Salmoneloza asociată reptilelor

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1473
Mărime: 22.28KB (arhivat)
Publicat de: Cristina Stefania
Puncte necesare: 4
Facultatea de Medicina Veterinara
Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara, Cluj-Napoca
Materie: Epidemiologie
Acest referat a fost redactat si notat in cadrul disciplinei de epidemiologie. Poate fi folosit la materii precum microbiologie, epidemiologie.

Cuprins

  1. 1.Ce este salmoneloza asociată reptilelor și ce o cauzează
  2. 2.Reptilele și salmonella
  3. 3.Etiologie
  4. 4. Istoric
  5. 5.Epidemiologie
  6. 5.1 Răspândire geografică
  7. 5.2 Morbiditate și Mortalitate
  8. 5.3 Transmitere
  9. 5.4 Infecția la om
  10. 5.5Prevenție și tratament
  11. 5.6 Infecția la reptile
  12. 5.7 Prevenție și tratament
  13. 6. Bibliografie

Extras din referat

Ce este salmoneloza asociată reptilelor și ce o cauzează?

Salmoneloza este o boală bacteriană ce cauzează diaree atât în cazul animalelor cât și al oamenilor. Aceasta este produsă de diferite tipuri de Salmonelle. Reptilele sunt purtătoare a acestor bacterii fără a prezenta forme de boală. Din moment ce reptilele au devenit animale de companie tot mai comune, a fost observată o creștere exponențială a infecțiilor cu Salmonella la oameni, asociate reptilelor.

Reptilele și salmonella

Milioane de familii din întreaga lume dețin cel puțin o reptilă ( precum țestoase, șopârle sau șerpi). Genul Salmonella reprezintă bacteriile cele mai cunoscute de publicul larg la reptile.

Salmonella spp. reprezintă o componentă normală și esențială a florei intestinale reptiliene. Aproximativ 90% dintre reptile dezvoltă salmonella, uneori chiar tulpini ce sunt extrem de invazive și infecțioase la oameni. Imaginea obișnuită este aceea că toate reptilele ar trebui tratate ca potențiali transmițători deoarece, colonizarea cu salmonella nu trebuie respinsă niciodată în totalitate în cazul acestor specii.

Etiologie

Agentul cauzativ este reprezentat de Salmonella spp. ce face parte din familia Enterobacteriaceae. Salmonella prezintă două specii: S. bongori și S. enterica. Cea din urmă este divizată în 6 subspecii diferite ce sunt de asemenea divizate în peste 2500 de serotipuri. Cel mai adesea sunt amintite sub numele serotipului decât a speciei sau a subspeciei. Dintre cele 6 subspecii de S. enterica, subspecia IIIa (arizonae) și IIIb (diarizonae) sunt cel mai frecvent asociate cu reptilele. S.enterica subspecia IIIa cu antigenele flagelare z4 și z23 a fost raportată în cazul morților la șerpii din diferite zone. S. enterica subspecia I, în special serotipurile Poona, Java, Pomona, Newport, Saintpaul și Munchen au fost de asemenea corelate cu infecțiile în cazul reptilelor captive.

Morfologic, Salmonelele sunt germeni Gram negativi cu o formă bacilară (2- 4/0,6- 0,7 um), necapsulați, nesporulați și mobili.

Istoric

În anii 1970, țestoasele mici de companie reprezentau sursa majoră de infecție cu Salmonella în SUA, ceea ce a dus la un raport estimativ de 280.000 de cazuri raportate de salmoneloză anual. În 1975, FDA a interzis toate transporturile interstatale de țestoase a căror carapace nu depășea 10 cm. Această măsură a prevenit cel puțin 100.000 de cazuri anuale de salmoneloză în rândul copiilor cu vârsta între 1 și 9 ani. Cu toate acestea, popularitatea reptilelor ca și animale de companie a dus la o creștere a numărului de infecții asociate cu acestea. Între anii 1991 și 2001, numărul estimativ al familiilor care aveau reptiles-a dublat de la 850.000 la 1,7 milioane.

Bibliografie

http://www.oie.int/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed

http://www.cdc.gov/

http://www.cfsph.iastate.edu/

Clifford Warwick, Reptile-related salmonellosis, Journal of the Royal Society of Medicine, Vol.94 Martie 2001

Stephen J. Divers, Mader’s REPTILE AND AMPHIBIAN Medicine and Surgery, ISBN: 978-0-323-48253-0

Preview document

Salmoneloza asociată reptilelor - Pagina 1
Salmoneloza asociată reptilelor - Pagina 2
Salmoneloza asociată reptilelor - Pagina 3
Salmoneloza asociată reptilelor - Pagina 4
Salmoneloza asociată reptilelor - Pagina 5
Salmoneloza asociată reptilelor - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Salmoneloza asociata reptilelor.docx

Te-ar putea interesa și

Studiu Epidemiologic Privind Evoluția Salmonelozei ca Zoonoză în Europa și în România

Capitolul I Scurtă descriere a salmonelozei 1.1 Definiţie. Importanţă. Etiologie. Salmoneloza este o boala infecţioasa a oamenilor şi a...

Ai nevoie de altceva?