Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate

Referat
10/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2025
Mărime: 216.91KB (arhivat)
Publicat de: Romeo Rotariu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Introducere

Transparency Market Research (TMR) a anunțat adăugarea unui nou raport intitulat "Piața gazelor lichefiate (GPL) - Analiza, dimensiunea, proporția, creșterea, tendințele și prognoza globală a industriei 2014-2020". Potrivit acestui raport, se preconizează că piața globală a gazelor lichefiate (GPL) va crește cu 3,4% în perioada de prognoză 2014-2020. În 2013, piața globală a gazelor petroliere lichefiate (GPL) a fost în valoare de 233,83 miliarde USD iar până în 2020 se estimează că piața globală a gazelor lichefiate (GPL) va fi evaluată la 299,05 miliarde USD. Pe baza sursei, piața globală a gazului petrolier lichefiat (GPL) este segmentată în gaz neasociat, gaz asociat și rafinărie. Rafinăriile de țiței au produs peste 40% din totalul GPL din lume în 2013, trasate de producția de GPL neasociată. Se estimează că sectorul gazelor neasociate va prezenta cea mai rapidă creștere a pieței globale de gaz petrolier lichefiat (GPL) în următorii câțiva ani și va prezenta cifre de producție mai mari comparativ cu sectorul rafinării.

Piața globală de gaz petrolier lichefiat (GPL) va continua să înregistreze o creștere bună în următorii ani datorită creșterii consumului de gaze auto și a consumului de combustibil în creștere în regiunile emergente. Pe de altă parte, piața globală a gazelor petroliere lichefiate (GPL) va fi restrânsă de volatilitatea prețurilor la țiței. Aceasta, la rândul său, va duce la incertitudinea prețului GPL. Cu toate acestea, jucătorii de pe piața mondială a gazului petrolier lichefiat (GPL) vor beneficia de extinderea Canalului Panama, de sporirea oportunităților comerciale și de posibilitatea producerii gazului de șist în America Latină și Asia.

2. Consideraţii teoretice

Marfa gazoasă este transportată în stare lichefiată, întrucât lichidul ocupă aproximativ de 850 de ori mai puţin volum decât gazul si în acest fel se poate transporta o cantitate mai mare de marfă iar transportul este mult mai economic. În transportul naval mărfurile lichefiate sunt: LPG, gazele petroliere lichefiate „grele”, de rafinărie (ex. propan, butan, propilena); LNG, gazele naturale lichefiate „uşoare” (metan) transportate în conditii de refrigerare (datorită temperaturii criogenice necesare lichefierii, - 162,2°C); gaze chimice lichefiate (amoniac, etilena) în conditii de refrigerare totala.

Gazele lichefiate sunt considerate mărfuri periculoase întrucât prin natura lor pot cauza avarii celorlalte mărfuride la bord, pot aduce prejudicii navei însăşi şi pot afecta starea de sănătate şi pune în pericol viaţa echipajului sau a personalului din terminalul portuar sau pot aduce prejudicii majore mediului înconjurător.

Navele LPG (Liquefied Petroleum Gas) în functie de tipul mărfii, transportă gaze petroliere „grele” în trei condiţii de stocare la bord:

- LPG refrigerate complet;

- LPG semipresurizate, numite si „semirefrigerate”;

- LPG presurizate.

Analiza literaturii de specialitate evidentiază un interval de 15 - 20 de noduri pentru vitezele de serviciu ale navelor de tip LPG cu capacitati de transport cuprinse între 1.000 si 100.000 de m³ În acest sens navele de tip LPG refrigerate sunt cele mai mari, si au o capacitate de transport de la 30.000 până la 100.000 m³ , cele cu deplasamente de peste 70.000 m³ fiind numite VLGC (Very Large Gas Carrier). În cazul acestor nave marfa transportată este constituită din propan sau butan în condiţii de refrigerare (butanul la -5°C, respectiv propanul la -42°C) şi la o presiune apropiată de cea atmosferică (0,2 - 0,3 bari). La bord va exista o statie de relichefiere care va asigura menţinerea constantă a temperaturii şi presiunii mărfii şi retransformarea în lichid a vaporilor rezultati prin vaporizare (boil-off).

Construcţia şi exploatarea acestor nave este reglementată pe plan internaţional de Gas Carrier Code.

Dacă luăm în calcul gradul de pericol pe care îl prezintă marfa transportată, conform IGC-IMO Gas Carriers Code, navele care transportă gaze lichefiate se clasifică în:

- nave cu grad maxim de pericol (1G) sunt navele care pot transportă numai unul din cele patru tipuri de marfă, considerate cele mai periculoase: clor, oxid etilenic, bromura de metil sau dioxid de sulf;

- nave cu grad mediu de risc (2G/2PG) care transportă majoritatea produselor gazoase (ex. NG, PG, EG etc.);

- nave cu grad minim de risc (3G) care transportă numai 2 tipuri de marfă: azot (nitrogen) și gaze refrigerante.

Planul general de amenajări al unei nave de tip LPG:

1 -Sistemul de control al temperaturii și presiunii vaporilor;

Preview document

Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 1
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 2
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 3
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 4
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 5
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 6
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 7
Analiza statistică a evoluției pieței maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza statistica a evolutiei pietei maritime pentru transportul gazelor petroliere lichefiate.doc

Alții au mai descărcat și

Descrierea navelor LNG-LPG - navele specializate în transportul gazelor

Exista doua tipuri importante de astfel de nave si anume nave pentru transportul gazelor naturale lichefiate (LNG) si nave pentru transportul...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Ai nevoie de altceva?