Mixul de Marketing la SC Ecopan SA

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1541
Mărime: 88.84KB (arhivat)
Publicat de: Daria Drăgan
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stoian Mirela
Referatul a fost sustinut la disciplina ecomarketing si prezinta analiza situatiei unei societati producatoare de paine ecologica. Referatul a fost prezentat in cadrul ASE-ului.

Extras din referat

Prezentarea societatii:

S.C. ECOPAN S.A. a fost infiintata in anul 1995, avand ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea painii ecologice. Societatea isi desfasoara activitatea in municipiul Bucuresti.

Pentru infiintarea societatii s-a utilizat un capital propriu in valoare de 2 000 000 euro la care s-a adaugat creditul pe termen lung in valoare de 1 000 000 euro. Din aceste sume s-au cheltuit initial 1 500 0000 euro pe teren si cladiri.

Activitatea societatii se desfasoara pe mai multe perioade, fiecare fiind alcatuita dintr-o luna. Intr-o prima etapa se stabileste cantitatea de produse care va fi produsa si vanduta si in functie de aceasta se determina cantitatea de materii prime, ambalajele, numarul de utilaje si numarul de angajati. Toate cheltuielile societatii sunt suportate incepand cu perioada a doua, moment in care se inregistreaza si primul profit.

Conform studiilor efectuate pe piata Bucurestiului reiese o cerere totala de 750 000 paini. S.C. ECOPAN S.A. are patru concurenti pe piata capitalei, rezultand astfel un total de 5 fabrici de paine. Initial se stabileste o productie de 210 000 paini, mai mult decat cantitatea rezultata din raportarea cererii totale la numarul total de societati.

Pentru fabricarea unei paini este necesara o cantitate de 300 gr faina, celelalte ingrediente, apa, drojdia si sarea fiind neglijabile. Astfel, pentru fabricarea a 210 000 paini sunt necesare 63 tone grau. Furnizorul vinde cantitatea de grau necesara productiei cu 0,94 euro/kg, rezultand un cost cu materiile prime de 59 220 euro/kg. Ambalajele se achizitioneaza cu 0,4 euro bucata, rezultand un cost de 84 000 euro la care se adauga 3 000 euro, independent de cantitatea comandata. Sunt necesare doua utilaje pentru productia planificata, cu un utilaj fabricandu-se maxim 200 000 paini pe luna. Necesarul de personal s-a estimat la 16 salariati, tinanad cont ca o persoana poate realiza maxim 14 880 paini pe luna. Pentru determinarea costului complet se mai adauga costurile indirecte de materiale, costurile indirecte de fabricatie, amortizarile, costurile pentru transport, costuri pentru asigurarea calitatii, pentru reclama, pentru informatii de piata si alte costuri de administratie.

La costul complet se adauga profitul si se obtine pretul de vanzare.

Analiza economico - financiara

Rezultatele economico-financiare pentru perioada a doua nu au fost favorabile, societatea inregistrand o pierdere de 158 102 euro. Aceasta pierdere se datoreaza in principal pretului de vanzare prea ridicat, care a impiedicat vanzarea produselor precum si cheltuielilor totale pe care societatea le-a acumulat pana atunci. O greseala importanta o constituie lipsa de informatii despre piata, precum preturile de la toate intreprinderile si cheltuielile pentru asigurarea calitatii, care, analizate corect ar fi putut imbunatatii rezultatele financiare.

Cu toate ca au ramas produse finite pe stoc, in societate s-a lucrat la capacitate maxima. Pentru perioada urmatoare se comanda o cantitate de grau de 63 000 kg, necesara pentru fabricarea a 210 000 paini.

In perioada a 3- a, ca urmare a numarului mare de produse ramase pe stoc, se reduce din cantitatea de grau comandata, dorindu-se fabricarea a numai 163 000 paini la care sa se adauge 70% din painile ramase pe stoc. Se micsoreaza pretul de vanzare la 3 euro ce creste vanzarile de paine la 129 565 bucati. Se investeste mai mult decat in perioada precedenta in calitate si reclama.

Totodata ca urmare a schimbarii pretului si a investitiei in calitate si reclama s-a reusit o crestere a productiei vandute de la 33 325 bucati la 129 565 bucati, aceasta perioada fiind cea mai buna pentru societate din punct de vedere al productiei vandute.

La sfarsitul perioadei a 4 – a societatea dispune de cele mai putine lichiditati, valoarea acestora nedepasind 530 000 euro. Totodata se confrunta cu o pierdere de 194 808 euro, valoare mai mare decat in perioada anterioara. Aceasta pierdere se justifica prin cantitatea mica de produse vandute, si a costurilor alocate reclamei foarte reduse. Pretul se stabileste necorespunzator fara a se cunoaste investitiile si pretul de vanzare a celorlalte societati.

In perioadele 4 si 5 se vinde un utilaj si se disponibilizeaza 5 angajati pentru a produce o cantitate mai mica de produse. Aceasta decizie vine ca urmare a numeroaselor produse nevandute in perioadele precedente.

In perioada 6 am solicitat informatii despre piata referitoare la preturile de la toate intreprinderile si cheltuielile pentru asigurarea calitatii care sa ma ajute in viitor sa obtin un volum al vanzarilor cat mai bun.

Politica de calitate – produs

Societatea lanseaza pe piata trei sortimente de produse ecologice de panificatie : paine ecologica, chifla ecologica si minibaghete eclogice.

Preview document

Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 1
Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 2
Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 3
Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 4
Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 5
Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 6
Mixul de Marketing la SC Ecopan SA - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • pliant.doc
  • proiect-ecomrk.doc

Ai nevoie de altceva?