Erupțiile vulcanului Mayon

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 17 în total
Mărime: 393.37KB (arhivat)
Publicat de: Valer Ispas
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. INTRODUCERE
  3. ERUPTII INREGISTRATE
  4. ACTIVITATE 2006
  5. CONSECINTE
  6. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

Vulcanul Mayon,care se ridica la 2,462 metri peste Golful Albay,este cel mai activ vulcan al Insulelor Filippine.Istoricul eruptiilor acestui Vulcan basaltic-andezitic incepe din anul 1616 si evolueaza de la Strombolian la Plinian bazaltic .

Cele mai frecvente eruptii din istoria sa ,inregistrate inca din 1616,au de obicei incluse o puternica activitate exploziva,insotita de piroclastite si cenusa vulcanica,curgeri noroioase si curgeri de lava care coboara mai jos de flancurile vulcanului.

Mayon este un stratovulcan sau un Vulcan compus/compozit.Conul actual este format din piroclastitele si fluxurile de lava rezultate in urma eruptiilor anterioare.Mayon este cel mai activ vulcan din Fillipne,care a erupt de peste 47 de ori in ultimii 400 de ani.Acesta este localizat intre Placa Eurasiatica si Placa Fillipine,la limita de convergenta a platourilor,unde o placa continentala intalneste o placa oceanica,placa continentala se suprapune peste cea oceanica,;magma se formeaza acolo unde rocile se topesc.Ca si alti vulcani localizati in jurul tarmurilor Oceanului Pacific,Mayon este o parte a ,,Lantului de Foc al Pacificului”.Este renumit ca si ,,Conul perfect” deoarece acesta are o forma a conului aproape perfecta.

Eruptii inregistrate

Mayon a avut patruzeci şi şapte erupţii înregistrate în istorie:prima dezlănţuire a fost înregistrată în 1616, iar ultima fiind o revărsare de lavă uşoară până în iunie 2001.

- Cea mai distructiva eruptie a vulcanului a avut loc la 1 februarie 1814.Lava a curs dar nu pe o intindere atat de mare comparativ cu eruptia din 1766.In schimb,vulcanul a imprastiat cenusa neagra si piroclastite astfel incat a ingropat orasul Cagsawa-numai clopotnita bisericii din oras a ramas deasupra noii suprafete.Copacii au ars,raurile au fost binenteles afectate,teritoriile din apropiere au fost de asemenea devastate de eruptia cu o acumulare de cenusa de 9m(30ft) adancime.2200 de localnici din Albay au pierit in ceea ce a fost considerata cea mai letala eruptie din istoria vulcanului Mayon.

Cea mai lunga eruptie a vulcanului Mayon a avut loc pe 23 iunie 1897 si a durat 7 zile sub ploile de foc.Inca o data lava curge spre civilizatie.La 7 mile spre est,satul Bacacay a fost ingropat la 15 m sub lava.In Libog,100 de persoane au fost declarate moarte –incinerate de vapori si depozite de pietre sau de rocile incinse.Alte sate precum San Roque,Misericordia si Santo Nino au devenit cimitire.Cenusa a fost purtata sub forma unor nori negri pe o distanta de aproximativ 160 km de la locul in care s-a produs evenimentul catastrofal.Mai mult de 400 de persoane au fost omorate.

Samuel Kneeland ,profesor si geolog,a observat activitatea vulcanului cu 5 luni inainte de eruptie.Kneeland a fost fascinat de frumusetea vulcanului Mayon:

,,Noaptea scena a fost cu adevarat magnifica si unica.La data vizitei mele vulcanul a revarsat…masa vascoasa bolboroseste linistit dar grandios,si supraevalueaza marginea craterului,coborand cateva sute de metri ca un val luminos,ca un fier rosu-fierbinte.Treptat, ,se schimba in sute de parti sclipitoare curgand printre sparturi,si,cu cat trece de partea cealalta a liniei de vizibilitate completa ,in spatele padurilor aproape de baza,focul licareste ca stelele ,sau scanteierile unei conflagratii moarte.Mai bine de jumatate din inaltimea muntelui a fost astfel iluminata.”

Conținut arhivă zip

  • Eruptiile Vulcanului Mayon.ppt

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Geografia Mediului

CURS 1 Termenul de mediu (environment, umwheinat, milieu) a fost folosit începând cu secolul al XIX-lea, în sens biologic, de ambianţă naturală a...

Ai nevoie de altceva?