Brief Keston

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2915
Mărime: 1.14MB (arhivat)
Publicat de: Carol Robert Maftei
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cecilia Ppescu

Extras din referat

1. Descrierea pietei centralelor termice din România

Piata româneasca a centralelor termice însumeaza în prezent circa 150.000 de unitati, din care aproximativ 3.000 sunt centrale în condensare.

Aderarea României la UE ar putea dubla piata centralelor termice in urmatorii cinci ani, creându-se premisele unei concurente loiale, în care subventiile guvernamentale pentru sistemul centralizat de încalzire vor fi eliminate.

Intrarea in Uniunea Europeana va înscrie România în politica energetica comunitara. România va avea trei obiective de îndeplinit: cresterea competitivitatii, securizarea alimentarii si reducerea impactului asupra mediului.

Tara noastra va trebui sa modifice modalitatile de obtinere a energiei. Europa cere ca folosirea hidrocarburilor (petrol, gaze) ca materie prima sa se diminueze. În schimb, trebuie sa fie exploatate resursele energetice regenerabile: energia solara, eoliana, biomasa.

Pretul exploziv al gazului: numai in 2006 gazele din productia interna s-au scumpit în mai multe etape. Astfel: 17% la începutul anului 2006, 3,5% la 1 aprilie, 1,7% la 1 iulie. Din noiembrie, gazele sunt mai scumpe cu 8,5%. O noua marire de tarife va avea loc pe 1 aprilie 2007. Privatizarile controversate si negocierile defectuoase ale preturilor la gazele din import au dat peste cap estimarile de costuri ale românilor.

În 2005, consumul de gaze naturale din Romania a fost de 17,6 miliarde de metri cubi, din care 3,4 miliarde (20%) s-au ars în sectorul casnic. Productia de gaze naturale a fost de 12,4 miliarde de metri cubi, importându-se 5,1 miliarde de metri cubi (29% din consumul total).

Gigacaloria furnizata consumatorilor prin sistemele centralizate de termificare nu are acelasi pret în toate judetele, autoritatile locale din fiecare oras stabilind tarifele pe baza valorii înaintate de ANRE. Suceava are cea mai scumpa gigacalorie (213,62 lei), fiind urmata de Zalau (203,42 lei), Botosani (187,86 lei), Buzau (185,24 lei), Giurgiu (178,01 lei), Brasov (174,42 lei), Resita (157,80 lei), Pitesti (151,57 lei), Timisoara (149,29 lei), Braila (140,51 lei), Bacau (140,02) si Târgoviste (140 lei), Iasi (135,30 lei), Focsani (134,97 lei), Pascani (131,52 lei), Arad (131 lei), Onesti (127,30 lei), Oradea (115,44 lei), Râmnicu Vâlcea (108.29 lei) si Bucuresti (107,50 lei). Toate aceste preturi sunt mai mult sau mai putin apropiate de pretul real de productie, diferenta fiind subventie din partea autoritatilor locale.

Solutii alternative: obiectivul UE este ca în 2010 sursele de energie alternativa (eoliana, solara si biocombustibili) sa produca minimum 12% din totalul energiei.

Una dintre cele mai simple, rapide si eficiente solutii o reprezinta utilizarea panourilor solare în prepararea apei calde de consum. La latitudinea tarii noastre, în perioada aprilie – septembrie întregul necesar pentru apa calda de consum este acoperit din energia solara, iar la nivelul întregului an, energia solara poate acoperi 60 – 65% din acest necesar. Se realizeaza astfel o importantã economie de combustibil, reducerea cheltuielilor si diminuarea emisiilor poluante.

Compania Celsius 2000 considera ca integrarea panourilor solare impreuna cu centralele termice în condensare în sisteme complexe de încalzire reprezinta solutia cea mai avantajoasa, din punct de vedere practic si economic pentru urmatorii ani.

Cota de piata a centralelor Keston este de 0.5% din totalul centralelor (inclusiv non-condensare) si 21% pe piata centralelor în condensare.

Oportunitati:

- piata este in crestere;

- sporirea numarului debransarilor de la sistemul centralizat de încalzire;

- construirea unui numar tot mai mare de case;

- odata cu intrarea în Uniunea Europeana normele privind protectia mediului se vor înaspri, acesta fiind un avantaj pentru centralele Keston, care emit o cantitate foarte mica de noxe si sunt conforme cu cele mai riguroase norme din Vest, tinând cont ca principala piata de desfacere o constituie Marea Britanie (înca din 1993);

- conditiile climatice din România permit folosirea energiei solare pentru obtinerea de apa calda de consum (a.c.c.), în perioada aprilie-septembrie acoperindu-se întregul necesar de a.c.c. cu ajutorul panourilor solare.

Amenintari:

- concurenta acerba, mai ales din partea centralelor conventionale, care sunt mai ieftine (cei care nu sunt specialisti sau nu sunt sfatuiti de un specialist în alegerea tipului de centrala sunt înclinati sa aleaga, datorita pretului, o centrala conventionala în detrimentul unei centrale în condensare);

- scumpirea gazelor naturale;

- legislatia schimbatoare – când se accepta debransarile de la sistemul centralizat de încalzire, când se sisteaza, eventualii clienti aflându-se într-o stare de incertitudine.

Preview document

Brief Keston - Pagina 1
Brief Keston - Pagina 2
Brief Keston - Pagina 3
Brief Keston - Pagina 4
Brief Keston - Pagina 5
Brief Keston - Pagina 6
Brief Keston - Pagina 7
Brief Keston - Pagina 8
Brief Keston - Pagina 9
Brief Keston - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Brief Keston.doc

Ai nevoie de altceva?