Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2022
Mărime: 17.11KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Nicolae
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: o.ghiuta

Extras din referat

1. Problema decizionalǎ

Cercetarea de marketing întreprinsă de reprezentanţii departamentului de marketing din cadrul firmei Ballux are ca scop principal determinarea preferinţelor consumatorilor, gradul de importanță a mingilor de baschet în viaţa lor, cât de des utilizează şi mijloacele prin care îşi procură mingi de baschet. În funcţie de rezultatele acestei cercetări se va alege publicul ţintă în vederea lansării noului produs.

2. Obiectivele cercetării

Pornind de la definirea problemei de cercetat putem formula o serie de ipoteze cu privire la aspectele ce urmează a fi cercetate. Odată fixate aceste ipoteze putem transpune problema de marketing în obiective ale cercetării.

Obiectivul principal al acestei cercetări este de a studia atitudinea persoanelor din Iaşi fațǎ de mingile de baschet şi de a oferi informaţii utile pentru atragerea consumatorilor pe piaţa mingilor de baschet. În acest sens s-au utilizat următoarele informaţii:

- Atitudinea consumatorului faţă de mingile de baschet (calităţile şi atuurile care împing consumatorul înspre cumpărare, precum şi motivele care l-ar determina să nu mai consume)

- Venitul pe care sunt dispuşi să îl acorde pentru achiziţionarea mingilor de baschet

- Existenţa nonconsumatorilor şi a factorilor care estompează decizia de cumpărare

3. Metoda cercetării

Această cercetare de marketing îşi propune studierea atitudinilor, opiniilor şi intenţiilor populaţiei în ceea ce priveşte mingile de baschet. Din punctul de vedere al orientării activităţii de cercetare, această cercetare de marketing este o cercetare aplicativă de tip descriptiv care are în vedere atitudinea consumatorilor şi a nonconsumatorilor de mingi de baschet.

Procesul obţinerii datelor primare are un caracter complex şi se desfăşoară în timp. Cea mai utilizată metodă de obţinere a datelor primare este ancheta. Anchetele urmăresc să descrie comportamentul, să cunoască motivele care stau la baza unor acţiuni de marketing, să afle opiniile şi preferinţele consumatorilor. Anchetele presupun existenţa unui chestionar şi a unui eşantion reprezentativ pentru populaţia avută în vedere în cadrul cercetării.

Pentru elaborarea acestei lucrări s-au folosit anchetele la domiciliu pentru a se obţine un control mai bun asupra condiţiilor de desfăşurare a interviurilor. În acest sens operatorul a putut clarifica o serie de întrebări cu un grad mai mare de complexitate, oferindu-le subiecţilor explicaţii şi îndrumări privind aspectele avute în vedere, obţinându-se astfel răspunsuri corecte.

Ancheta propriu-zisă s-a desfăşurat într-o zi, trei ore pe zi, fiecare membru al echipei deplasându-se la unul dintre punctele vizate. Interviurile s-au desfăşurat în campusurile studenţeşti din Copou, iar interviul a durat 4-6 minute. Fiecare interviu

(dialog) s-a desfăşurat pe baza unui chestionar elaborat de cei 3 membrii ai echipei de cercetare, iar la sfârşit s-au analizat datele obţinute. Mărimea eşantionului a fost de 30 de persoane.

Din principalele metode de comunicare cu subiecţii, am ales anchetele la domiciliu care sunt mai complexe, astfel putându-se obţine un control mai bun asupra condiţiilor de desfăşurare a interviurilor. Au fost clarificate anumite întrebări cu un grad mai mare de complexitate, oferindu-le subiecţilor explicaţii şi îndrumări fără a le influenţa însă opiniile.

Chestionarul are o anumită dinamică, o anumită ordine de dispunere a întrebărilor. Ordinea de aranjare a întrebărilor în cadrul chestionarului este foarte importantă, deoarece ea influenţează decizia subiecţilor de a participa la desfăşurarea anchetei şi de a răspunde la toate întrebările.

Chestionarul începe direct, cu o întrebare filtru menită să atingă de la început problematica cercetării, pe parcurs chestionarul urmând să intercaleze întrebările mai dificile care cer un timp mai mare de gândire cu întrebări mai uşoare.

La sfârşitul chestionarului au fost plasate întrebări de caracterizare a subiecţilor, care să permită descrierea acestora în raport cu o serie de criterii precum: sexul, vârsta, venitul, starea socială.

Conceperea chestionarului reprezintă o activitate de maximă importanţă pentru orice cercetare de marketing bazată pe o anchetă prin sondaj, deoarece calitatea chestionarului determină rezultatele cercetării.

Preview document

Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 1
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 2
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 3
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 4
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 5
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 6
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 7
Cercetare Cantitativă a Pieței Mingilor de Baschet - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Cercetare Cantitativa a Pietei Mingilor de Baschet.doc

Ai nevoie de altceva?