Turismul în Republica Moldova

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 8197
Mărime: 955.88KB (arhivat)
Publicat de: Blanduzia Florea
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. I Introducere
  2. Notiuni si tipuri de turism 2-5
  3. II Principalele obiective si monumente naturale de interes turistic din Republica
  4. Manastiri 6-11
  5. Rezervatii naturale 11-16
  6. Monumente naturale 16-20 Muzee 20-24
  7. Vinarii 25-27
  8. Orasul Chisinau 28-29
  9. III.Schita asupra etapelor de dezvoltare a turismului in
  10. Republica Moldova 30
  11. IVInfrastructura turistica a Republicii Moldova
  12. Sistemul de management si gestiune din sfera turismului 31-32
  13. Structurile de cazare si deservire complexa a turistilor 32-33
  14. Caile de comunicatie si unitatile de transport pentru calatori 33-34
  15. Principalii indicatori ai activitatii turistice, inregistrati in Republica Moldova
  16. n ianuarie-septembrie anul 2006 34
  17. V Concluzia 35
  18. VI Bibliografie 36

Extras din referat

Introducere

I Notiuni si tipuri de turism

Turismul (de la termenul francez “tourisme”; tour-inseamna plimbare, vizita) in sensul larg al cuvintului reprezinta o forma de activitate umana legata de recreatie, ce se asociaza cu odihna activa a populatiei. Recreatia (din termenul polonez “recreacja”,provenit la rindul sau de la latinescul “recreatio”-restabilire) intruneste in sine anumite activitati umane orientate spre restabilirea, mentinerea si dezvoltarea fortei fizice si intelectuale a omului. In literatura de specialitate continutul notiunii de recreatie este interpretat in mod diferit, fapt ce necesita unele comentarii in privinta delimitarii posibile in scopuri practice a turismului din imensa sfera recreativa. Sfera recreativa este mult mai cuprinzatoare in raport cu turismul.

Prin reacreatie se subintelege folosirea timpului liber pentru odihna, distractii, satisfacerea cerintelor estetice ale oamenilor, imbogatirea lor informationala.Recreatia e totalitatea de fenomene si relatii ce se formeaza in procesul folosirii timpului liber de catre populatie in scopuri de tratament, cognitive, de odihna, cultural-distractive in spatii speciale, situate la locul de trai al populatiei si in afara lui. De aici rezulta ca activitatea recreativa include si activitatea turistica. Recreatia se manifesta in forma activa, semiactiva si pasiva.

Din prima forma fac parte turismul, excursiile, promenadele, efectuate pe jos sau cu bicicleta, practicarea exercitiilor fizice, frecventarea sectiilor sportive, participarea la competitiile sportive neprofesionale, vizitarea salilor de dans, a muzeelor, salilor de expozitii, cu cea mai variata tematica, participarea la manifestarile de sarbatorire a diferitor evenimente in locuri publice etc.

Din grupa formei semiactive fac parte activitatile ce necesita mai putine eforturi si incoradre fizica, cum ar fi vizionarea cinematografelor, teatrelor, salilor de concert,

seratelor de creatie, stadioanelor, salilor sportive, in calitate de spectator, participarea la

celebrarea zilelor onomastice, a sarbatorilor de hram, vizitarea restaurantelor, cafenelelor, barurilor, salilor se ofera servicii distractive, de tipul discotecilor, automatelor de joc, odihna la sanatoriu si altele de acest gen. Formele de recreatie pasiva se manifesta prin relaxari cu eforturi fizice si psihoemotionale minimale, cum ar fi luarea bailor solare etc.

Cele mai impresionate obiective si monumente naturale de interes turistic din R. Moldova sunt situate in ariile, cu statut diferit, protejate de catre stat.In anexele nr. 1,3, (A.B.C.), 4 (A.B.C.),5, 6, 7 aceste arii sunt prezentate in calitate de rezervatii stiintifice, parcuri nationale, monumente ale naturii (geologice si paleontologice, hidrologice, botanice), rezervatii naturale, rezervatii peisagistice, rezervatii de resurse, arii cu management multifunctional(sectoare cu vegetatie de stepa, de lunca etc.), rezervatii biosferice, gradini dendrologice, monumente de arhitectura peisagistica si gradini zoologice.

In R. Moldova sunt prezente aproape toate aceste categorii de arii naturale protejate, cu exceptia parcurilor nationale si rezervatiilor biosferice care se afla in curs de organizare.

In legea mentionata sunt date urmatoarele definitii ale categoriilor respective de obiective si monumente naturale.

Arie naturala protejata de stat-constituie un teritoriu delimitat geografic, cu elemente naturale reprezentative si rare, desemnat si reglementat in scopul conservarii si protectiei tuturor factorilor de mediu din limitele lui.

Rezervatie stiintifica –este un spatiu biogeografic terestru si /sau acvatic de importanta nationala cu statut de institutie de cercetari stiintifice, destinat mentinerii intacte a obiectivelor si complexelor naturale, conservarii biodiversitatii, elaborarii cadrului stiintific de protectie a mediului.

Parc national–spatiul natural reprezentativ cu diverse peisaje geografice, obiecte si complexe naturale, specii floristice si faunistice autohtone,destinat utilizarii in scop stiintific, recreativ, economic, cultural, educativ.

Rezervatie naturala–spatiu natural, valoros din punct de veder stiintific, destinat pastrarii si restabilirii unui sau a mai multor componente ale naturii pentru mentinerea echilibrului ecologic.

Monument al naturii –obiect unic al naturii, avind o deosebita valoare ecologica, stiintifica, culturala, istorica si estetica.

