Porturile Americii

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4052
Mărime: 17.40KB (arhivat)
Publicat de: Mona Petrache
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Fatada atlantica a Americii anglo- saxone a fost prima dintre regiunile geografice ale Americii de Nord, care au fost cunoscute si explorate de europeni, devenind astfel o veritabila rampa in colonizarea acestor state (SUA si Canada). Au aparut astfel inca din secolul al XVI- lea, mici porturi intemeiate de navigatorii spanioli, britanici, francezi si olandezi.

Dar marile porturi nord americane se individualizeaza practice incepand cu secolul al XIX- lea, odata cu industrializarea, “goana dupa aur”, colonizarea si umanizarea vestului, dezvoltarea schimburilor comerciale ale celor doua state cu lumea exterioara. In mod cert orasul- port New York s-a afirmat ca cel mai important port al SUA, deservind un vast areal geographic, alaturi de acesta, porturi atlantice importante sunt: Quebec si Halifax (Canada), Boston, Philadephia, Norfolk, New Orleans (SUA) s.a.

Porturile Canadei la Oceanul Atlantic:

Saint John, Halifax, Corner Brook, Saint John’ s, Sept Jules, Quebec.

Quebec- oras- port situat in estul Canadei, in estuarul fluviului Sf. Laurentiu, la 46 50’ LN si 71 30’ Lg.V, la circa 1.335 km de Oceanul Atlantic.

Orasul a fost intemeiat la inceputul sec. al XVII- lea, cand a devenit centrul emigratiei europene, resedinta Canadie Franceze.

In present orasul Quebec are o populatie de 645.550 loc. si este un puternic centru industrial, economic si cultural.

Portul Quebec dispune de conditii naturale deosebite, lungimea cheiurilor este de 7,2 km instalatii portuare moderne. Este un important port Canadian de pe fatada Oceanului Atlantic. Traficul annual este estimat la 40 mil.t.

Halifax- oras- port situat pe tarmul sudic al Peninsulei Noua Scotie, intr- un golf adanc al Oceanului Atlantic, la 44 39’ LN si 63 33’ Lg.E.

Orasul a fost intemeiat in anul 1749, dezvoltandu- se foarte rapid din punct de vedere economic si commercial reprezentand fereastra Canadei la Atlantic.

In prezent orasul are o populati de 320.501 loc si o pronuntata functie comerciala.

Portul dispune de amenajari moderne: peste 12 km de cheiuri, adancimea apei intre 10-32 m, instalatii adecvate deservirea unui traffic mereu in crestere, apreciat anual la 50 mil. t.

In acelasi timp mentionam si existenta portului pescaresc, fapt ce a determinat dezvoltarea unei apreciate industrii de profil.

Porturile SUA la Oceanul Atlantic:

New York, Portland, Boston, Providence, Bridgeport, Philadelphia, Baltimore, Washington, Norfolk, Charleston, Savannah, Miami, Tampa, St. Petersburg, Mobile, New Orleans, Huston (Galveston), Corpus Christi.

New York- cel mai important complex urban si portuar al SUA, este situat pe tarmul de nord- est al SUA, in zona de revarsare a fluviului Hudson la 40 40’ LN si 73 50’ Lg.V. orasul este situat atat pe tarm cat si pe insulele Manhattan, Long si Staten.

Aglomerati New York inglobeaza si municipiile Paterson, Newark si Jersey City si face parte din megalopolisul Boswash; in present metropola New York se intinde pe o suprafata de 10.000 km si are o populatie de 18.087.251 locuitori.

Intemeiat de navigatorii olandezi in anul 1626 sub denumirea de Nieuwe Amsterdam, ocupat de englezi cateva decenii mai tarziu (1664) care- I schimba numele in cel actual, New York va avea o dezvoltare urbana exceptionala.

Aglomeratia urbana New York se detaseaza in primul rand prin functiile industriale, comerciale dar si de transport, la care se adauga si functiile culturale, politice si de administratie.

Complexul portuar New York se desfasoara indeosebi in golful anonim dar si in estuarul fluviului Hudson iar lungimea cheiurilor ajunge la 1500 km.

