Simpozion - Mecatronica

Referat
6/10 (4 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1427
Mărime: 673.51KB (arhivat)
Publicat de: Nae Rotaru
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mioara Petrescu

Extras din referat

Motto:

 Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea 

Albert Einstein

MECATRONICA  TEHNOLOGIA VIITORULUI

Tehnologie si educatie in societatea informationala

Mecatronica este un domeniu transdisciplinar al ingineriei, o combinatie sinergetica intre mecanica de precizie,sistemele electronice de comanda si control si informatica,ce serveste proiectarii, realizarii, punerii in functiune si exploatarii de sisteme automate inteligente.

Conceptul de mecatronica s-a nascut în Japonia la începutul deceniului al optulea al secolului trecut. Termenul în sine a fost brevetat de catre concernul Yaskawa Electric Co. si a fost utilizat pentru a descrie

fuziunea tehnologica:

MECANICA ELECTRONICA INFORMATICA

Tot ceea ce numim astazi produs de înalta tehnicitate, este produs mecatronic.

Mecatronica este rezultatul evolutiei firesti in dezvoltarea tehnologica. Tehnologia electronica a stimulat aceasta evolutie. Dezvoltarea microelectronicii a permis integrarea electromecanica.

In urmatoarea etapa, prin integrarea microprocesoarelor in structurile electromecanice, acestea devin inteligente si astfel s-a ajuns la mecatronica.

Tehnologia mecatronica aduce in centrul atentiei problema informatiei care, este componenta datatoare de ton in raport cu materialul si energia. Aceasta pozitie a informatiei este motivata de catre japonezi prin urmatoarele argumente .

- informatia asigura satisfacerea nevoilor spirituale ale omului;

- numai informatia creste valoarea nou adaugata a tuturor lucrurilor;

- informatia inseamna cultura.

EXEMPLE DE PRODUSE SI SISTEME MECATRONICE

Practic tot ceea ce numim produs de inalta tehnicitate este produs mecatronic. Automobilul modern, robotii, tehnica de calcul, tehnica de telecomunicatii, aparatura biomedicala, sistemele de transport inteligent, aparatura de cercetare, aparatura electrocasnica, aparatura cine-foto si audio-video, masinile agricole moderne etc., sunt exemple reprezentative de produse mecatronice.

Mecatronica s-a nascut in mediul industrial. Stradaniile la nivel academic pentru a asigura pregatirea specialistilor in acord cu cerintele noii tehnologii au condus la conturarea principiilor mecatronice in educatie.

Aceste principii sunt::

-hands on  prezenta palpabila a obiectului de studiu;

-learning by doing  invatarea prin practica

-interaction  interactiunea sistemelor mecanice , electronice, informatice.

Laboratoarele interdisciplinare de mecatronica constituie baza pentru materializarea principiilor: educatie prin practica, educatie prin cercetare.

Aflata la intersectia unor domenii ale stiintei cu performante de vârf în implementarea noilor tehnologii, mecatronica abordeaza concepte si sisteme noi în ingineria micro si nano senzorilor si sistemelor de actionare, materiale si compozite pretabile pentru implementari la scara celulara sau atomica, structuri celulare si retele neuronale, sisteme ce prefigureaza conceptele de nanoelectronica capabile sa produca viitoarele nano-procesoare, noi concepte ale inteligentei artificiale privind adaptibilitatea, capacitatea de a rationa, capacitatea de instruire, noi sisteme de conducere axându-se în special pe controlul robust, tolerant la defecte, adaptiv,inteligent, sisteme expert si neuro-fuzzy etc.

Sistemele mecatronice asigura :

-multifunctionalitate;

-flexibilitate;

-posibilitatea actionarii la distanta

-evolutie continua datorata dinamicii cerintelor pietii;

-imitare a naturii-adaptabilitate.

Oferind solutii eficiente pentru promovarea interdisciplinaritatii, mecatronica a devenit suportul demersurilor pentru stimularea initiativei si a creativitatii.

Foarte curand mecatronica a devenit filosofie. Pentru practica inginereasca filosofia mecatronica a marcat saltul de la ingineria traditionala, secventiala, la ingineria simultana sau concurenta.

In ultimii ani mecatronica este definita simplu: stiinta masinilor inteligente. Mai recent demersurile pentru innoire in educatie si cercetare aduc in atentie problema mecatronicii ca: mediu educational in societatea informationala, respectiv mediu de proiectare si fabricare integrata pe fundalul caruia s-a dezvoltat conceptul de proiectare pentru control.

In literatura de specialitate au devenit consacrate extinderi in alte domenii ca: hidronica,

pneutronica, termotronica, autotronica, agromecatronica (agricultura de precizie).

Evolutia in dezvoltarea tehnologica inseamna: micromecatronica, nanomecatronica si biomecatronica. Tendinta generala este de intelectualizare a masinilor si sistemelor .

INTEGRONICA SI MECATRONICA

Integronica este stiinta proceselor de integrare si a sistemelor hiperintegrate, asa cum este organismul uman. Ea tine seama de unitatea indisolubila a lumii in care traim si necesitatea unei perspective unice asupra acestei lumi.

Unitatea stiinta, literatura, arta, tehnologie, se realizeaza in cadrul definit de matematica, cibernetica si filosofie.

Preview document

Simpozion - Mecatronica - Pagina 1
Simpozion - Mecatronica - Pagina 2
Simpozion - Mecatronica - Pagina 3
Simpozion - Mecatronica - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Simpozion - Mecatronica.doc

Alții au mai descărcat și

Senzori și Traductoare

Ultimele decenii in evolutia societaţii au cunoscut,fara indoiala mutaţii considerabile calitative cantitative rod unor spectaculoase evolutii in...

Integronica - materialele inteligente și biomecatronica în medicină

Materiale si cladiri inteligente Termenul de mecatronica a fost brevetat de catre japonezi la începutul deceniului al VIII-lea al secolului...

Mecatronica Automobilelor

1 INTRODUCERE În timp, în raport cu nivelul atins de dezvoltarea tehnologică şi a posibilităţilor de utilizare la fabricarea automobilelor, se...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Transmisia Automobilului Mecatronic

- Suspensia clasica (fig.1) – arcuri si amortizoare: Fig. 1 – Suspensia automobilului clasic - Suspensia activa (fig. 2) – rolul arcurilor si...

Tendințe în mecatronică

Argumente - explicatii privind continutul Dezvoltarea societăţii informatizate nu putea să nu se regăsească în construcţia unora dintre cele mai...

Ai nevoie de altceva?