Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6068
Mărime: 1.41MB (arhivat)
Publicat de: Simion Bota
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anne-Laure AMILHAT-SZARY, Sylvain GUYOT

Extras din referat

Ne propunem aici o analiza de o dinamica originala a unei regiuni de transfrontaliere in Anzii Centrali( frontiera Bolivia/Argentina/Chile).Aceasta regiune orientala regaseste spatii periferice pentru fiecare stat implicat.Importanta strategica a Anzilor atacamenienie este pe asezarea lor frontaliera: aceasta zona montana este traversata de una din triplele frontiere ale Americii Latine( Argentina/Bolivia/Chile). El se dezvolta dintr-un ansamblu de diade mai putin conflictuale pentru vecinii lor : Bolivia/Chile , chiar daca traseul lor n-a fostefectuat intr-o singura faza, rezultand din negocierile complexe ale tratatului tripartit. In procesele lor respective de construire teritoriala si identitara, statele in cauza au avut tendinta de a-si nobiliza frontierele ca bariere , intorcand pe dos Anzii in cazul chilian si argentinian; relatiile diplomatice dintre ei, problematia pana in anii 1990, ramane inca sensibile si astazi. Totusi la nivel regional sistemele de schimburi traditionale n-au fost niciodata complet intrerupte. Aceasta zona este astazi traversata de numeroase dinamici transfrontaliere (Albo, X. , Arratia, M. I., 1996) suscitat de deschiderea frontierelor la fluxul de marfa globalizata dar, de asemenea persoanelor, migrarile de munca intre Bolivia si Argentina in special, sunt in ‘’recrudescence’’, multe deplasari, mai mult cunoscute pe termenul generic de turism, cunoscand dupa un deceniu o dezvoltare spectaculara.

‘’Au sein’’ al unei Americi Latine liberare si marcata de putere de procesele de integrare comerciasla , dinamicile de apropiere transfrontaliere se multiplica. Cateva activitati traverseaza mai usor frontiera decat altele (proiecte miniere, gozoducte si infrastructuri rutiere), fara indoiala antrenand la cresterea relatiilor sociala de o parte si de alta a liniei arbitrare. In zona care ne intereseaza , din ce in ce mai mult turisti imprumuta circuite care leaga ce le trei tari, participand la un apropiat tripartit original, participand la reuniunea unei <<regiuni ABC>>. Turismul pare a fi contribuind foarte mult la structurarea undei dinamici transfrontaliere.

Nu este vorba despre un turism in masa( nu se poate vorbi), deoarece America Latina se situeaza relativ marginal in raport cu datele mondiale (5,4% din 900 milioane de turisti mondiali, dupa Lumsdon, L.& Duhamel, P.,1998)dar daca este vorba despre un turism montan chiar daca America Latina nu constituie una din destinatiile privelegiate ale turismului mondial in masa. Fluxurile cunosc deja o crestere importanta incepand cu anii 1990, dar raman concentrare in jurul zonelor balneare, unde complexele hoteliere se multiplica , si de mari situri de patrimoniu unde gestiunea se privatizeaza.Turismul in muntii periferici se traduce prin practici specifice , sportive pe de o parte , bazate pe natura si marile spatii pe de alta parte intr-o diversitate de formule mergand pe alpinism sau trekking, dar de asemenea avand forme noi de practici(aventuri in 4x4 in special, la Laddakah sau in Anzi). De forma aparent mai marginala, un turism de consumare a marilor spatii naturale pe continentul latino-american; el ia in vedere in primul rand bordilierea Anzilor. Impactul acestor cresteri de frecventare in spatii fragile, privind mediul inconjurator si sociale ridica numeroase intrebari. In particular, se pune problema polarizarii frecventarii in anumite sate sau anumite vai.

Daca linia dintre frontiera si conservarea mediului inconjurator a fost deja elaborata intr-o perspectiva strategica, interactiunile intre frontiera si turism n-au fost explorate dintr-un punct de vedere geopolitic. Punerea in relief a parcurilor naturale pe de o parte si a altor limite cupiditate adesea serveste punerea in rezerva discreta si analiza de urmarire a gestionarii acestor spatii la sfrarsitul razboiului rece releveaza posibilitati colaborative transformand spatiul de intalnire in spatiul resursa. Care este atunci statutul turismului in reconstruirea acelor zone, putem cantona interpretarea sa la o grila de lectura economica sau sectoriala- Un raspuns pentru analiza teritoriala este cert negativ dar , poate pune inainte de toate certitudinea pentru a incerca sa nu ne arate cum turismul poate fi analizat dupa perspectivele multidimensionale care dau in termeni geopolitic o acceptare larga pe care noi o revendicam. Turismul permite sa ne puna in evidenta urmatoarele :

- Interventia actorilor externi si privati asupra spatiilor privilegiate de controlul statului

- Transformarea spatiilor tampon in spatii destinate pentru consumatie

- Integrarea economica a liderilor locali intr-un sistem economic complex

Preview document

Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 1
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 2
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 3
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 4
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 5
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 6
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 7
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 8
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 9
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 10
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 11
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 12
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 13
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 14
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 15
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 16
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 17
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 18
Turismul transfrontalier în anzii centrali - geopolitica turismului - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Turismul Transfrontalier in Anzii Centrali - Geopolitica Turismului.doc

Ai nevoie de altceva?