Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4898
Mărime: 29.83KB (arhivat)
Publicat de: Renata-Zoe Ene
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Rares

Extras din referat

Art. 1. Orasul Roznov este o persoană juridică de drept public. El are un patrimoniu public si capacitate juridică deplina si poate intra in raporturi juridice cu alte autoritati sau institutii publice, cu persoane juridice române sau straine , indiferent de natura acestora, precum si cu persoane fizice in conditiile legii.

Art. 2. Orasul Roznov este unitatea administrativ- teritoriala de bază care cuprinde populatia reunita prin comunitate de interese si traditii. El este alcătuit din două sate componente si anume:

- a) satul Chintinici

- b) satul Slobozia

Art. 3. Orasul Roznov a primit botezul in data de 22.10.2003, prin Legea nr. 408 din 17.10.2003, promulgată de Presedintele Romaniei Ion Iliescu in data de 15.10.2003.

Art. 4. ASEZAREA SI DELIMITAREA GEOGRAFICĂ A ORASULUI ROZNOV

Descrierea fizică a localitatii

Orasul Roznov din punct de vedere geografic este asezat in partea central-sudică a judetului Neamt, având coordonatele 46° 50' 08″ latitudine nordica si 26° 30′ 42″ latitudine estica. Vatra satului este situată pe terasa de luncă de 1 – 2 m si terasa de versant de 5 – 15 m ale raului Bistrita. Teritoriul orasului Roznov ocupă o pozitie centrală in cadrul depresiunii subcarpatice Cracau- Bistrita, fiind situat in zona de confluentă a celor două râuri.

Orasul Roznov se invecineaza la NV -3 km. cu comuna Săvinesti, la NE - 5 km. cu comuna Dochia, la E - 15 km. cu comuna Mărgineni, la SE - 2 km. cu comuna Zănesti, la S - 5 km. cu comuna Borlesti si la SV - 3 km. cu comuna Piatra Soimului.

Prima mentiune documentara :

Ca asezare este mentionat pentru prima data intrun act din timpul lui Alexandru cel Bun, datat 08.04.1419 , asezare situata in “ Campul lui Dragos “.

Imprejurarile in care a luat fiinta localitatea :

numele satului Roznov este mentionat pentru prima oara intr-un document din 18.04.1576 , prin care Petru Schiopul intareste manastirii Bistrita , dreptul de stapanire a mai multor sate , intre care si Roznovul .

Evenimete istorice mai importante :

primul document in care apare numele localitatii sub denumirea de Seucauti, dateaza din 23.02.1438, un sat domnesc la gura Cracaului , unde insarcinat cu strangerea darilor era un anume Samoil, vataman.Deci Seucauti era un sat domnesc , destul de vechi chiar pe atunci, poate anterior intemeierii Statului Moldovei ( 1359 ) .

urmeaza alte patru documente ( 11.03. si 06.06..1446, 22.08.1447 si 08.12.1454) in care se reinnoieste privilegiul acordat prin actul mai sus mentionat.

La sfarsitul sec al XVI –lea , in doua documente 10.01.1599 si 17.08.1600, se aminteste despre o Siliste numita Seucauti , pe Cracau. Vechea vatra de sat se desfiintase deci, pe locul ei, sau in imediata apropiere ridicandu-se o alta asezare care de peste 120 de ani era mentionata in documente sub numele de Roznov .Documentul din august 1600 a fost redactat la Alba Iulia de Mihai Viteazul , o dovada in plus a stapanirii efective a acestui voievod in Moldova. Un alt act , din 20.07.1609, confirma prezenta ostilor lui Mihai Viteazul la Roznov, in 1600.

LA 23.08.1616, Radu Mihnea intareste Manastirii Bistrita , satul Roznov pe Bistrita, tinutul Neamt.

In sec. XVII, XVIII SI XIX , Roznovul apare in foarte multe documente, pastrand acest nume si in prezent . Pentru prima data numele localitatii Roznov apare intr-un material cartografic, sub denumirea de Roznou, pe “ Harta Principatului Moldovei “ intocmita de Dimitrie Cantemir, intre anii 1715-1716 si tiparita in Olanda 1737 .

Pe harta lui F.C. de Bowr , tiparita la Amsterdam “ Carte de la Moldavie” 1769-1772 , apare sub transcrierea de Roznov .

Pe Harta Principatelor Unite 1864, in timpul domniei lui Al. Ioan Cuza .

Pe harta rusa tiparita in 1835, se afla inscris si numarul gospodariilor pentru fiecare localitate; Roznovul apare cu 140, Slobozia cu 210 si Chintinici cu 57 gospodarii .

Satul si mosia Roznov au apartinut timp de secole unor mari proprietari cu functii importante pe langa curtea domneasca:

parcalabului Ionascu Bilai;

marelui spatar Neculai Racovita

vistiernicului Iordachi Ruset ;

In a adoua jumatate a sec. al XVII –lea , Roznovul intra in stapanirea familiei Ruset , care si-a adaugat numele “ Roznovanu” , de la denumirea satului si a mosiei.

Primul mosier din aceasta familie, Iordachi Ruset, a transmis proprietatea urmasilor care au continuat transmiterea mostenirii din generatie in generatie. Ultimul proprietar din familia Roznovanu , a fost colonelul Gheorghe Ruset , prefect al judetului Neamt la sfarsitul sec. al XIX –lea. Doi dintre membrii acestei familii, Anton si Iordachi Ruset, au domnit in Moldova perioade scurte de timp. Familia Ruset era inrudita prin alianta cu Dimitrie Cantemir , in amintirea caruia ,Gheorghe Ruset Roznovanu, a construit biserica in stil slavon- bizantin din localitate ( 1884-1892) , pe locul unei vechi ctitorii din 1759, a paharnicului Nicolae Ruset. Dupa stingerea familiei Ruset , satul trece in stapanirea unui bogatas grec, Hector Economus, fost arendas al mosiei.

Agricultura a constituit o ocupatie straveche pe teritoriul de la confluenta Cracaului cu Bistrita – ca si in intreaga depresiune subcarpatica bazata pe cultura plantelor si pe cresterea animalelor. In 1899 in localitatea Roznov se inregistrau 2121 vite mari, 3950 de oi, 442 de cai si 289 de porci ( G. Lahovari si col. – 1902) .

Preview document

Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 1
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 2
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 3
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 4
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 5
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 6
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 7
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 8
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 9
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 10
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 11
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 12
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 13
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 14
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 15
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 16
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 17
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 18
Statutul Orașului Roznov - Județul Neamț - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Statutul Orasului Roznov - Judetul Neamt.doc

Ai nevoie de altceva?