Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1357
Mărime: 18.53KB (arhivat)
Publicat de: Ducu Niculae
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Violenta domestica si influenta familiilor si a grupurilor de egali in formarea tinerilor delincventi.

2. Justificare: La inceput am ales aceasta tema deoarece este accesibila tinand cont ca in cadrul facultatii se studiaza despre acest fenomen. Insa, pe parcursul documentarii am realizat ca este o problema actuala care afecteaza viata sociala a oricarui individ, Iar acest proiect poate fi un prim pas in informarea despre consecintele violentei si ameliorarea acestor abuzuri.

3. Obiective:

• Cauzele care stau la baza violentei domestice si care au determinat cresterea cazurilor violentei in familie;

• Identificarea efectelor violentei domestic;

4. Ipoteze:

• Violenta domestica determina un comportament deviant;

• Cu cat un copil creste in cadrul unei familii care adopta un comportament violent cu atat sansele imitarii acestui comportament de catre copil sunt mai mari.

• Cu cat tanarul petrece mai mult timp cu grupuri de apartenenta cu caracter violent cu atat creste probabilitatea ca acesta sa adopte acelasi comportament.

5. Universul cercetarii: Avand in vedere tema aleasa, populatia tinta va fi reprezentata de persoanele adolescente care traiesc in cadrul unor familii unde au loc acte de violenta si persoane care au avut un comportament delincvent in cadrul societatii.

6. Delimitari conceptuale:

• Violenta: utilizarea fortei si a constrangerii de catre un individ, grup sau clasa sociala in scopul impunerii vointei lor asupra altora (Catalin Zamfir, Lazar Vlasceanu- dictionar de sociologie)

• Violenta domestica: ansamblul conflictelor din grupul marital care au ca efect maltratarea partenerului. Orice forma de agresiune, abuz sau intimidare dirijata impotriva unui membru al caminului familial sau a unei rude de sange (Radulescu S M- Sociologia violentei intrafamiliale, Ed Lumina Lex, Bucuresti 2001)

• Educatie: ansamblu de masuri aplicate în mod sistematic în vederea formarii si dezvoltarii însusirilor intelectuale, morale si fizice ale oamenilor" (Schiopu Ursula (coord.), ,,Dictionar de psihologie", Ed. Babel, Bucuresti, 1997).

• Violul marital: Se refera la orice act sexual obtinut prin forta, în cadrul relatiei de cuplu dintre sot si sotie. a)folosirea constrângerii si a fortei fizice, b) initierea unui contact sexual împotriva dorintei sotiei/sotului.c) obtinerea consimtamântului prin amenintare directa sau indirecta". (Luana Miruna Pop (coord), ,,Dictionar de politicisociale", Ed. Expert, Bucuretti 2002, p.812).

• Familie: Formă socială de bază, întemeiată prin căsătorie, și care constă din soț, soție și din descendenții acestora.. 2. Totalitatea persoanelor care se trag dintr-un strămoș comun; neam,descendența.( http://dex.phrase.ro/familie.htm, accesat la data de 07-01-2014, ora 12:00)

• Influenta sociala: acţiune exercitată de o entitate socială (persoană, grup etc.) orientată spre modificarea opţiunilor şi manifestărilor alteia. Este asociată cudomeniul relaţiilor de putere şi control social,de care se deosebeşte întrucît nu apelează la constrîngere. Se exercită în forma persuasiunii, manipulării, îndoctrinării asociindu-se cu procesele de socializare, învăţare socială sau comunicare.( Cătălin Zamfir,Lazăr Vlăsceanu-dictionar de sociologie)

• Delincventa: Fenomen social care constă în săvârșirea de delicte. 2. Totalitatea delictelor săvârșite, la un moment dat, într-un anumit mediu sau de către persoane de o anumită vârstă.( http://www.dictio.ro/dex/dex-delincventa accesat la 07.01.2014, ora 12:00)

• Grup social: ansamblu de personane caracterizat de o anumită structură şi cu o cultură specifica rezultate din relaţiile şiprocesele psihosociale dezvoltate în cadrul său. (Catalin Zamfir, Lazar Vlasceanu-dictionar de sociologie).

Preview document

Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți - Pagina 1
Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți - Pagina 2
Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți - Pagina 3
Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți - Pagina 4
Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți - Pagina 5
Violența domestică și influentța familiilor și a grupurilor de egali în formarea tinerilor delincvenți - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Violenta Domestica si Influenta Familiilor si a Grupurilor de Egali in Formarea Tinerilor Delincventi.doc

Alții au mai descărcat și

Impactul pandemiei aspura persoanelor vârstnice

Istoria ne arată că umanitatea s-a confruntat de multe ori cu epidemii care au avut consecințe mai mult sau mai puțin devastatoare asupra...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?