Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3380
Mărime: 158.58KB (arhivat)
Publicat de: Leonard Dinu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Abstract: Pucioasa Spa: tourism developement opportunities

Balneary tourism is the only type of tourism in our caounry that counts on standing resources, that are practically inexhaustible.We are lucky to have almoust 1/3 of the mineral and thermal waters on the continet.

This paper aims at evaluation of the touristic potential of Pucioasa Spa and tries to determine the main problems that keep this area from evolving.

Pucioasa city is placed in a depression area on the superior bank of Ialomita River, in the area of subcarpathial hills in the north of Dambovita county. It became well known for its healing waters but after 1989 a crisis period commenced. And since then it has never found its balance.

The present article intends to find some strategies and also to find out what local people think about this situation.

It is hoped that both officials and practioners would use the recommendations offered in the article for future research and for future development of the area.

Keywords: tourism; balneary tourism; Pucioasa; SWOT analysis, questionnaires, touristic potential.

1. Introducere

Scopul acestei lucrări este de a aduce contribuţie în procesul de dezvoltare a staţiunii balneo-climaterice Pucioasa, prin analizarea situaţiei actuale a spaţiului, atât din punct de vedere turistic cât şi social, pentru a stabili cauzele stagnării procesului de dezvoltare a turismului.

Astfel, aceata lucrare, bazată pe un studiu de caz, îşi propune să aducă recomandări, să genereze rezultate şi mai apoi strategii ce pot permite găsirea unei soluţii pentru revigorarea turismului balneo-climateric în oraşul Pucioasa.

Nu multe sunt persoanele ce au publicat despre aceata zonă, de ceea, un alt scop este acela de a trezi interesul peroanelor specializate în vederea analizării acestei frumoase zone.

Focalizarea în această lucrare se face pe turismul balnear, se aduc în discuţie metodele folosite în atingerea rezultatelor, dar accentul se pune pe strategii de dezvoltare a turismului.

Turismul balnear nu se adresează numai celor cu probleme medicale, ci şi celor care vor să se relaxeze, să-şi găsească vitalitatea şi o bună condiţie fizică, mentală şi spirituală. (Berbescu, E., 1997).

De la aceasta premiză trebuie să pornim dacă vrem ca proiectele de dezvoltare a staţiunii balneo-climaterice Pucioasa să ajungă la o finalitate.

Din păcate, revenirea României în rândul democraţiilor europene, începând cu 1989 a însemnat pentru turismul balnear, în ciuda valorii factorilor naturali de cură, intrarea într-o criză profundă, baza tehnico-materială suferind o degradare continuă. (Ianc, T. ; Stănciulescu, Gabriela, 2006).

Turismul balnear este singura formă de turism din ţara noastră care se bazează pe un potenţial permanent, de mare complexitate, practic inepuizabil. România se înscrie printre ţările europene cu un fond balnear remarcabil. Avem şansa ca 1/3 din apele termale şi minerale de pe continent să se găsească în ţara noastră.

Pucioasa este un oraş staţiune balneară de peste 170 ani, aşezată pe cursul superior al Ialomiţei la 20 km nord de municipiul Târgovişte şi o altitudine de 400 m, ce beneficiază de o poziţie favorabilă, cu dealuri lente de o parte şi de cealaltă, de sub care ţâşnesc binefăcătoarele izvoare de pucioasă (sulfuroase), de unde i se trage şi numele de Pucioasă. (Huica I. ,Simion M. , Stanca D., 1999).

Izvoarele sulfuroase au o mare concentraţie (1.152mg/l), sulfurate, clorurate, slab bicarbonate, calcice, sodice, magnezice ce au determinat dezvoltarea staţiunii, cu funcţionare permanentă (Dimitrescu P., 1916). Climatul de deal, cu temperatura medie anuală de peste 10 grade Celsius şi cu precipitaţii de 750mm anual, ca şi existenţa apelor minerale, face ca staţiunea să fie recomandata pentru tratamenul afecţiunilor reumatismale, posttraumatice, neurologice, periferice şi centrale, respiratorii, dermatologice şi cardio- vasculare.

Cu toate acestea, este încadrată în cadrul staţiunilor balneare de interes turistic limitat, cu un indice de atractivitate de 1,31. Cauza principală este existenţa unor structuri balneoturistice cu uzură fizică şi morală avansată, ceea ce face ca cererea turistică să fie mai redusă.

Staţiunea Pucioasa reprezintă un interesant punct de pornire pentru vizitarea mai multor obiective turistice majore, aşa cum sunt Vechea Cetate de Scaun de la Târgovişte, Valea Prahovei, Braşov, Bran, etc. Astfel, localizarea este una prielnica pentru dezvoltarea turismului.

Accesul rutier este lesnicios, localitatea fiind situată pe drumul naţional DN 71 Târgovişte – Pietroşiţa – Sinaia. Ca urmare, deplasările sunt posibile din toate zonele ţării, iar pentru oraşe mari ca Ploieşti, Braşov şi Bucureşti, durata deplasării auto este foarte scurtă, de aproximativ o oră. Astfel, accesul nu este una dintre cauzele slabei dezvoltări a staţiunii.

Obiectivele turistice din Pucioasa nu sunt numerose dar reprezintă fiecare o bucăţică din istoria acestui orăşel (Dumitrescu P., 1936). Amatorii de cunoaşterea comorilor satului românesc de odinioară se pot opri, vizavi de "Casa Portugheză", la Muzeul de Etnografie al oraşului, adăpostit într-o casă veche de două veacuri, „Casa Dobrescu”. Parcul Independenţei datează din sec. XIX , este situat la limita de nord a zonei centrale a oraşului şi este integrat în zona istorică, aflându-se la o distanţă foarte mică de cele două baze de tratament ale staţiunii. Ca obiective mai putem menţiona Cetatea Sfântă Noul Ierusalim, lacul de acumulare, păstrăvăria.

Preview document

Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 1
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 2
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 3
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 4
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 5
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 6
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 7
Stațiunea balneo-climaterică Pucioasa - oportunități de dezvoltare a turismului - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Statiunea Balneo-Climaterica Pucioasa - Oportunitati de Dezvoltare a Turismului.docx

Alții au mai descărcat și

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Perspectivele Dezvoltării Turismului Balnear în România

INTRODUCERE Turismul pentru tratament sau cură balneomedicală este o formă specifică a turismului de (sejur) odihnă, practicată de persoanele care...

Ai nevoie de altceva?