Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3422
Mărime: 30.40KB (arhivat)
Publicat de: Ruslan C.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Studiul autorului Pierre-Antoine Plaquevent. Soros și societatea deschisă. Metapolitica globalismului”, Paris, editura”Le retour aux sources”, 2018. Traducere în limba română de Roxana Iordache, prefață de Iurie Roșca. Chișinău, 2020.

Un eveniment de excepție a avut loc pe 29 februarie, la Universitatea Populară din Chișinău: Lansarea cărții lui Pierre-Antoine Plaquevent ”Soros și societatea deschisă. Metapolitica globalismului”, apărută la editura pariziană ”Le retour aux sources” în 2018. Versiunea în limba română a apărut sub egida Universității Populare, traducerea aparținînd doamnei Roxana Iordache, iar prefața lui Iurie Roșca.

Pierre-Antoine Plaquevent este cel care a creat și administrează site-ul www.les-non-alignes.fr și care a lansat recent, împreună cu un alt autor notoriu, Youssef Hndi, site-ul www.strategika.fr. El face parte din elita noii disidențe europene. Adică este din curentul de gîndire suveranist, eurosceptic, tradiționalist, conservator, anti-UE și anti-NATO văzute ca cele două fațete ale dominației imperialiste americane asupra țărilor europene. Domnul Plaquevent este unul dintre cei mai relevanți membri ai grupului de reflecție internațional Forul de la Chișinău, ce reunește intelectuali din mai multe țări ale lumii. Prefața versiunii franceze a lucrării îi aparține politologului Xavier Moreau, iar postfața filosofului Lucien Cerise.

Fundațiile pentru o Societate Deschisă au fost înființate de către George Soros, unul dintre cei mai importanți filantropi ai lumii, care, începând din 1984, a donat 32 miliarde de dolari SUA din avereapersonală câștigată pe piețele financiare.

Societatea Deschisă a susținut persoane fizice și organizații de pe întreg globul în lupta pentru libertatea de expresie, transparență, o guvernare responsabilă și pentru societăți care promovează justiția și egalitatea. Acest sprijin a fost acordat în primul rând celor care sunt discriminați din cauza identității lor, cum ar fi romii din Europa și alte persoane împinse la periferia societății dominante.

George Soros a resimțit personal o astfel de intoleranță. Născut în Ungaria în 1930, a trăit sub ocupația nazistă, care a ucis peste 500.000 de evrei maghiari. În 1947, când comuniștii au luat puterea, Soros a părăsit Budapesta și a plecat la Londra, iar apoi a emigrat în Statele Unite, intrând în lumea finanțelor și a investițiilor, unde urma să își obțină averea.

Soros și-a început activitatea filantropică în 1979, oferind burse persoanelor de culoare din Africa de Sud aflată sub regimul de apartheid. În anii ‘80, a ajutat la promovarea schimbului deschis de idei în comunitatea maghiară; după căderea Zidului Berlinului, a încercat să consolideze practica și instituțiile democratice în întreaga Europă Centrală și de Est.

După sfârșitul Războiului Rece, și-a extins acțiunile filantropice în Statele Unite, Africa și Asia, susținând o serie largă de noi inițiative pentru a crea societăți mai responsabile, mai transparente și mai democratice.

Numele acestui magnat este printre cele mai mediatizate în lume. De ce anume acest miliardar american este pe buzele tuturor. Pentru că el nu se limitează doar la speculațiile financiare care îi aduc venituri uriașe. El vrea să croiască întreaga lume, să mutileze toate societățile să deformeze caracterisiticile firești ale tuturor oamenilor după propria viziune halucinantă. Pare incredibil, dar un singur om care dispune de mai multe miliarde în continuă și vertiginoasă multiplicare, desigur, acesta fiind doar un fel de purtător de cuvânt al oligarhiei globale, reușește să poarte un război total împotriva omenirii. Dar acest război nu este unu clasic, ci unul non-militar, soft, de ordin intelectual, psihologic, ideologic, cultural, civilizațional. Caracatița Soros și-a extins rețeaua de ONG-uri pe întreg globul, e hiperprezentă și în SUA, unde a încercat să îl răstoarne pe Donald Trump, ea a penetrat și ONU, și birocrația UE, și elitele politice din foarte multe țări, dar și presa, sistemul de învățământ, instituțiile culturale. Și în Moldova aceasta rețea este omniprezentă, în media, în sfera politicului, în cea non-guvernamentală. Cel mai bine despre aceștia a scris politologul Bogdan Țârdea.

Agenda lui este preluată de toți cei care sunt finanțați prin granturi, adică grantofagii. Anume ei impun atacuri contra Bisericii Ortodoxei, platforma LGBTQ cu legi nediscriminare, cu demonstrații ale umor minorități incriticabile (altfel riști să fii târât în judecată de către poliția gândirii), ideea cu poliția juvenilă, eutanasia, avorturile, divorțurile, dar și feminismul ca ideologie ostilă relației armonioase, complementare între bărbat și femeie. Tot de ideologia ”societății deschise” ține impunerea dogmelor neoliberalismului politic și economic, cu ”corectitudinea politică” drept nouă formă a gândirii unice totalitare, dar și cu dereglementarea economică ce distruge capacitatea de apărare a statelor, le sărăcește și provoacă formarea unui precariat mondial, a unor mase de nomazi care caută să supraviețuiască prin căutarea unor câștiguri prin alte țări, mai bogate.

Bibliografie

https://flux.md/carti/pierre-antoine-plaquevent-soros-si-societatea-deschisa-metapolitica-globalismului-10

https://www.opensocietyfoundations.org/newsroom/open-society-foundations-and-george-soros/ro

http://soros.md/about/about_gs/gs_os

https://sputnik.md/incidents/20200301/29372674/Soros-luat-in-vizor-O-carte-despre-planurile-miliardarului-lansata-la-Chiinu.html

https://sputnik.md/incidents/20200228/29354707/Mafia-Soros-deconspirata-francez-Lansare-de-carte-la-Chisinau.html

Preview document

Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 1
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 2
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 3
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 4
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 5
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 6
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 7
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 8
Soroș și societatea deschisă - Metapolitica globalismului - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Soros si societatea deschisa - Metapolitica globalismului.docx

Ai nevoie de altceva?