Cuprins
- 1. Introducere .. 2
- 2. Caracterizare geografică .. 3
- 2.1. Caracterizare fizico-geografică .. 3
- Geologia .. 3
- Relieful 4
- Clima ... 5
- Hidrografia .. 6
- Vegetația . 6
- Areale protejate existente . 8
- 2.2. Caracterizare uman-geografică .. 8
- Populație și așezări .. 8
- Activități economice 9
- Turismu . 10
- 3. Patrimoniul geositurilor . 11
- 3.1. Inventarul geomorfositurilor 11
- 3.2. Evaluarea geomorfositurior . 13
- 3.3. Protecția geomorfositurilor .. 14
- 4. Valorizarea turistică a geositurilor .. 15
- 5. Concluzii ... 18
- Bibliografie ... 18
- 6. Listă de figuri 18
Extras din referat
1. Introducere
Arealul „Grădina Zmeilor” prezintă o zonă naturală (din Podișul Someșan, subunitate geomorfologică a Depresiunii Colinare a Transilvaniei), ce cuprinde un ansamblu neregulat de stânci (Fata Cătanii, Zmeul și Zmeoaica, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, Sfinxul), cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase), dispuse la baza dealului „Dumbrava”.
Gradina Zmeilor este denumirea ce apare în ghidurile turistice însa localnicii îi mai spun si “fata Catanii”, dupa legenda ce povesteste despre o fata îndragostita de o catana si transformata în stana de piatra de blestemul mamei vitrege.
Formațiunile geologice (atribuite perioadei holocenului) alcătuite din gresii (de culoare cenușiu-gălbuie) cu intercalații de microconglomerate, s-au format prin acțiunile repetate ale aerului (îngheț-dezgheț, vânt, temperatură), apei (spălare, șiroire) și a proceselor gravitaționale (prăbușiri, surpări) desfășurate de-a lungul timpului.
La aproximativ 9 km sud-est de Jibou, 36 km de Zalău și 71 km de Cluj- Napoca, în comuna Bălan, respectiv în imediata apropiere vestică de satul Gîlgău Almașului, se află rezervația geologică, geomorfologică și peisagistică Grădina Zmeilor, care, din punct de vedere juridic, este sub administrația Primăriei comunei Bălan.
Grădina Zmeilor este accesibilă de pe DN 1G (între Huedin - Jibou), la cca.700 m de acesta. Datele localizării geografice corespund coordonatelor: 47° 12′ 15″ lat. N și 23° 17′ 50″ long. E. Se extinde pe 3 ha, iar în anul 2000 a fost declarată arie protejată, pentru interesul deosebit, din punct de vedere, geologic. Unicitatea este dată de formele “ciudate” ale stâncilor: coloane, ciuperci, turnuri, poduri, ace, stânci cu forme de animale, siluete umane, hornuri, abrupturi stâncoase.
Integrarea turistică a geositurilor din zona Grădina Zmeilor
3
Figură 1 Hartă localizare Grădina Zmeilor
(sursa: https://razvanstefanconstantin.files.wordpress.com/2015/04/dscn5013.jpg )
2. Caracterizare geografică
2.1. Caracterizare fizico-geografică
Geologia
Grădina Zmeilor, se suprapune în întregime depozitelor sedimentare oligocene de vârstă chattian-aquitaniene, care pot atinge grosimi de până la 200 m. Acestea cuprind stratele de Valea Almășului, cu gresia de Tihău, argilele roșii vișinii de Sânmihai, gresia de Var, stratele de Cetate și stratele de Buzaș, cărora la corespund gresii cu intercalații de argile marnoase. În imediata vecinătate sudică a pachetului de roci oligocene - în dreptul localităților Chechiș și Bălan- se
Integrarea turistică a geositurilor din zona Grădina Zmeilor
4
observă pachetul de roci burdigaliene (Miocen inferior), care cuprinde stratele de Chechiș, cu argile marnoase și stratele de Coruș, cu gresii și micro - conglomerate fosilifere.
Stratele de Buzaș, se menționează a fi cele predominante în arealul rezervației Grădina Zmeilor și se deosebesc prin alcătuirea lor din microconglomerate și gresii slab cimentate, străbătute din loc în loc de benzi mai dure, în alternanță cu marne și argile.
Relieful
Alcătuirea și aspectul actual al Grădinii Zmeilor se datorează proceselor geomorfologice holocene (ultimii 10.000 ani), mișcărilor tectonice neogene, precum și factorilor exogeni actuali (variațiile termice, acțiunea vântului și a apei din precipitații, influența directă a animalelor și a omului).
În evoluția reliefului acestui areal, s-au identificat două etape: prima, care se suprapune fenomenului de faliere și instalare a Văii Dosuri/Închieturi, aproximativ pe falia Gîlgăului, vale care astăzi are o lungime de cca. 2 km pe direcția vest-est și care își poate asuma cea mai mare parte a rolului său sculptural asupra Grădinii Zmeilor. A doua etapă, e reprezentată de amplificarea proceselor erozionale, care au dat curs desprinderii și glisării blocurilor de gresie înspre talvegul pârâului.
Bibliografie
1. Abrudan, I., Medve, A. (2008) - Ghidul ariilor naturale protejate din județul Sălaj.Edit.Școala Noastră, Zalău.
2. Cioacă, A. (1986) - Grădina Zmeilor (județul Sălaj) - Monument al naturii .Ocrotirea naturii si a mediului inconjurator, nr. 2, București.
3. Savu, Al. (1987) - Podișul Someșan Geografia României, vol. III - CarpațiiRomânești și Depresiunea Transilvaniei, Edit. Academiei Rep. Soc.România
4. http://www.cunoastelumea.ro/gradina-zmeilor-un-loc-unicat-in-romania-galerie-foto/
5. http://www.turismzalau.ro/index.php/ro/obiective-turistice-menu-ro/item/54-gradina-zmeilor
6. harta-atractii_turistice-gradina_zmeilor.html
7. https://turdaturistica.ro/1384/gradina-zmeilor-monument-al-naturii/
8. http://promenada-culturala.ro/gradina-zmeilor/
9. https://peterlengyel.wordpress.com/2015/10/19/gradina-zmeilor-rezervatie-naturala/
10. http://apmsj.anpm.ro/-/arii-protejate-de-interes-national-in-judetul-salaj
11. https://www.uvvg.ro/ro/sesiune-stiintifica-internationala-flora-vegetatia-fauna-ecologia-si-ocrotirea-patrimoniului-natural-al-salajului-in-organizarea-uvvg/
12. https://blog.hotelguru.ro/care-sunt-povestile-care-aduc-turistii-gradina-zmeilor/
13. https://primariabalan.ro/primaria/monumente/
14. http://turism-camar.ro/rezervatia-naturala-gradina-zmeilor/
15. https://lumeamare.ro/2014/02/06/in-gradina-zmeilor/
16. http://www.turismzalau.ro/index.php/ro/obiective-turistice-menu-ro/obiective-turistice-din-judetul-salaj?start=9
17. https://destepti.ro/rezervatia-naturala-stanca-dracului-salaj
18. http://www.montaniarzi.ro/pestera-magurici-pestera-cu-lilieci/
19. https://muntiimeses.wordpress.com/2018/11/22/pietrele-mosu-si-baba/
20. http://travel.ro/gradina-zmeilor-locul-in-care-fiecare-piatra-are-legenda-sa/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Integrarea turistica a geositurilor din zona Gradina Zmeilor.pdf