Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4977
Mărime: 56.08KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Dobre
Puncte necesare: 6
Institutul de Relatii Internationale din Moldova Facultatea de Relatii Internationale si Stiinte Politice Specialitatea Stiinte Politice

Extras din referat

Omul de ştiinta maghiar M. Wajda, a definit elita societăţii ca - "un grup

de oameni aflaţi în vârful a ierarhiei sociale, care este capabilă să creeze

modele de nevoi şi comportamente."

personalitate de elită / personalităţile de elită sunt oamenii care deţin poziţii elevate în cadrul unui grup, organizaţii, instituţie, selecţia având loc după principiul "productivităţii cunoaşterii".

Personalitatea de elită este un termen larg răspândit al cărui sens este

cunoscut limbajului comun. Majoritatea foloseşte cuvântul pentru a se referi

la un ansamblu de calităţi care definesc o persoană. Elitismul veritabil are probabil de-a face cu o anumită rigoare, cu o anumită sârguinţă neafişată, cu o anumită graţie în comportament, cu un anumit echilibru între încrederea justificatăîn sine şi bunăvoinţa faţă de alţii.

Nu voi fi un om obişnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar. (Peter O'Toole)

Personalitate este aceea care se dăruieşte, nu se justifică. (Petre Tutea)

Personalitățile de elită din domeniul stiinței pot să crească și sa se afirme în cadrul Academiei de Știinte din Republica Moldova. Academia de Ştiinţe a Moldovei a devenit o organizaţie de interes naţional în sfera ştiinţei şi inovării, coordonator plenipotenţiar al activităţii ştiinţifice şi inovaţionale, forul ştiinţific suprem al ţării, consultantul ştiinţific al autorităţilor publice ale Republicii Moldova.

Principalul obiectiv, pe care şi-l propune A.Ş.M., constă în soluţionarea a trei probleme prioritare: obţinerea rezultatelor ştiinţifice performante la nivel mondial, asigurarea ştiinţifică şi de expertiză a celor mai importante decizii ale conducerii ţării, crearea tehnologiilor de vîrf ce ar asigura sporirea nivelului de viaţă a populaţiei.

Recunoscînd prioritatea dezvoltării cercetărilor fundamentale, care constituie o sursă valoroasă de obţinere a noilor cunoştinţe, conducerea Academiei de Ştiinţe orientează concomitent activitatea organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării spre conversiunea rezultatelor cercetărilor ştiinţifice în dispozitive şi tehnologii noi, în scopul implementării acestora în economia naţională.

Una dintre direcţiile prioritare de activitate a Academiei de Ştiinţe a Moldovei constituie depăşirea stării de izolare a savanţilor din Moldova de ştiinţa globală.

Gheorghe Duca ,preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Vîrstă: 56 de ani

Data şi locul naşterii: 29 februarie 1952, s. Copăceni, r-l Sîngerei

Studii: Facultatea de chimie, USM

Stare civilă: căsătorit, trei copii

Merite: laureat al Premiului pentru tineret în domeniul ştiinţei şi tehnicii (1983), Om emerit (1996),Medalia de aur a Organizaţiei mondiale de proprietate intelectuală (1998)

Conceptul de „societate a cunoaşterii”, lansat de comunitatea ştiinţifică occidentală şi promovat la noi de academicianul Gheorghe Duca, în 2008 s-a convertit, în sfîrşit, în politicile publice ale statului. Astfel, în urma eforturilor depuse de Academia de Ştiinţe, clasa politică a început să realizeze că o societate europeană, în care vrea să se integreze Republica Moldova, se bazează pe educaţie, cercetare şi inovare.

Studii:

A urmat cursurile Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (Chişinău) în perioada 1969-1974.

În anul 1974, după absolvirea Facultăţii, se înscrie la doctorat la Universitatea de Stat din Moldova, Catedra de Chimie Fizică. Obţine în anul 1979 titlul ştiinţific de Doctor în ştiinţe (specializarea Chimia Fizică) la Universitatea de Stat din Moldova, cu teza "Cataliza oxidării acidului tartric şi dihidroxifumaric". Devine membru PCUS.În anul 1983, este laureat al Premiului de Stat pentru Tineret în domeniul Ştiinţelor şi Tehnicii din Moldova.

Între anii 1985-1988, urmează un stagiu de instruire post-doctorat la Institutul de Chimie Fizică al Academiei de Ştiinţe din Rusia. În anul 1989, obţine titlul de Doctor Habilitat în ştiinţe în Protecţia Mediului; în Cinetică şi Cataliză la Universitatea de Stat din Odessa (astăzi în Ucraina), cu teza "Mecanismele proceselor eco-chimice în mediu acvatic".

Între anii 1989-1990, urmează un stagiu de instruire în ramura ingineriei mediului la Universitatea “La Sapienza" din Roma (Italia). Ulterior, Gheorghe Duca participă la o serie de cursuri de instruire în străinătate în următoarele domenii: Managementul Ecologic (EERO, Olanda, 1993), Evaluarea Impactului de Ecologic (Universitatea Central Europeană, Budapesta, 1996), Educaţia Ecologică (Universitatea din California, Riverside, 2000), Programe Manageriale (Fundaţia CRDF şi Fundaţia Ştiinţifică Naţională, Virginia de Vest, 2000) şi Analiza apei şi a deşeurilor (Societatea Chimică Americană, New Orleans, 2001).

Preview document

Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 1
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 2
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 3
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 4
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 5
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 6
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 7
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 8
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 9
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 10
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 11
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 12
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 13
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 14
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 15
Personalitate de Elita din Domeniul Știintei din Republica Moldova - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Personalitate de Elita din Domeniul Stiintei din Republica Moldova.doc

Ai nevoie de altceva?