Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți

Referat
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 6572
Mărime: 63.24KB (arhivat)
Publicat de: Bartolomeu Simon
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Dogian

Extras din referat

Asupra originii exacte a omului, in ciuda unor descoperiri importante, planeaza in continuare multe controverse legate de perioada exacta de aparitie a sa si modul cum a evoluat acesta. Descoperirile facute au fost in general fragmentare si dispersate, in asa fel incat cercetatorii nu au putut ajunge la concluzii unanime, cu toate acestea cercetarile cele mai recente au tinut sa faca lumina asupra originii lui homo sapiens.

Antropologia este o stiinta foarte vasta care se ocupa de studiul tuturor oamenilor, din toate epocile si trateaza toate dimensiunile umanitatii. Antropologia este un proces neliniar, cu multe tendinte de umanizare, cu fenomene de continuitate si discontinuitate, cu ritmuri si traiectorii diverse, reconstituirea acestuia realizandu-se numai prin demersuri interdisciplinare (arheologi, geologi, antropologi, paleontologi, specialistii in genetica moleculara, preistoricieni, etnologi, filosofi etc.). Datorita vastitatii acestei „discipline”, a fost studiata si este studiata in continare de numerosi oameni de stiinta precum: Charles Darwin, Wallance Russel, Broom Robert, Louis Leakey, Elveyn Simons, L.Lartet, O.Hauser, precum si multi allti care prin lucrarile si descoperirile facute ne-au ajutat sa intelegem si sa ne formam pareri propri despre procesul de evolutie a antropoidelor ce a dus la formarea prealabila a omului modern.

Antropologia s-a preocupat indelung de studierea lui homo sapiens, mai ales de caracteristicile care l-au diferentiat de ceilalti hominizi. In ultimii ani s-a admis ca in mare masura inrudirea omului modern cu primatele din Africa este totuti restransa. Evident primul mare autor care s-a ocupat de deslusirea originii omului a fost Charles Darwin, in lucrarea sa celebra Originea speciilor. In lucrarea sa acesta se referea in principal la locul in care a aparut homo sapiens si modul in care a evoluat acesta. Conform lui Darwin, leaganul omenirii, a fost Africa, era o teorie, desi corecta, bazata totusi pe intuitie, deoarece la momentul respectiv nu au fost facute descoperiri a lui homo sapiens in Africa. Evolutia lui homo sapiens a avut niste caracteristici interesante, dar mai important de atat a fost dezvoltarea in paralel a locomotiei bipede, a abilitatilor tehnice si a unui creier mai mare ca la celelalte specii. Tot Darwin a enuntat faptul ca evolutia foarte rapida s-a datorat modului de productie a armelor si uneltelor din piatra. Un alt element important este dentitia, in momentul in care omul a inceput sa foloseasca din ce in ce mai mult arme si unelte, nevoia unor dinti de tip canin nu a mai fost asa mare, in asa fel incat odata cu trecerea timpului, noile generatii au dezvoltat dinti canini de mai mici dimensiuni.

Manuirea de arme si unelte necesita un intelect mai dezvoltat, odata cu cresterea nivelului cognitiv, actiunile lui homo sapiens au devenit tot mai complexe. Teoria “evolutiei inlantuite”, asa cum a fost numita, a devenit un element cheie pentru dezvoltarea antropologiei. Aceasta teorie spune ca homo sapiens nu a fost o simpla maimuta bipeda, deoarece stramosul ei avea deja o parte din trasaturile sale. Evident impotriva teoriilor lui Darwin au aparut contestatari, precum Russel Wallace. Acesta a admis ca evolutia umana nu putea fi rezultatul unei simple selectii naturale, considerand ca era vorba de o interventie exterioara (chiar divina), dar aceasta teorie este mai degraba fantezista. In anii ’30 si ’40, paleontologul Robert Broom a contribuit la teoria “leaganului omenirii”, ca fiind Africa. Dar la fel ca si Russel Wallace, Robert Broom aducea la teoria sa elemente de tip fanteziste, acesta afirma ca homo sapiens este produsul final al procesului de evolutie, restul naturii find creat cu scopul de a-l servi. In 1961 Elwyn Simons de la Universitatea Yale, a publicat o lucrare in care scria despre originea primului hominid ca provenind dintr-o specie de maimuta cunoscuta drept Ramapithecus. A fost descoperita o singura fosila de Ramapithecus, in anul 1932, in India, de catre G. Edward Lewis. S-a conclus apoi ca maxilarul lui Ramapithecus, semnana foarte mult cu cel uman. Apoi printr-o serie de analogii s-a ajuns la concluzia ca prima specie de om a aparut acum circa 30 de milioane de ani, teorie care este sustinuta si in ziua de azi de majoritatea cercetatorilor.

