Problema aprovizionării cu imunoglobuline

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1840
Mărime: 26.34KB (arhivat)
Publicat de: Bebe Epure
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cristina Stănuș
Materie: Politici publice și integrarea europeană

Extras din referat

Politicile publice sunt realizate de către subsisteme administrative, alcătuite din actori care se confruntă cu o problemă publică. Termenul de actor include atât actori din sfera socialului, cât și actori din structurile de stat, unii fiind mai mult implicați în procesul administrativ, în timp ce alții sunt simpli spectatori.

Actorii implicați în procesul politicilor publice pot fi atât indivizi, cât și grupuri. Numărul lor variază în funcție de țară, sector sau domeniu și se poate modifica de-a lungul timpului.

Despre problemele din spitale se vorbește de multă vreme, însa în ultimii ani, poate mai mult ca oricand. Problemele din industria farmaceutică s-au reflecat în unitățile medicale, lăsând pacienții români fără tratamente și soluții necesare.

Modul in care Ministrul Sănătății și celelalte persoane responsabile au gestionat crizele din sistemul de sănătate a afectat accesul pacienților la tratamente. Crizele din sistemul de sănătate din acest an au afectat o mulțime de oameni și, din păcate, afectează în continuare.

Una dintre problemele de actualitate în țara noastră este problema aprovizionării cu imunoglobuline. Imunoglobulinele au o importanță deosebită pentru organismul uman, deoarece contin anticorpi care protejeaza organismul impotriva bolilor. Cand se administrează imunoglobuline, organismul utilizează anticorpi de la alti indivizi pentru a ajuta prevenirea bolilor.

Deoarece în ultima perioadă în România aprovizionarea cu imunoglobulină a fost făcută deficitar, am identificat urmatorii participanți (actori implicați):

Actori oficiali Actori neoficiali

1. Ministerul sănătății:

a) Casa Națională de Asigurări de Sănătate;

b) Institutului Național de Sănătate Publică;

c) Centrul operativ pentru situații de urgență.

2. Organizația Mondială a Sănătății;

3. Mecanismul European de protecție civilă;

4. Comisiile Județene de Vaccinare;

5. Fundația pentru apărarea cetățenilor împoriva abuzurilor statului (FACIAS). 6. Pacienții;

7. Medicii de familie;

8. Compania Nationala “Unifarm” S.A.;

9. Mass Media;

10. Administrațiile locale;

11. Producatorii de imunoglobulină.

1. Finanțarea de vaccinare este realizată Ministerul Sănătății, prin fonduri de la bugetul de stat și/sau veniturile proprii:

- sumele pentru achiziționarea vaccinurilor din calendar și din alte programe naționale de sănătate ale Ministerului Sănătății;

- sumele necesare asigurării continuității lanțului de frig de la preluarea vaccinurilor de la producător, stocarea acestora, transportul până la furnizorul de servicii medicale de vaccinare;

- sumele necesare desfășurării studiilor de seroprevalență, sociologice și campaniilor de informare

Alte surse: donații, sponsorizări, fonduri speciale naționale și internaționale, asigurări de sănătate complementare și voluntare.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin FNUASS (Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate asigură fondurile necesare pentru decontarea vaccinurilor adresate persoanelor cu boli cronice sau aflate la risc pentru boli care pot fi prevenite prin vaccinare, prescrise în tratament ambulatoriu corespunzător DCI-urilor aprobate în cadrul listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate aprobate prin hotărâre de guvern.

Instiutul Național de Sănătate Publică are ca scop:

- prevenirea, supravegherea și controlul bolilor transmisibile și netransmisibile;

- monitorizarea stării de sănătate;

- promovarea sănătății și educația pentru sănătate;

- evaluarea sănătății ocupaționale;

- monitorizarea sănătății în relațiile cu mediul;

- elaborarea reglementărilor în domeniul sănătății publice;

- asigurarea managementului sănătății publice;

- dezvoltarea serviciilor de sănătate publică specifice.

2. Organizația Mondială a Sănătății a inclus imunoglobulina pe lista tratamentelor esențiale, care să nu lipsească din nicio țară. Cu toate acestea sute de pacienți au fost diagnosticați cu imunodeficiență primară și au fost în pericol să moară din cauza lipsei din spitale a imunoglobulinei.

3. Conform surselor mass-mesia săptămâna viitoare ar trebui să vină în țară imunoglobulina achiziționată prin Mecansimul de Protecție Civilă, plus încă câteva mii de fiole de la distribuitori care au întins o mână României. Acele zece mii de doze plus câteva mii de doze de la distribuitori, după declarațiile Sorinei Pintea, prezentă vineri 16 martie 2018 la Forumul Național de Gineco-Oncologie, organizat de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică.

Austria, Italia și Statele Unite ale Americii s-au oferit sa ofere ajutor Romaniei după ce Romania a activat, mecanismul de protecție civilă în cazul imunoglobulinei, din cauză că medicamentul lipsește de pe piață de mai bine de jumatate de an.

4. Comisia județeană de vaccinare are datoria sa audieze și/sau să emită amenzi, atât pentru părinții care refuză să își vaccineze copiii, cât pentru medicii de familie, în cazul în care aceștia nu și-au informat pacienții în mod corespunzător.

Aceste sancțiuni ar putea fi aplicate chiar și autorităților. Sancțiunile privesc atât ministrul, cât și funcționarii din minister, direcții de sănătate publică, absolut tot lanțul de vaccinare. Părinții pot fi amendați în situația în care refuză să participe la întâlnirea cu medicul de familie pentru a fi informați despre vaccinuri. Practic, părintele are dreptul să refuze, dar își asumă toată responsabilitatea.

5. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut Ministerului Sănătății (MS) emiterea unei ordonanțe de urgență pentru rezolvarea crizei imunoglobulinei și pentru stabilirea unei strategii comune privind aprovizionarea farmaciilor cu acest tratament. În plus, FACIAS a anunanțat că va acorda consiliere juridică gratuită tuturor celor care vor dori să dea în judecată Ministerul Sănătății și celelalte autorități responsabile de repercusiunile pe care această criză le va avea.

6. Producatorii de imunoglobulină

Bibliografie

- Carmen PANAIT: “Manual de politici publice”, Editura Economică, București, 2009;

- http://www.gandul.info;

- https://www.digi24.ro;

- http://adevarul.ro;

- https://www.hotnews.ro;

- http://gov.ro;

- http://www.ms.ro

- http://www.unifarm.ro

Preview document

Problema aprovizionării cu imunoglobuline - Pagina 1
Problema aprovizionării cu imunoglobuline - Pagina 2
Problema aprovizionării cu imunoglobuline - Pagina 3
Problema aprovizionării cu imunoglobuline - Pagina 4
Problema aprovizionării cu imunoglobuline - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Problema aprovizionarii cu imunoglobuline.docx

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Ai nevoie de altceva?