In complexul portuar New York sunt incluse urmatoarele porturi: Lower Bay, Upper Bay, Portul Newark, Elizabeth Port si Port Raritan.

Instalatii si infrastructuri moderne, fac din New York cel mai important complex portuar din emisfera vestica, iar traficul anual este apreciat la 150 mil. t.

Prin complexul portuar New York se realizeaza un traffic complex de marfuri si materii prime, fiind un port cu caracter general, care deserveste un vast spatiu geografic si economic american.

New Orleans- cel mai important oras port din sudul SUA, este situat pe fluvial Mississipi, la o distanta de 145 km de Oceanul Atlantic, la 29 38’ LN si 90 2’ Lg.V.

Orasul a fost fundat in anul 1717, devine rapid capitala coloniei Louisiana, centru activ in comertul cu sclavi negri adusi din Africa, pentru a lucra pe plantatiile de bumbac si trestie de zahar din sudul american.

In secolul al XIX- lea orasul New Orleans devine cel mai important port al SUA; in a doua parte a secolului XX devine un important centru petrolier, gratie importantelor resurse descoperite in acest areal.

Portul este situat in lungul fluviului Mississipi, cheiurile masoara 82 km; mai multe canale amenajate permit legaturi rapide si facile intre port si Golful Mexic. Este un port general in care se incarca si se descarca materii prime si produse industriale si alte marfuri dintre cele mai variate.

Preview document

Porturile Americii - Pagina 1
Porturile Americii - Pagina 2
Porturile Americii - Pagina 3
Porturile Americii - Pagina 4
Porturile Americii - Pagina 5
Porturile Americii - Pagina 6
Porturile Americii - Pagina 7
Porturile Americii - Pagina 8
Porturile Americii - Pagina 9
Porturile Americii - Pagina 10
Porturile Americii - Pagina 11
Porturile Americii - Pagina 12
Porturile Americii - Pagina 13
Porturile Americii - Pagina 14
Porturile Americii - Pagina 15
Porturile Americii - Pagina 16
Porturile Americii - Pagina 17
Porturile Americii - Pagina 18
Porturile Americii - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Porturile Americii.doc

Te-ar putea interesa și

Crima Organizată

CAPITOLUL I CRIMA ORGANIZATĂ INTERNAŢIONALĂ I. CRIMA ORGANIZATĂ SAU ORGANIZAREA CRIMEI I.1. NOŢIUNILE DE CRIMĂ ORGANIZATĂ ŞI ORGANIZAŢII...

Proiectarea voiajului unei nave port-container de 5400 teu pe ruta San Diego - Melbourne (Australia). studiul rentabilității tehnico-economice a voiajului pentru transportul a 5200 containere

INTRODUCERE Dezvoltarea traficului containerizat În ceea ce priveşte transportul mărfurilor uscate în general, în perioada 2000-2004 acesta a...

Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer

INTRODUCERE Avântul economic înregistrat de societatea umană în ultima perioadă a implicat o creştere fără precedent a comerţului mondial, a...

Istoria Românilor

Trasaturile economiei României la începutul celui de-al doilea razboi mondial Economia în anii 1939-1940 (septembrie) Trasatura fundamentala a...

Traficul de Droguri

1. TRAFICUL DE DROGURI Producţia şi traficul de droguri reprezintă forma cea mai activă de manifestare a crimei organizate: profiturile deosebite...

Scandaluri financiare la nivelul grupurilor multinaționale

I. Introducere Istoria marilor scandaluri financiare ale lumii nu este una scurtă. Ea începe de pe la 1700, întinzându-se până în zilele noastre,...

Indicele de Concentrare Gini

Problema concentrării a fost formulată pentru prima dată de Corrado Gini (1912), odată cu analiza distribuţiei veniturilor unei populaţii. Ea este...

Navigația maritimă și fluvială

~nceputurile naviga]iei Originile naviga]iei se pierd ^n negura timpurilor. Oamenii primitivi, ^n cutare de hran [i condi]ii mai bune de via],...

Ai nevoie de altceva?