Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger

Referat
10/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4142
Mărime: 1.11MB (arhivat)
Publicat de: Jean Dan Pătrașcu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Hofman Lucian

Cuprins

  1. I. Introducere
  2. II. Conceptul de putere
  3. II.1 Puterea în relație cu influența și autoritatea
  4. II.2 Puterea în concepția lui Maurice Duverger
  5. III. Regimurile politice și puterea politică
  6. IV. Puterea politică și partidele politice
  7. V. Puterea politica si violenta - conflictul
  8. VI. Concluzii
  9. VII. Bibliografie

Extras din referat

I.Introducere

În această lucrare voi vorbi despre conceptul de putere politică în viziunea lui Maurice Duverger, cât și despre influență, autoritate, supunere, legitimitate. Toate aceste concepte au o strânsă legătură cu regimul politic și implicit cu partidele politice. În cele ce urmează voi analiza conceptul de putere politică, dar și legătura acestuia cu tipul de regim politic și de asemenea cu partidele politice.

Tipul de regim politic reflectă modul în care este exercitată puterea politică, cât și dacă aceasta este legitimă sau nu. Legitimitatea este o condiție necesară pentru buna funcționare a unui regim politic, cât și pentru gradul ridicat de satisfacție al cetățenilor. Autoritatea este capacitatea de a obține ascultare fără a folosi constrângerea.

Partidele politice au un rol extrem de important în buna funcționare a democrației, dar nu numai, ele reflectă intresele și valorile cetățenilor. Acestea sunt singura legătură dintre guvernare și cetățeni, fapt pentru care cei din urmă dau o importanță deosebită partidelor politice. După cum menționa Maurice Duverger, acestea sunt de mai multe feluri, mai exact de cadre și de masă, iar fiecare categorie are norme și valori diferite.

II.Conceptul de putere

Termenul de putere derivă din latinescul potere ce înseamnă a putea, a fi capabil. Indiferent de modul de definire a puterii politice, aceasta este strâns legată de conceptul de legitimitate, influență, autoritate, dominație sau supunere. O relaţie de conducere-ascultare sau de dominaţie - supunere există începând cu familia şi grupurile mici şi terminând cu statele şi organizaţiile internaţionale. Atunci când autoritatea se bazează pe drept capătă aspectul de conducere-ascultare, iar când se bazează pe forţă se prezintă sub forma de dominaţie-supunere.

Puterea reprezintă o relaţie socială în care actorii, posesori ai unor capacităţi fizice şi intelectuale diferite, îşi influenţează reciproc comportamentele şi acţiunile chiar dacă aparent influenţa are sens unic, de la autorul mai puternic spre cel mai slab. În cazul puterii politice sunt două elemente prin care aceasta se poate caracteriza. În primul rând relația de putere politică este întânlită atunci când se face diferențierea a doi actori reprezentați de o minoritate care comandă și o majoritate care ascultă sau se supune. În al doilea rând puterea politică se sprijină pe două mijloace prin care se face ascultată și anume încrederea guvernaților în justețea guvernării și forța sau coerciția.

Scopul fundamental al puterii politice este de a asigura funcţionalitatea întregului corp social potrivit intereselor esenţiale ale claselor dominante în sistemul politic dat sau în concordanţă cu interesele societăţii globale, în cazul în care deţinătorul puterii devine poporul. Astfel spus scopul său este de a asigura existenţa societăţii şi posibilitatea ei de schimbare.

Puterea politică este compusă din stat, partide politice, opinia publică și mass-media. Întotdeauna puterea politică este însoțită de puterea influenței, un mijloc de a amplifica acordul. Aceasta are mai multe funcții care-i servesc la obținerea unui maximum de obediență: funcția decizională sau pragmatică, funcția organizatorică, funcția ideologică, funcția de control și pregătirea de specialiști care să se ocupe în exclusivitate de organizarea vieții sociale în conformitate cu voința puterii politice.

II.1 Puterea în relație cu influența și autoritatea

Puterea se legitimează prin mai multe modalități dintre care amintim calea democratică, revoluția, lovitura de stat și războiul. Puterea și autoritatea sunt două concepte complementare, iar interdependența lor asigură echilibru și progres societății. Autoritatea se deosebește de putere prin faptul că cea din urmă presupune coexistența atât a relațiilor de conducere-supunere, cât și a celor de dominare-subordonare. Autoritatea este capacitatea de a obține ascultare fără a folosi constrângerea.

II.2 Puterea în concepția lui Maurice Duverger

Politologul francez Maurice Duverger arată că "singura sursă a legitimităţii unei puteri constă în faptul că ea e conform schemei de legitimat definită de sistemul de valori şi norme ale colectivităţii în cadrul căreia se exercită şi că asupra acestei scheme există un consens în interiorul colectivităţii".

Autoritatea se întemeiază pe valori, iar pentru afirmarea ei este necesară libertatea, cadrul social, democrația. Autoritatea și legitimitatea nu pot fi recunoscute odată pentru totdeauna deoarece ele depind de concordanța dintre valorile proclamate inițial și realizările ulterioare, ceea ce presupune o revizuire permanentă a comportamentului instituției sau personalității în cauză.

Cele mai multe definiţii ale relaţiilor de putere fac apel la termenii de influenţă şi forţă. Maurice Duverger ne avertiza în urmă cu câteva decenii asupra confuziilor posibile dintre aceşti trei termeni, care trimit la realităţi sociale total diferite. Astfel, conceptul de putere trebuie separat de cel de influenţă, sau de conceptul de forţã. Iată câteva argumente în favoarea acestei afirmații.

Bibliografie

1.Aron, Raymond, Democraţie şi totalitarism, Editura ALL

2.Duverger, Maurice, Sociologie Politique, 1968, Presses Universitaires de France

3.Duverger, Maurice, Les parties politique, Librarie Armand Collin, 1951

4.Măgureanu, Virgil, Studii de sociologie politică, Polirom, Iași, 2000

5.Nedelcu, Elena, Democraţia şi cultura civică, Editura Paideia, Bucureşti, 2000

WEB:

1.http://bogdanmandru.wordpress.com/stiinte-politice-puterea-politica-si-ordinea-sociala/

2.https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:Diux2Ad8LZMJ:adlunap.ro/uvl/en/lib/read.php?id%3D120+puterea+politica+duverger&hl=ro&gl=ro&pid=bl&sr

3.http://ro.scribd.com/doc/22320286/Puterea-Politica

4.http://bogdanmandru.wordpress.com/stiinte-politice-tipologia-partidelor-politice/

Preview document

Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 1
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 2
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 3
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 4
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 5
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 6
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 7
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 8
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 9
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 10
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 11
Competiție - Conflict - Violență - Conceptul de putere în opinia lui Maurice Duverger - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Competitie - Conflict - Violenta - Conceptul de putere in opinia lui Maurice Duverger.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?