Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1689
Mărime: 9.20KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Mocanu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bot Elena

Extras din referat

Ingrijirea bolnavilor a fost intotdeauna considerata nu doar o stiinta, ci si o arta!

“Sanatatea este darul cel mai frumos si mai bogat pe care natura stie sa-l faca” Michel de Montagne.

Dar, din pacate, aceasta nu este pretuita pana cand nu apare boala.

Romanului ii este frica sa mearga la doctor. Analiza de rutina face mai mult daca il doare ceva si mai putin pt ca ii place sa aiba grija de el ori ca sa previna o eventuala afectiune.

Mentalitatea trebuie sa se schimbe si in Romania, oamenii trebuie invatati ca e necesar sa mearga la medic ca sa verifice, nu doar sa trateze.

Rolul asistentului medical este in primul rand acela de a comunica cu pacientii, deoarece comunicarea cu pacientii este un instrument modern de management pentru o institutie medicala, indispensabil atunci cand pretuiesti sanatatea bolnavilor si consideri ca munca cadrelor sanitare nu se incheie in momentul in care pacientului i s-a efectuat tratamentul.

Chiar si dupa vindecarea pacientului, comunicarea asistent medical – pacient este necesara si ar trebui sa se realizeze periodic pacientul fiind intrebat despre starea de sanante, eventualele simptome si despre evolutia post – tratament. Pacientul va simti ca cineva se intereseaza in mod direct de el, nu numai din punc de vedere professional si se va simti in siguranta.

Dupa cum spunea Platon :”Zamolxis, care este Imparatul nostru, dovedeste ca tot asa cum nu se cuvine sa incercam a vindeca ochii fara a fi vindecat capul, nici a tamadui capul fara a tine seama de trup, cu atat mai mult nu trebuie a incerca tamaduirea trupului fara a cauta vindecarea sufletului.”

Pacientul, in general, este o persoana care cauta alinare, sprijin, ajutor, temandu-se pentru fiecare clipa a vietii sale, in conditiile existente unei boli, chiar daca aceasta este acuta.

De foarte multe ori probleme pacientului nu sunt numai de natura medicala, ci si probleme psiho – emotionale, spirituale sau sociale, de aceea o relatie asistent medical – pacient bazata pe o buna comunicare poate rezolva o multitudine de probleme importante pentru pacient.

Comunicarea asitent medical – pacient se poate realize pe doua cai: verbala si non – verbala. Comunicarea verbala se realizeaza prin intermediul cuvintelor scrise sau vorbite. Comunicarea non – verbala foloseste contactul visual, gesturile, atingerea, pozitia corpului si ascultarea “activa”.

Pacientii care se confrunta cu o boala incurabila au nevoi speciale, gandesc altfel, multi spera pana in ultima clipa a vietii intr-o minune curative sau se resemneaza si se impaca cu gandul mortii, indreptandu-si pasii catre credinta, desi o viata intreaga au fost atei. De aceea este foarte important sa facilitam o comunucare deschisa, sa interpretam corect mesajele non – verbale pe care le transmite pacientul, sa abordam concomitent cu problemele medicale si pe cele spirituale si psiho – emotionale.

Pacientul trebuie incurajat sa vorbeasca, sa nu fie interrupt in mijlocul frazei, sa respectam momentele scurte de tacere.

Iata 5 pasi pt a intarii increderea pacientului in noi, asistentii medicali:

1). Competenta (stiinta)

Daca vreun pacient ne dubiteaza competenta, putem expune diplomele sau daca lipsim de la cabinet, pacientul va fi informat despre motiv, care va fi intodeauna un congres stiintific, un curs de specializare sau o sedinta la Colegiul sau Asociatia Medicala.

2). Implicarea (pasarea)

Daca un pacient ne dubiteaza implicarea, putem sa ii povestim ceva din experientele noastre personale, despre tratamentele pe care le-am recomandat sau efectuat la membrii familiei noastre.

3). Corectitudinea (franchetea)

La aplicarea tratamentului, asistentul medical trebuie sa informeze bolnavul asupra modalitatilor de tratare, asupra tehnicilor ce urmeaza a fi effectuate pentru a-si castiga increderea si pentru a linisti pacientul.

Preview document

Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene - Pagina 1
Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene - Pagina 2
Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene - Pagina 3
Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene - Pagina 4
Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene - Pagina 5
Rolul asistentului medical într-un cabinet privat la standarde europene - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Rolul Asistentului Medical intr-un Cabinet Privat la Standarde Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Starea de sănătate și caracteristicile ei în România

SCOPURILE SANATATII PUBLICE: 1.Promovarea sanatatii, care vizeaza ca oamenii sa fie tot mai sanatosi, apti de a participa la viata sociale (se...

Ai nevoie de altceva?