O alta cauza a aparitiei lui homo sapiens a fost si migrarea populatiilor de homo erectus care s-a facut dinspre Africa inspre Eurasia, undeva acum circa 2 milioane de ani. Aceasta deplasare a fost determinata de necesitate, fiind vanatori si culegatori, homo erectus au migrat pentru a gasi surse noi de hrana si apa, dar si adaposturi mai bune, un alt motiv al migratiei a fost cresterea populatiei. Supravietuirea era factorul cel mai important care a produs migratia din Africa. Cercetatorii sugereaza ca migratia aceasta a insemnat deplasarea a unui numar cuprins intre 10.000 si 20.000 de indivizi care se aflau in continua miscare. Acest fenomen continuu de migrare s-a perpetuat, iar odata cu evolutia omului, populatiile s-au raspandit pe tot globul. Evolutia dinspre homo erectus inspre homo sapiens a survenit undeva in intervalul cuprins intre 400.000 si 250.000 de ani.

Cel mai indepartat stramos al lui homo sapiens este Australopithecus (cuvant ce inseamna “maimuta din sud”), aparut in estul Africii acum circa 2,5 milioane de ani. Acum doua milioane de ani, acesti “prototipi” ai oamenilor si-au parasit tinuturile de bastina pentru a se aseza in nordul Africii, Europa si Asia. Diferitele medii si climate din Europa si Asia au determinat schimbari diferite ale populatiilor. In Europa acestia au evoluat in homo neanderthalensis (denumire data de la descoperirile de ramasite din valea Neander). Spre deosebire de homo sapiens, neanderthalienii erau mai robusti si mai bine adaptati pentru climatul rece al erei glaciare din Eurasia. In zona Asiei de est, hominizii au evoluat in homo erectus (omul ridicat), acesta a supravietuit o perioada foarte mare de timp, circa 2 milioane de ani, fiind din punctul acesta de vedere, cel mai longeviv hominid, unele teorii spun ca este foarte putin probabil ca specia noastra actuala sa supravietuiasca atat de mult. Din acest punct de vedere este greu de spus la momentul actual, daca umanitatea va mai supravietui 2.000 de ani, cu atat mai putin 2 milioane de ani. Pe insula Java, din Indonezia a evoluat homo soloensis (omul din valea Solo), adaptat vietii in padurea tropicala. O alta specie de hominid a aparut pe insula Flores, intr-o perioada de timp in care se putea ajunge pe aceasta de pe continent. Conform descoperirilor, aici ar fi trait o specie de hominizi pitici, homo floresiensis, desi nu erau foarte evoluati, acestia au produs unelte de piatra. Aceste specii mentionate au fost numeroase, dar cert este ca nu au supravietuit in timp sau cel putin caracteristicile lor au fost asimilate. Este important sa facem aceasta paralela pentru a intelege mai bine evolutia lui homo sapiens.

Bibliografie

1. Richard Leakey, Originea omului, Bucuresti, Editura Humanitas, 1995.

2. Rayna Bailey, Immigration and migration, New York, Infobase Publishing, 2008.

3. Yuval Noah Harari, Sapiens. A brief history of humankind¸ New York, Routledge, 2001.

4. Keith Thomson, Fossils. A very short introduction¸ Oxford, Oxford University Press, 2005.

5. Rebecca Stefoff, Humans: an evolutionary history. Modern humans, New York, Marshall Cavendish Corporation, 2010.

6. Louis Carini, The origins of everything, New York, Xlibris Corporation, 2009.

7. Codrin-Valentin Chirica, Arta si religia Paleoliticului superior in Europa Centrala si Rasariteana. Aspecte istoriografice si arheologice, Iasi, Editura Helios, 1996.

8. Dumitru Boghian , Inceputurile Istoriei omenirii, ed. Bucovina istorica, Suceava, 2003.

9. http://ro.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens_arhaic

Preview document

Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 1
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 2
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 3
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 4
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 5
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 6
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 7
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 8
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 9
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 10
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 11
Homo sapiens - Origine, vechime, varietăți - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Homo sapiens - Origine, vechime, varietati.docx

Alții au mai descărcat și

Etruscii - suport al civilizației romane

Pentru oricine este azi foarte clar rolul major pe care cultura şi civilizaţia romană l-a avut în devenirea europeană şi implicit, prin impunerea...

Dinastia Tudorilor

In secolul XVI un rege sarac ar fi însemnat un rege slab, un rege fara putere asupra parlamentului si nobilimii. Henric al -VII-lea este primul...

Despre Democrațiile Particulare

Are o însemnatate simbolica faptul ca Journal of Democracy – forul numarul unu al teoriei tranzitiei democratice – publica în primul sau numar pe...

Caracterizare generală a epocii elenistice

Termenul elenistic a fost folosit mai intai pentru a desemna limba greaca, pentru ca in secolul al XIX-lea termenul sa desemneze perioada istorica...

Ai nevoie de altceva?