Analiza pieței auto - istoric firme românești

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 2914
Mărime: 790.45KB (arhivat)
Publicat de: Bogdana State
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Capitolul I. Analiza pieţei auto

1.1 – EVOLUŢIA INDUSTRIEI DE AUTOMOBILE DIN ROMÂNIA

Prin lucrarea de faţă se doreşte realizarea unei analize a pieţei auto din România, aşa cum se prezintă ea la momentul actual, în contextul aderării României la Uniunea Europeană. Atingerea acestui obiectiv este condiţionată de îndeplinirea anumitor criterii reunite sub denumirea de acquis comunitar. O parte din aceste criterii se referă şi la industria auto din ţările candidate. Subiectul prezintă un interes deosebit, întrucât se consideră că piaţa auto indică nivelul bunăstării din ţara respectivă.

În ultima perioadă pe piaţa auto românească au avut loc importante modificări atât în segmentul automobilelor noi cât şi în cel second hand. În principal aceste schimbări s-au datorat lansării ultimului produs al Uzinei Dacia, mult-aşteptatul Logan. Acesta a reuşit să bulverseze întreaga piaţă prin cifrele record la vânzări înregistrate de producătorul argeşean.

Pentru a cunoaşte mai bine piaţa auto din România este necesar un scurt istoric al industriei auto româneşti.

Foarte puţini cunosc, chiar şi cei mai mari pasionaţi de automobile, faptul că în perioada antebelică Ford a avut o fabrică de automobile în România. Aceasta a funcţionat în Bucureşti. Din păcate datele despre această fabrică sunt foarte puţine, neştiindu-se mai nimic despre producţia realizată de această fabrică. Singurele care să certifice prezenţa constructorului american pe plaiurile mioritice sunt un catalog de repere editat în limba română şi un model Ford V8. În catalog se menţiona faptul că fabrica putea onora orice comandă de piese pentru modelele Ford din perioada 1928-1941. În ceea ce priveşte automobilul, acesta, se afla în momentul de faţă în posesia unui pasionat de autombile, care l-a salvat practic de la dispariţie, redându-i strălucirea de odinioară.

Ford V8

Primul constructor român de automobile în adevăratul sens al cuvântului ce şi-a făcut simţită prezenţa pe piata auto din Romania, este ARO. Iniţial, de pe poarta fabricii a ieşit un singur model şi anume, M461, acesta fiind lucrat sub licenţă rusească. Practic modelul nu era altceva decât un autoturism de teren Gaz.

Ulterior, producţia s-a diversificat, oferindu-se o gamă lărgită de modele care putea răspunde mai bine cerinţelor consumatorului român. Gama cuprindea modelele 244,10, precum şi variantele utilitare ale acestora. Cu timpul, autombilele uzinei muscelene au suferit numeroase modificări estetice, pentru a le face mai atractive, precum şi mai multe motorizări, preluate de la diferiţi constructori străini de automobile, printre care, Peugeot, Toyota. Din cauza dificultăţilor financiare şi a unei privatizări dubioase, românii au asistat la prăbuşirea primului constructor de automobile româneşti.

Cea de-a doua uzină românească de automobile este Dacia. Aceasta a luat naştere din dorinţa conducerii de atunci a României de a fabrica sub licenţă un autoturism familial modern. În urma acestei decizii, România, intra în rândul celor mai avansate ţări din blocul socialist, printre membrii “clubului”, numărându-se Cehoslovacia (unde se producea Skoda) şi Uniunea Sovietică (unde se fabrica Lada şi Volga).

Ca răspuns la dorinţa României s-au arătat interesaţi mai mulţi producători străini de automobile, aceştia fiind Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo şi Austin. Modelele din care trebuia să se aleagă erau Renault 10, Peugeot 204, Fiat 1100D, Alfa Romeo 1300 şi Austin Mini Morris. În final s-a adoptat varianta producerii modelului Renault 12, acesta având drept avantaj faţă de modelele prezentate, faptul că era complet nou, la data începerii tratativelor acesta fiind încă în faza de proiectare.

Preview document

Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 1
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 2
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 3
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 4
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 5
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 6
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 7
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 8
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 9
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 10
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 11
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 12
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 13
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 14
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 15
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 16
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 17
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 18
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 19
Analiza pieței auto - istoric firme românești - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Auto - Istoric Firme Romanesti.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a calității unui produs față de celelalte produse concurente existente pe piața românească

Capitolul 1 Introducere teoretică privind avantajele utilizării indicatorului sintetic al calităţii cu ajutorul analizei comparative Avantajele...

Ai nevoie de altceva?