Monografia orașului Tulcea

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1526
Mărime: 187.76KB (arhivat)
Publicat de: Ieremia Ștefanescu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1.Pozitia geografica

Municipiul Tulcea este situat in Dobrogea de Nord, pe malul drept al bratului Tulcea, la jumatatea distantei dintre Ceatalul Chilia si Ceatalul Sf. Gheorghe, 8 km aval de prima bifurcatie a Dunarii, la 45 grade 11' latitudine nordica si 28 grade 48'longitudine estica. Este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara si include in teritoriul administrativ si localitatea Tudor Vladimirescu situata in fata orasului pe malul stâng al Dunarii. Întins pe sapte coline, orasul are o suprafata de 19 kmp.

2.Cadrul natural

Relief

Relieful municipiului este un promontoriu triasic al versantului nord-dobrogean, delimitat la nord de Dunare, la est de Colnicul Hora, la vest de lacul Somova iar la sud de o linie ce coincide cu cumpana dintre vaile torentiale care se îndreapta catre Dunare, brazdând orasul si vaile orientate catre sud.

Clima

Clima in aceasta zona este temperat continentala, caracterizata prin predominarea timpului senin, uscat, calduros, ca rezultat al continentalizarii meselor de aer. Iarna se fac simtite invaziile de aer arctic(din nord) si continental(din est) producând temperaturi scazute.

Temperatura maxima a atins 39,7 grade C si minima a coborât la - 26,8 grade C, in anul 1942.Temperatura medie este de 10,8 grade C. Precipitatiile medii variaza intre 350-500 ml/mp/an si au caracter torential. Debitele Dunarii in zona municipiului Tulcea sunt in medie de cca.5000-6000mc/s, cu minime de 2000 mc/s si maxime de 15.000-16.000 mc/s.

Vegetatie

Vegetatia orasului este formata in cea mai mare parte din stepa, la care se adauga suprafete de silvostepa si paduri de stejar.

Stepa caracterizeaza peste 3/4 din suprafata Tulcei. Desigur este vorba de “stepa secundara” si terenuri cultivate, deoarece vegetatia naturala, cu specii spontane, este redusa ca intindere. Silvostepa face trecerea spre etajul stejarului si este, din acest punct de vedere, o zona de tranzitie.

Fauna

Fauna cuprinde specii de rozatoare specifice stepei (popandaul, orbetele, harciogul), la care se adauga reptile de origine submediteraneana (soparla dobrogeana, vipera cu corn, broasca testoasa de uscat), pasari, fauna acvatica.

Sol

Solurile cele mai raspandite sunt solurile balane (dobrogene), diferitele tipuri de cernoziomuri, soluri cenusii (in Podisul Babadag), soluri brune (in Muntii Macin) si soluri slab evoluate (indeosebi litosoluri).

3.Populatie

Conform Recensământului din 2002, Tulcea are o populaţie de 93.051 locuitori, dintre care 92,3% sunt români. Cele mai mari minorităţi sunt: cea de ruşi-lipoveni (3,4% din populaţia totală a oraşului) şi cea turcă (1,4%). Alte minorităţi importante sunt: cea ucraineană, tătară, italiană, armeană, maghiară, germană, evreiască, greacă, ţigănească, etc.

Evoluţia demografică la recensăminte:

La 15 martie 2007 populatia orasului numara 92379 de locuitori, din care 90,73% sunt romani si 9,23% sunt minoritati nationale (rusi, lipoveni, ucraineni, turci, tatari, italieni, armeni, unguri, germani, romi, evrei, greci s.a.).

Fenomenul demografic cel mai pregnant este îmbãtrânirea populatiei si scãderea numãrului de locuitori, ca urmare a scãderii puternice a natalitãtii, proces cu consecinte negative, care produce un dezechilibru al grupelor de vârstã, dar si dezafectarea unor localitãti într-un orizont de timp nu foarte îndepãrtat.

Preview document

Monografia orașului Tulcea - Pagina 1
Monografia orașului Tulcea - Pagina 2
Monografia orașului Tulcea - Pagina 3
Monografia orașului Tulcea - Pagina 4
Monografia orașului Tulcea - Pagina 5
Monografia orașului Tulcea - Pagina 6
Monografia orașului Tulcea - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Monografia Orasului Tulcea.doc

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Tulcea - analiză demografică

Interpretare generala a graficului Putem observa in prima parte a graficului o evolutie cu mici fluctuatii aproape de 22000 de...

Ai nevoie de altceva?