Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1938
Mărime: 17.96KB (arhivat)
Publicat de: Corina Tudor
Puncte necesare: 11

Extras din referat

Introducere

Cartea “Cresterea economica si nivelul de trai”, scrisa de domnul Doctor Conferentiar Sorin Gabriel Badea este structurata in 8 capitole si prezinta principalii indicatori de masurare ai cresterii economice, modele de analiza a influentei ocuparii asupra cresterii economice precum si sistemul de indicatori necesari masurarii si analizei nivelului de trai aflat in stransa dependenta cu viata economica.

Capitolul 1

“Principalele probleme referitoare la masurarea

cresterii economice”

Capitolul 1 este structurat in 3 subcapitole si anume: Indicatori sintetici de volum folositi la masurarea cresterii economice, Produsul intern brut pe locuitor si Ritmul (rata) cresterii economice.

Cresterea economica exprima modificarile in termeni reali ale dimensiunilor rezultatelor macroeconomice care se manifesta pe un anumit orizont de timp si intr-un anumit spatiu, in stransa legatura cu factorii determinanti.

Realizarea metodologiei referitoare la masurarea cresterii economice impune rezolvarea urmatoarelor probleme: alegerea agregatului macroeconomic de rezultate pe ansamblu si pe locuitor; calcularea ratei medii a cresterii economice; stabilirea limitelor utilizarii indicatorilor sintetici de rezultate; analizarea corelatiilor interne sistemului economic determinate de combinarea factorilor precum si a efectelor generate de acestia asupra cersterii economice.

Produsul intern brut (PIB) exprima productia finala bruta realizata in decursul perioadei de calcul, de catre subiectii economici care isi desfasoara activitatea in interiorul tarii indiferent daca factorii de productie sunt furnizati de agentii economici rezidenti sau de straini.

Produsul national brut (PNB) se calculeaza prin corectarea produsului intern brut cu slodul veniturilor factorilor de productie in raport cu strainatatea (SVFS), venituri concretizate in venituri din munca (salarii), din investitii (dividente) si din proprietate (dobanzi).

Venitul national (VN) reprezinta produsul national net exprimat in preturile factorilor. El este constituit din veniturile provenite din munca angajatilor, din activitatea de intreprinzator si cele din patrimoniu.

Produsul intern brut pe locuitor se calculeaza ca raport intre PIB total realizat intr-o anumita perioada si numarul mediu al populatiei al anului respectiv.

Rata cresterii economice se determina ca rata anuala si ca rata medie anuala.

Capitolul 2

“Aspecte metodologice pentru masurarea si analiza

dinamicii economiei nationale”

Capitolul 2 este structurat in 8 subcapitole: Analiza dinamicii rezultatelor economiei nationale, Analiza structurii economiei nationale, Analiza dinamicii principalelor corelatii macroeconomice, Metoda deflatorului, Indicele preturilor produselor industriale (IPPI), Exprimarea indicatorilor sintetici intr-o valuta unica, Dinamica fenomenelor complexe si Metoda elasticitatii.

. Analiza diversilor factori permite evidentierea unor importante corelatii macroeconomice:

Preview document

Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 1
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 2
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 3
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 4
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 5
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 6
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 7
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 8
Recenzie - Creșterea economică și nivelul de trai - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Recenzie - Cresterea Economica si Nivelul de Trai.doc

Te-ar putea interesa și

Mobilitatea Socială

INTRODUCERE În societăţile europene au loc schimbări dramatice: referitoare la natura muncii, la viaţa de familie modernă, la locul femeii în...

Recenzie creșterea economică și nivelul de trai

Primul capitol „Principalele probleme referitoare la măsurarea creşterii economice” structurat la rândul lui în 3 subcapitole: - Indicatori...

Ai nevoie de altceva?