Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 5735
Mărime: 96.02KB (arhivat)
Publicat de: Dacian Gherman
Puncte necesare: 6
Facultatea "Cibernetica, Statistica si Informatica Economica

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. Societatea informaţională şi cea a cunoaşterii. 7
  3. 2. Scopul şi obiectivele de bază ale Strategiei. 9
  4. 3. Principiile de bază ale Strategiei. 11
  5. 4. Analiza principalilor indicatori economici la 1 iulie 2008 14
  6. 4.1. Evaluarea stării actuale de lucruri 17
  7. 4.2. Oportunităţile şi ameninţările pentru dezvoltarea domeniului, inclusiv influenţa factorilor externi. 20

Extras din referat

INTRODUCERE

Societatea informaţională este o formă nouă a civilizaţiei umane, mult mai perfectă, în care accesul egal şi universal la informaţie, în corelaţie cu o infrastructură informaţională şi de comunicaţii dezvoltată, contribuie la o dezvoltare social-economică durabilă, reducerea gradului de sărăcie, îmbunătăţirea calităţii vieţii, la integrarea în Uniunea Europeană. Practica internaţională demonstrează impactul pozitiv al infrastructurii informaţionale şi de comunicaţii asupra dezvoltării societăţii contemporane, care constă în diversificarea posibilităţilor de acces la informaţie şi la resursele informaţionale publice în toate domeniile de activitate umană: guvernarea electronică, economia electronică, comerţul electronic, învăţământul electronic, cultura electronică, medicina electronică etc., precum şi în creşterea nivelului de ocupaţie a populaţiei prin crearea a noi locuri de muncă.

Informaţia a devenit nu numai un factor major al procesului de producere, dar şi una din resursele la fel de importante precum energia, petrolul, metalele etc., obţinând, totodată, o calitate cu totul deosebită: ea nu se epuizează, ci dimpotrivă, valoarea ei creşte cu atât mai mult, cu cât este mai intens şi frecvent folosită, iar utilizarea ei conduce la crearea de noi valori.

Prosperarea şi dezvoltarea economică a Republicii Moldova depinde de integrarea rapidă în economia regională şi globală din ce în ce mai competitivă. Cunoştinţele sunt recunoscute ca un factor esenţial al dezvoltării. Ele sunt un factor strategic cheie pentru competitivitatea economică într-o lume globalizată, iar dezvoltarea diferenţiată a ţărilor se datorează modului diferit de aplicare şi circulaţie a lor în societate. Republica Moldova, ca o ţară europeană modernă care a ales calea democratică de dezvoltare, recunoaşte că aderarea la economia globală bazată pe cunoştinţe este o prioritate naţională. Din aceste considerente edificarea societăţii informaţionale este de o importanţă majoră pentru dezvoltarea ţării şi trebuie să fie realizată într-un astfel de mod, ca de rezultatele ei să poată beneficia toţi cetăţenii.

Datorită dezvoltării economice din ultimii ani, reducerii nivelului sărăciei şi majorării veniturilor cetăţenilor, în Moldova s-au creat premise reale pentru edificarea societăţii informaţionale. Aceste premise se manifestă prin creşterea semnificativă a densităţii liniilor telefonice fixe şi mobile, ce asigură accesul la resursele informaţionale, prin acoperirea tuturor sectoarelor teritoriale cu linii magistrale de fibră optică, conexiuni internaţionale fiabile prin fibră optică şi satelit, prin creşterea numărului prestatorilor de servicii Internet şi numărului de utilizatori ai acestuia, prin finanţarea informatizării de la bugetul de stat şi bugetele autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi prin creşterea numărului şi performanţei mijloacelor tehnice. Evaluările naţionale şi internaţionale demonstrează că Moldova dispune de toate condiţiile pentru crearea societăţii informaţionale: oameni bine instruiţi, consens social, infrastructură în dezvoltare, potenţial ştiinţific înalt, un sistem educaţional dezvoltat, cu o anumită specializare industrială şi de cercetare-dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaţiei şi de comunicaţii, deschiderea pentru cooperări internaţionale, receptivitatea sectorului public şi a celui privat la noile realizări tehnologice.

Cercetarea sistemică a realităţii din Republica Moldova, conturează următoarele tendinţe ale apariţiei noii economii:

• în economia naţională are loc tranziţia de la economia preponderent agrară la cea informaţională, fapt ce implică transformări radicale în toate domeniile activităţii economice. Astfel, bunăstarea economiei naţionale, progresul economic depinde de capacitatea fiecăruia de a înţelege şi a folosi această bază de cunoştinţe comune, de aceea acest proces de tranziţie afectează fiecare individ în parte şi, prin urmare, competitivitatea ţării în ansamblu.

• o dată cu tranziţia spre economia de piaţă, Republica Moldova este impusă să soluţioneze sarcina de constituire a unei societăţi informaţionale viabile. Informatizarea este o premisă pentru formarea acestei societăţi ce depăşeşte tendinţele perimate din secolele XIX-XX, perioadă în care erau ignorate aspectele ecologice, sociale, cognitive şi economice caracteristice etapei actuale. În perioada de tranziţie este necesară şi dezvoltarea relaţiilor de piaţă, bazate pe prelucrarea şi analiza unor cantităţi enorme de informaţie.

• crearea şi dezvoltarea economiei competitive în Republica Moldova, ca şi în alte ţări, este indispensabil legată de dezvoltarea următoarelor forţe majore: informaţie, cunoaştere, tehnologii noi, care se află într-o corelaţie continuă, interdependentă.

• edificarea noii economii a devenit un obiectiv strategic pentru economia naţională, fapt stipulat în „Strategia Naţională de Edificare a Societăţii Informaţionale”.

Preview document

Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 1
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 2
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 3
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 4
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 5
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 6
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 7
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 8
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 9
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 10
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 11
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 12
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 13
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 14
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 15
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 16
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 17
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 18
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 19
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 20
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 21
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 22
Care Sunt Perspectivele Încadrării Moldovei în Societatea Informațională - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Care Sunt Perspectivele Incadrarii Moldovei in Societatea Informationala.doc

Ai nevoie de altceva?