Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5250
Mărime: 1.27MB (arhivat)
Publicat de: Stelian Bucur
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: prof doc Nicoleta Cristache
UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE - GALATI

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Problema 4
  3. Contextul 8
  4. Obiective 17
  5. Tactici si tehnici strategice 17
  6. Lansarea 18
  7. Rezultate 18

Extras din referat

Introducere

Romania este o ţară situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de peninsula Balcanică şi la ţărmul nord-vestic al Mării Negre. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafaţa Deltei Dunării şi partea sudică şi centrală a Munţilor Carpaţi. Se învecinează cu Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord şi est şi Republica Moldova la est, iar ţărmul Mării Negre se găseşte la sud-est. La momentul destrămării Uniunii Sovietice şi a înlăturării regimului comunist instalat în România(1989), ţara a iniţiat o serie de reforme economice şi politice. După un deceniu de probleme economice, România a introdus noi reforme economice de ordin general (precum cota unică de impozitare, în 2005) şi a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. România este o republică semi-prezidenţială. Este a noua ţară după suprafaţa teritoriului (238 391 km²) şi a şaptea după numărul populaţiei (peste 22 milioane locuitori) dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Proiectul de la Rosia Montana prevede exploatarea zacamintelor aurifere cu ajutorul unei metode controversate, ce implica folosirea cianurilor. Proiectul a fost oprit in diverse faze de reprezentanti ai diferitelor guverne.

Scopul acestui studiu de caz este de a demonstra ca exploatarea miniera a Rosiei Montana nu este o solutie viabila pentru dezvoltarea zonei si pe termen lung , implementarea unor programe de turism si sprijinirea acestora ar aduce beneficii materiale mai mari decat distrugerea zonei.

Problema

Poluarea mediului este una dintre cele mai grave probleme de care se lovesc tarile aflate in tranzitie, inclusiv Romania.

In locul Minvest S.A.( fosta companie de exploatare miniera), compania canadiana Gabriel Resources Ltd. – principalul actionar al Rosia Montana Gold Corporation S.A. (RMGC) si detinatoarea licentei de exploatare – propune o exploatare miniera la scara mare. Acest proiect, finantat integral de Gabriel Resources – o companie cotata la Bursa din Toronto, va folosi practici si tehnologii miniere moderne, care s-au dovedit profitabile in intreaga lume. De asemenea, proiectul include si reabilitarea ecologica a zonelor afectate de minerit si a apelor puternic poluate de activitatile miniere anterioare, la o scara fara precedent in Romania.

Descrierea mediului socio-economic

Rosia Montana este o comuna din Muntii Apuseni, situata intr-o zona care adaposteste cel mai mare zacamant de aur din Europa. O zona exploatata din vremea lui Traian pana in prezent, o zona care si-a luat numele de la culoarea apelor curgatoare poluate de activitatile miniere milenare. Pana in luna mai 2006 zacamintele de aur si argint din Rosia Montana au fost exploatate de catre Statul Roman prin Compania Nationala a Aurului, Cuprului si Fierului, Minvest SA, prin filiala sa Rosiamin. Aceasta exploatare depindea financiar pana in momentul inchiderii sale de subventiile de la stat si genera anual pierderi de peste trei milioane de euro. Acesta a fost unul din motivele pentru care a fost inchisa. Acest fapt va avea consecinte economice si sociale grave: rata somajului va ajunge la 90%, iar lipsa locurilor de munca si a surselor de venit va forta oamenii sa paraseasca zona Rosia Montana.

RosiaMin, filiala din Rosia Montana a Companiei Minvest Deva a fost inchisa in luna mai 2006 datorita, in principal, datoriilor istorice acumulate de Minvest Deva / E. M. RosiaMin Rosia Montana. Lipsa fondurilor a impiedicat compania sa respecte graficul de esalonare a datoriilor, fortand furnizorul de energie electrica sa intrerupa furnizarea energiei. Ca urmare, toate activitatile miniere au fost oprite.De asemenea, lipsa unui client interesat de preluarea concentratul cu continut aurifer de la RosiaMin a contribuit in mare masura, la inchiderea companiei.

Pana acum concentratul era rafinat, in vederea obtinerii aurului, de catre societatea Transgold Baia Mare. Din pacate, si aceasta companie fost inchisa in martie 2006, lipsind RosiaMin de principalul sau partener de afaceri. In ciuda eforturilor facute, pana in luna mai, nu s-a gasit nici un client doritior sa cumpere concentratul in vederea procesarii. Absenta incasarilor pe parcursul ultimelor doua luni a pus RosiaMin in imposibilitate de plata, compania nemaiputand plati salarii, consumabilele, furnizori, etc. La aceasta s-au adaugat si lipsa avizelor de functionare (in special la iazul de decantare de pe Valea Selistei), lipsa acordului de mediu, lipsa programului de implementare a unor masuri de reducere a impactului asupra mediului.

Trebuie mentionat, insa, si faptul ca inchiderea RosiaMin facea parte si din planul Ministerului Economiei si Comertului de incetare a activitatii la unele mine, numita Strategia de Restructurare a Companiilor din Minerit (Ordonanta nr. 75 din 25 martie 1999). Chiar daca la terminarea contractului de munca minerii vor continua sa primeasca plati compensatorii, efectele inchiderii RosiaMin nu vor intirzia sa apara. Una din primele consecinte cu impact economic si social major va fi cresterea ratei somajului, la circa 90 la suta. Absenta unor investitii majore in aceasta zona va obliga populatia locala sa gaseasca alte surse de venit, cel mai probabil in alte parti ale tarii.

Preview document

Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 1
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 2
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 3
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 4
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 5
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 6
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 7
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 8
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 9
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 10
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 11
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 12
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 13
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 14
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 15
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 16
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 17
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 18
Campanie de publicitate pentru protejarea și promovarea zonei Roșia Montană - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Campanie de Publicitate pentru Protejarea si Promovarea Zonei Rosia Montana.doc

Ai nevoie de altceva?