Rezervatie peisagistica (de peisaj geografic) –sistem natural omogen silvic, de stepa, de lunca, de balta si mlastina, avind valoare stiintifica, ecologica, recreabila, estetica, destinat mentinerii calitatilor sale naturale si efectuarii unor activitati economice reglementate.

Arie cu management multifunctional (sectoare reprezentative cu vegetatie de stepa, de lunca, perdele forestiere de protectie)-spatiu terestru si / sau acvatic in care, concomitent cu conservarea naturii se efectueaza valorificarea reglementata a florei, resurselor de apa si pasunilor, se practica turismul reglementat.

Rezervatie a biosferei –spatiu geografic terestru si / sau acvatic cu elemente si formatiuni fizico-geografice, specii de plante si animale de importanta nationala si internationala, cu statut de institutie de cercetari stiintifice.

Gradina botanica –institutie de cercetari stiintifice cu menirea de a contribui la conservarea genofonului de plante din zonele geobotanice din tara si a unor plante din alte zone geobotanice.

Gradina dendrologica –institutie stiintifica aplicativa ce are ca obiect conservarea unui anumit genofond de specii si arbori, arbusti si alte plante cu flori ce prezinta interes stiintific aplicativ.

Monument de arhitectura peisajera –(parc vechi, parc silvic, alee cu valoare istorica, culturala, stiintifica, estetica, economica si recreativa) obiectiv ce are menirea de pastrare se dezvoltare a compozitiilor arhitectonice peisajere si serveste ca depozit al genofondului de plante.

Preview document

Turismul în Republica Moldova - Pagina 1
Turismul în Republica Moldova - Pagina 2
Turismul în Republica Moldova - Pagina 3
Turismul în Republica Moldova - Pagina 4
Turismul în Republica Moldova - Pagina 5
Turismul în Republica Moldova - Pagina 6
Turismul în Republica Moldova - Pagina 7
Turismul în Republica Moldova - Pagina 8
Turismul în Republica Moldova - Pagina 9
Turismul în Republica Moldova - Pagina 10
Turismul în Republica Moldova - Pagina 11
Turismul în Republica Moldova - Pagina 12
Turismul în Republica Moldova - Pagina 13
Turismul în Republica Moldova - Pagina 14
Turismul în Republica Moldova - Pagina 15
Turismul în Republica Moldova - Pagina 16
Turismul în Republica Moldova - Pagina 17
Turismul în Republica Moldova - Pagina 18
Turismul în Republica Moldova - Pagina 19
Turismul în Republica Moldova - Pagina 20
Turismul în Republica Moldova - Pagina 21
Turismul în Republica Moldova - Pagina 22
Turismul în Republica Moldova - Pagina 23
Turismul în Republica Moldova - Pagina 24
Turismul în Republica Moldova - Pagina 25
Turismul în Republica Moldova - Pagina 26
Turismul în Republica Moldova - Pagina 27
Turismul în Republica Moldova - Pagina 28
Turismul în Republica Moldova - Pagina 29
Turismul în Republica Moldova - Pagina 30
Turismul în Republica Moldova - Pagina 31
Turismul în Republica Moldova - Pagina 32
Turismul în Republica Moldova - Pagina 33
Turismul în Republica Moldova - Pagina 34
Turismul în Republica Moldova - Pagina 35
Turismul în Republica Moldova - Pagina 36
Turismul în Republica Moldova - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Turismul in Republica Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea unei Pensiuni pe Internet

Cap.1 Promovarea unei pensiuni turistice pe internet In tara noastra turismul este in plina dezvoltare. Romania are un mare potential turistic....

Amenajarea Turistică a Stațiunii Balneoclimaterice Covasna și Împrejurimi

Prezentul studiu are la baza oportunitatea dezvoltarii si diversificarii ofertei turistice pentru statiunea balneoturistica Covasna. “Statiunea...

Japonia

Japonia este o tarã prin excelentã insularã, situatã în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fãrã indoialã statul care a înregistrat cea mai...

Județul Timiș

1.Localizarea geografica si caracterizarea judetului 1.1. Scurt istoric Istoria judetului se pierde in timp, fiind mentionate inca din...

Rolul Carpaților

Unitati montane. Carpatii românesti Carpatii românesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut în urma orogenezelor...

Te-ar putea interesa și

Starea Actuală și Tendințe de Dezvoltare a Turismului Agrar în Republica Moldova

Întroducere Motto:” Turismul rural nu este o modă. Este o modalitate de dezvoltare echilibrată, de protejare şi valorificare a patrimoniului”...

Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova

INTRODUCERE Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL...

Dezvoltarea Turismului Rural în Regiunea de Nord a Republicii Moldova

Introducere Turismul reprezintă unul din cele mai importante şi mai complexe fenomene ale activităţii umane, atestat încă din cele mai vechi...

Strategia de dezvoltare durabilă a turismului în Republica Moldova în anii 2003-2015

Capitolul 1 Impactul dezvoltarii durabile a turismului 1.1. Preambul Strategia de dezvoltare durabila a turismului in Republica Moldova (in...

Promovarea turismului rural din Republica Moldova pe piața mondială

CAPITOLUL I PROMOVAREA PRODUSULUI TURISTIC RURAL: NOŢIUNI INTRODUCTIVE Promovarea turismului rural presupune : comunicarea, transmiterea de...

Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova

Introducere Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL...

Politică de marketing a dezvoltării turismului rural în Republica Moldova

Introducere Când bunul Dumnezeu a făcut împărţirea lumii, moldoveanului i-a dăruit mare şi munte, păduri şi câmpii, râuri. I-a aşezat cu traiul pe...

Turismul Vinicol în Republica Moldova

Introducere Turismul reprezintă unul din cele mai importante şi mai complexe fenomene ale activităţii umane, atestat încă din cele mai vechi...

Ai nevoie de altceva?