Extras din referat
Informatia reprezinta cunostinte care pot fi pastrate, prelucrate si transmise.
Informatia are o anumita forma: articol, mesaj, comunicare, film, pictura, desen tehnic, cantec, model matematic, semnal electronic, unda electromagnetica. Informatia permanent se gaseste in circulatie si trece urmatoarele etape:
1)Perceperea informatiei - este un proces ce consta in acumularea cunostintelor despre proprietatile, structura si interactiunea obiectelor sau fenomenelor
2)Prelucrarea informatiei - este un proces ce consta in analiza si sinteza informatiilor
3)Transmisia informatiei - este un proces ce consta in transportarea informatiei de la un emitator catre un receptor
4)Prezentarea informatiei - este un proces ce consta in demonstrarea prin semne conventionale a caracteristicilor calitative si cantitative ale informatiei.
Informatia poate fi caracterizata prin urmatorii parametri:
1)Autenticitatea - Informatia este autentica daca ea reflecta corect fenomenul sau obiectul dat si duce la luarea unor decizii corecte. Informatia neautentica se numeste dezinformatie;
2)Plinatatea - Informatia este deplina daca ea este suficienta pentru rezolvarea unor probleme;
3)Actualitatea - Informatia este actuala daca ea este disponibila in timpul si locul potrivit;
4)Claritatea - Informatia este clara daca ea este inteleasa de consumator.
Termenul "informatie" este legat si de un proces informational (succesiunea actiunilor prin care se informeaza), dar si de rezultatul acestui proces (volum, varietatea de informatii obtinute) precum si de unele fenomene specifice (fenomenul informational, explozia informationala).
Miscarea informatiilor in societate poate fi controlata si organizata, ajungindu-se la ora actuala la retele mari, la structuri informationale. Stadiile societatii sunt stadii ale procesului de informatie. Savantii demonstreaza ca progresul societatii este strans legat de procesul informational.
Internetul, societatea si globalizarea
In secolul XX, cel mai mare eveniment tehnologic si social in acelasi timp a fost aparitia Internetului. In domeniul Stiintei si Tehnologiei Informatiei, mari evenimente tehnologice cu importante consecinte sociale au fost descoperirea tranzistorului, a circuitului integrat si a calculatorului electronic.
Internetul nu este numai un fenomen tehnologic, ci si unul social, prin participarea utilizatorilor, din ce in ce mai numerosi, la structurarea lui actuala. Dezvoltarea Internetului a depins evident de tehnologie, dar in egala masura de factori sociali care s-au imbinat cu factorii tehnologici pentru ca Internetul sa ajunga ceea ce a devenit astazi. Odata instaurat in fibrele societatii, Inter ne tul a produs si produce consecinte noi pentru societate. Cel mai important dintre acestea este procesul de globalizare. Globalizarea este, o consecinta, cu prioritate a Internetului. Atunci se poate spune ca globalizarea este un fenomen specific societatii informationale.
Datorita legaturii dintre societatea informationala si globalizare, ceea ce indreptateste afirmatia globalizarea este o consecinta fireasca a societatii informationale, intrucat societatea informationala se dovedeste a fi un proces care nu mai poate fi oprit, globalizarea este si ea un proces inevitabil.
Deoarece Internetul a fost si rezultatul unei interactiuni sociale, dintre specialisti, institutii, state si un extrem de mare numar de utilizatori din intreaga lume, si numai in acest context el a fost posibil, ca o inventie tehnologica si sociala, numai in acest context el a capatat forma sa de astazi, este normal sa gandim ca si globalizarea, ca efect al Internetului sa ia forma la care sa participe toti participantii la globalizare. Aceasta este lectia Internetului, care s-a dovedit un mare succes in istoria tehnologica si sociala a omenirii, aratand si calea pe care trebuie s-o urmeze procesul de globalizare, aceea a participarii tuturor in moduri care urmeaza a fi generate in mare masura de utilizatorii globalizarii. Ca si Internetul, globalizarea nu va putea fi strict ierarhica pentru a fi o reusita a omenirii. Daca Internetul nu este ierarhic, nici globalizarea, in mod firesc, nu va putea fi ierarhica, asigurandu-se, ca si in cazul Internetului, forme de coordonare generala care sa stabileasca reguli de comportament acceptate de toti, ceea ce ar putea fi posibil numai intr-o societate a cunoasterii si poate a constiintei.
Societatea informationala
In sens larg putem spune ca societatea informationala se poate defini ca fiind societatea bazata pe informatie. In sens modern putem vorbi de o societate bazata pe informatii de la utilizarea in economie a calculatoarelor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Societatea informationa versus libertatile individuale.doc