătoare a efectului implementării planului/proiectului asupra sitului. Un aspect important în evaluarea criteriilor de protecție a mediului este integritatea habitatelor, rutele de deplasare pentru hrănire și reproducere nu trebuiesc afectate, de dimensiunea sau amplasamentul centrelelor E-SRE.

În cadrul teritoriului analizat habitatele de pădure, habitatele de ape dulci, mlaștini, zone umede sau ariile de pajisști și tufișuri ce posedă valoare ecologică fac parte din zone de protecție specială sau au fost incluse in rețeaua Natura 2000. La nivelul județelor analizate, U.A.T. Neamț deține cele mai întinse suprafețe ce vizează protecția acvafaunistică, (SPA) situri de aproximativ 88733 ha, fiind urmat de județul Suceava cu 84085 ha și de județul Bacău cu 7394,74 ha. Pentru ariile de importanță comunitară de tip SCI, județul Suceava cuprinde circa 68995 ha, județul Neamț 68299 ha și județul Bacău cu 5131,70. La nivelul regiunii de Nord-Est și implicit în cadrul spațiului analizat, cele mai întinse arii protejate de tip SPA sunt Obcina Feredeului -63983 ha in județul Suceava, Piatra Șoimului-Scorșeni-Gârleni -37445 ha în județele Neamț și Bacău. Unele arii naturale sau semi-naturale se pot suprapune parțial, rezulând zone protejate atât pentru habitate cât și pentru componenta acvifaunistică.

Prin promovare resurselor regenerabile si respectiv utilizarea acestora în scopul producerii energiei electrice și/sau termice, la nivelul spațiului analizat emisiile de GES s-au redus substanțial concordant cu diminuarea producției de energiei electrice in CET (centrale termoelectrice). În ordinea aportului la emisiile gazelor de seră, ponderile ce ilustrează contribuția la poluare pentru Regiunii Nord-Est în anul 2010 sunt: Suceava cu 35,9%, unde Bacău cu 15,2%, Neamț cu 2,9%. Suceava, ocupă locul I la nivel de regiune după emisiile de CO2 cu 2,68 tone gaze/locuitor/an, Bacău 1,38% tone gaze/ locuitor/an și Neamț cu 0,16 tone/locuitor/an.

Micro hidroenergia

Micro-hidrocentralele, indiferent de schema de amenajare au impact puternic și de obicei ireversibil asupra ecosistemelor, asupra caracteristicilor și funcționalitaților acestora. Amploarea consecințelor este cauzată, pe de o parte, de efectele cumulative ale centralelor construite pe același râu, iar pe de altă parte de amplasarea eronată a microhidrocentralelor care sunt de multe ori construite pe sectoare de râu foarte valoroase din punct de vedere ecologic, însă puțin valoroase din perspectiva potențialului energetic.

Preview document

Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 1
Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 2
Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 3
Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 4
Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 5
Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 6
Aspecte de mediu ale valorificării energiilor regenerabile - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Aspecte de mediu ale valorificarii energiilor regenerabile.docx

Te-ar putea interesa și

Turbină pe gaz

INTRODUCERE • Ce înseamnă cogenerare? Cogenerarea sau producerea de energie totala permite sa se produca simultan energie mecanica sau electrica...

Politică europeană în domeniul energiei - energia regenerabilă - analiză a politicii publice

Energia a devenit un factor strategic în politica globală, o componentă vitală pentru dezvoltarea economică şi progresul societăţii în ansamblu...

Ai nevoie de altceva?