Boli infecțioase la papagali

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 889
Mărime: 214.35KB (arhivat)
Publicat de: Cristinel Olariu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

OBEZITATEA nu este de fapt o boala, insa poate constitui cauza multor boli si le poate declansa.

Pentru a aprecia daca pasarea este obeza se examineaza musculatura pieptului si sternul, iar daca pasarea este prea grasa sternul nu se simte.

Pasarile grase nu mai zboara, iar daca incearca, dupa cateva batai din aripi se aseaza, respirand cu ciocul deschis, chiar prabusindu-se.

Obezitatea pasarilor presupune aceleasi riscuri pentru sanatate ca si la mamifere: povara asupra sistemului cardiac si circulator si asupra articulatiilor.

Cel mai frecvent afectati de obezitate sunt papagalii cu pene ondulate.

Pasarile obeze trebuie sa primeasca jumatate din cantitatea de seminte pe zi, iar hrana verde si fructele pot fi oferite nelimitat, fiind foarte gustoase, sanatoase si sarace in calorii.

CARENTA DE NISIP

Pasarile consuma nisip sau pietricele pentru a sprijini functionarea muschilor stomacului in macinarea semintelor.

Carenta de nisip sau pietris duce la grave tulburari digestive. O mare parte a hranei nu este digerata, fiind insuficient valorificata de catre organism. Excrementele tari si groase ssmnaleaza functionare defectuasa a muschilor stomacului in procesul de digestei. Substantele nutritive valoroase sunt eliminate prin intestinul gros; cu timpul apar manifestari ale anemiei.

CARENTA DE ALBUMINA

Si pasarile granivore consuma insecte care le furnizeaza albumina de origine animala. Puii sunt hraniti, la inceputul perioadei de crestere, aproape exclusiv cu insecte si viermi.

Desi pasarile de apartament supravietuiesc ani de zile fara un aport de albumina animala, astazi se stie ca tulburarile grave de sanatate sunt cauzate de asemenea carente. Periostul animalelor afectate este atat de subtire incat pot surveni chiar fisuri spontane ale oaselor la cele mai mici solicitari. De vina in acest proces distructiv este lipsa unor anumiti aminoacizi din alimentatie.

Terapia consta in administrarea unor solutii cu aminoacizi ca adaos in apa de baut. Preventiv se recomanda administrarea in hrana, o data sau de doua ori pe saptamana, a alimentelor care contin albumina animala, precum: iaurt, ou fiert.

CARENTA DE VITAMINA A

Este considerata drept principala cauza a imbolnavirilor la pasarile decorative de apartament. Carotenul se gaseste in toate partile plantelor verzi, iar in corpul pasarii este transformat in vitamina A. Hrana graminacee contine foarte putin caroten sau chiar deloc, din acest motiv este indicata administrarea de hrana verde proaspata pasarilor.

Lipsa cronica a vit A cauzeaza cheratinizarea mucoaselor, cu formarea de papile cornoase ale ciocului, noduli ai cailor digestive si gusei, precum si ale ureterelor si canaliculelor renale. Hipercheratoza pielii este tipica avitaminoza A si se poate observa cu usurinta pe mebrele papagalilor.

La pasarile care sufera de avitaminoza A pot fi intalnite urmatoarele boli:

- rinita

- sinuzita

- guta

- tulburari respiratorii si digestive.

BOLI BACTERIENE SI VIRALE

PSITTACOZA

Este o boala infectioasa produsa de Chlamydia psittaci. Chlamidiile sunt bacteriile cele mai mici si nu pot fi cultivate artificial avand nevoie de celule vii pentru inmultire.

Preview document

Boli infecțioase la papagali - Pagina 1
Boli infecțioase la papagali - Pagina 2
Boli infecțioase la papagali - Pagina 3
Boli infecțioase la papagali - Pagina 4
Boli infecțioase la papagali - Pagina 5
Boli infecțioase la papagali - Pagina 6
Boli infecțioase la papagali - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Boli Infectioase la Papagali.doc

Te-ar putea interesa și

Epidemiologia Pseudopestei Aviare în Europa - Boala de Newcastle

Boala de Newcastle - numele său provine de la un focar aproape de Newcastle-upon-Tyne, Anglia, în 1927, care este primul caz înregistrat al bolii...

Chirurgie

A) Tuse cu expectoratie cel putin doua luni pe an timp de trei ani consecutiv B) La nivelul mucoasei si submucoasei infiltrat inflamator bogat în...

Bacteriologie specială

Taxonomia este o ramura a microbiologiei care se ocupa cu stabilirea unor criterii de diferentiere a microorganismelor ( ele se numesc criterii...

Ai nevoie de altceva?