Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3412
Mărime: 26.25KB (arhivat)
Publicat de: Silvian Militaru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: BENEA MARIUS CALIN

Extras din referat

Rezumat

Din momentul în care ne trezim si pâna la sfârsitul fiecarei zile de lucru, suntem mereu uimiti de ceea ce vedem, auzim, gustam, mirosim si pipaim. Gusturile noastre personale ne ghideaza deciziile în alegerea zonelor în care vom locui, în decorarea caselor, în alegerea hainelor, în alegerea obiectelor de uz casnic si în cumpararea masinilor.

Lucrarea de fata prezinta importanta esteticii în viata clientilor si a organizatiilor, si un studiu de marketing privind importanta elementelor estetice în deciziile consumatorilor.

1. Introducere

Importanta esteticii în viata clientilor asigura organizatiilor posibilitatea de a li se adresa printr-o varietate de experiente senzoriale – ceea ce aduce beneficii atât consumatorilor, cât si organizatiilor, prin satisfactia si loialitatea clientelei. Aceste oportunitati nu sunt limitate numai la sectoare de activitate cum ar fi cea a modei, a articolelor cosmetice si a mijloacelor de amuzament, care se ocupa cu produse estetice ca atare. Nu sunt limitate la produse exclusive, de lux, pentru segmentele de public „elitist”. Orice organizatie, din orice sector de activitate, pentru orice baza de clienti, lucrativa sau non-profit, guvernamentala sau privata, consumatoare, industriala sau furnizoare de servicii, poate beneficia de utilizarea esteticii.

Termenul de estetica în marketing se refera la calitatile structurale si referentiale ale esteticii unei organizatii sau marci, functionând împreuna. Unele dintre perceptiile consumatorilor sunt directe, în timp ce altele sunt mediate cognitiv. Satisfactia poate fi furnizata atât de calitatile inerente si trasaturile structurale ale produsului, cât si de sensurile comunicate prin imaginea estetica a unei organizatii sau marci.

2. Estetica în marketing

Estetica în marketing îsi are radacinile în trei domenii diferite: design-ul produsului, cercetarea comunicationala, si design-ul spatial. Fiecare dintre aceste domenii este caracterizat de dihotomii. Ea transcende toate aceste domenii disparate; ea este elaborata de numerosi profesionisti angajati în aceste domenii generale. Estetica de marketing se concentreaza asupra unui pol al fiecareia dintre dihotomiile prezentate mai sus. Asa cum se poate vedea în figura 1, ea se ocupa de forma, de mesajele periferice si de simbolism, ignorând functia, mesajul central si structura.

DESIGN–UL PRODUSULUI

SI

DESIGN–UL GRAFIC

COMUNICATII

DESIGN–UL SPATIAL

Figura 1. Domeniul esteticii

Estetica creeaza fidelitate

Estetica este unul dintre „agentii majori de satisfactie" din universul de experiente al consumatorilor. Atunci când produsele sau serviciile sunt percepute ca nediferentiate în ceea ce priveste atributele lor tipice, aspectele intangibile de genul experientelor senzoriale devin punctele cheie ale vânzarii.

Estetica permite stabilirea unor preturi superioare

Atunci când compania sau produsul ofera experiente specifice, pe care clientii pot sa le încerce prin intermediul vazului, auzului, mirosului si pipaitului, valoarea produsului creste semnificativ, permitând stabilirea pretul la aceasta valoare. Drept rezultat, o identitate atractiva din punct de vedere estetic permite stabilirea unui pret superior.

Estetica poate reduce costurile si poate mari productivitatea

Atâta timp cât se respecta liniile directoare ale esteticii unei firme, angajatii si colaboratorii din afara au nevoie de mai putin timp pentru a crea noi prezentari si mesaje. Sistemul vizual asigura structura si directiile de actiune necesare. Mai mult, anunturile publicitare, etichetele si materialele promotionale au adesea elemente constante; ele nu trebuie sa fie reproiectate pentru fiecare noua campanie. În sfârsit, o estetica atractiva este si un puternic instrument de marketing intern. Atrage personal creativ de prima mâna, ceea ce reprezinta una dintre preocuparile cheie atunci când se patrunde pe noi piete straine. Estetica motiveaza angajatii - si înfrumuseteaza locul de munca (Fig. 2).

Preview document

Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 1
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 2
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 3
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 4
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 5
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 6
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 7
Studiu de Marketing privind Importanța Elementelor Estetice la Produsele de Porțelan - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Marketing privind Importanta Elementelor Estetice la Produsele de Portelan.doc

Ai nevoie de altceva?