Politica antinatalistă versus politica pronatalistă

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2633
Mărime: 17.94KB (arhivat)
Publicat de: Valeria Stanciu
Puncte necesare: 6
Universitatea Al.I.Cuza Iași Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice

Extras din referat

Politica antinatalistă vs. Politica pronatalistă

China vs. România

Introducere

Politicile antinataliste și cele pronataliste au apărut în diverse state ale lumii în funcție de dorința statului de a-și crește sau reduce numărul populației, în funcție de anumiți factori de natură economică, socială, politică sau considerente religioase care au influențat ulterioarele decizii.

Am ales ca și studiu pentru politica antinatalistă situația din China, un stat recunoscut de ani de zile ca ducând o asemenea politică din diverse considerente care se pare ca nu îi mai permit o creștere a populației, fiind una dintre cele mai populate țări din lume. Astfel prin diverse campanii și legi China încearcă să stopeze creșterea alertă a populației sale.

Pentru politica pronatalistă am ales România, o țară care deși a cunoscut în perioada comunismului o creștere semnificativă a populației, se confruntă în prezent cu o scădere drastică a natalității și bineînțeles cu o scădere a populației vizibilă mai ales în urma referendumului din acest an. Guvernul încearcă prin diverse mijloace să încurajeze natalitatea, pentru a nu ajunge în timp România o țară îmbătrânită dar și cu o populație scăzută.

Necesitatea politicilor privind natalitatea

Natalitatea reprezintă practic fenomenul demografic ce exprimă, în esenţă, intensitatea naşterilor în cadrul unei populaţii privită în ansamblul său. Cel mai adesea, n. este exprimată cantitativ cu ajutorul unui indice numit rata brută de n., notat cu n şi calculat cu formula:

n=(N/P)x1000, unde N este numărul născuţilor vii, într-o anumită perioadă (de regulă, un an), Iar P - populaţia medie în perioada respectivă Valorile ratei au un interval mare de variaţie - practic, între 10‰ şi 60‰ -, reflectând comportamentul populaţiei în privinţa naşterilor.

Secolul XX a reprezentat o perioadă unică în istoria umanităţii, fiind caracterizat de un ritm foarte rapid de creştere a populaţiei, ceea ce a determinat unul dintre fenomenele definitorii ale lumii contemporane, şi anume explozia demografică

Politicile privind natalitatea au fost necesare datorită exploziei demografice, în unele ţări, iar în altele datorită ratei mortalităţii ridicate şi a îmbătrânirii populaţiei, practic din cauza unui spor natural negativ.

Astfel aceste probleme au fost tratate diferit din cauza factorilor de natură economică, politică şi socio-culturali, care au dus la implementarea unor decizii ce au avut ca scop mărirea sau diminuarea ratei natalităţii, în funcţie de numărul populaţiei din fiecare stat, dar mai ales de interesele guvernelor aferente.

- Factorii economici – nivelul general de dezvoltare economică, condiţiile de viaţă ale populaţiei par să aibă o influenţă importantă asupra natalităţii: cu cât nivelul de trai este mai ridicat cu atât rata natalităţii este mai redusă şi invers, dezvoltarea economică ducând deci la un recul al natalităţii.

- Factorii politici – politica pronatalistă aplicată în România după 1966 a determinat menţinerea artificială a unui nivel înalt de natalitate. Schimbarea bruscă de orientare după 1989 (legalizarea avorturilor) a condus la scăderea natalităţii şi la conştientizarea guvernului că sunt necesare politici care să reglementeze situaţia, populaţia ţării fiind îmbătrânită şi în continuă scădere. În cazul Chinei, populaţia este în creştere iar guvernul a adoptat o politica antinatalistă.

- Factorii socio-culturali – gradul de instruire şi educaţie al femeii este esenţial, se adaugă adoptarea măsurilor contraceptive, participarea mai activă a femeii la viaţa societăţii, oferire diverselor stimulente tinerilor familii, în România. În China femeile sunt educate în vederea conceperii unui singur copil, ideal de sex masculin, pentru a se mai opri din boom-ul demografic al acestei ţări.

Cert este faptul că rata scăzută a natalităţii are cauze multiple, dar dintre ele se detaşează: starea precară a calităţii vieţii, inexistenţa certitudinii zilei de mâine, situaţie care va persista, în mod cert, până când va creşte standardul de viaţă.

Preview document

Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 1
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 2
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 3
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 4
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 5
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 6
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 7
Politica antinatalistă versus politica pronatalistă - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Politica Antinatalista versus Politica Pronatalista.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?