Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6457
Mărime: 412.38KB (arhivat)
Publicat de: Leonidas Dobrin
Puncte necesare: 7

Extras din referat

INTRODUCERE

În situaţia sa actuală, economia românească lucrează şi va lucra multă vreme cu utilaje uzate fizic si moral, neperformante, cu maşini şi instalaţii procurate la mana a doua, la care defecţiunile sunt cele mai numeroase şi mai costisitoare. Menţinerea în stare de funcţionare acceptabilă a tuturor acestor mijloace se poate face numai printr-un regim sever de intreţineri, reparaţii şi modernizări. Altfel nu va fi productivitate, ritmicitate, cantitate, complexivitate si eficienţă economică.

Managerii tuturor agenţiilor economice se vor preocupa mai mult de problemele de organizare, a intreţinerii, reparării si conservării utilajelor, să adopte urgent decizii de implementare a unor sisteme de mentenanţă adecvate şi să urmarească, in cunoştinţă de cauză punerea in practică.

Din materiale, carţi şi alte surse de informaţie ca şi internetul am să prezint sistemele de intreţinere, mentenanţă şi funcţionare a utilajelor logistice. Ca şi utilaj logistic am ales stivuitorul deoarece este unul din cele mai complexe utilaje din domeniul logistic.

Acestă lucrare o să prezinte informaţii despre siguranţă, utilizare, transport, lubrifiere şi întreţinere.

Secţiunea despre utilizare a stivuitorului constituie un punct de referinţă pentru operatorul începător şi un mijloc de împrospătare a memoriei pentru cel cu experienţă. Această secţiune include o discuţie despre aparate de măsură, comutatoare si comenzile stivuitorului.

Secţiunea despre întreţinere constituie un ghid despre îngrijirea echipamentului. Instrucţiunile ilustrate, pas-cu-pas, sunt grupate după intervalele de întreţinere.

Întreţinerea urmăreşte să menţină maşinile, utilajele şi instalaţiile în condiţii normale de exploatare între două reparaţii consecutive, reducând posibilitatea apariţiei unor reparaţii accidentale. Un îndemn în realizarea acestei lucrări a constatat în faptul că, organizarea corespunzătoare a lucrărilor de întreţinere a maşinilor şi asigură mărirea duratei lor de serviciu, adică a perioadei de timp consumate de la punerea în exploatare pană la scoatere din uz. Obţinerea unei durate de funcţionare normale cât mai lungi se poate realiza prin încetinirea procesului de uzare fizica a pieselor componente. Astfel subliniez că importanţa acestei teme constă în faptul că, pentru obţinerea unei calitaţi superioare a produselor cerute şi a unei eficienţe economice ridicate, utilajele si instalaţiile trebuie sa funcţioneze la parametrii optimi, fară întreruperi sau opriri accidentale.

Mentenanţa utilajelor permite organizarea şi urmărirea acestei activităţi în mod eficient, oferind transparenţa informaţiei în procesul de mentenanţă, gestionând în mod eficient cantităţi mari de informaţie. Mentenanţa utilajelor joacă un rol important în procesele economice ale societăţilor comerciale, deoarece activitatea de mentenanţă solicită implicarea unor resurse financiare şi umane considerabile. Eficientizarea activităţii de mentenanţă are ca efect o reducere importantă a costurilor şi mărirea performanţelor economice.

Prin construcţie stivuitoarele trebuie sa fie capabile de a-şi asigura funcţia, să fie reglate şi întreţinute fără ca persoanele să fie expuse riscului atunci când aceste operaţii sunt efectuate în condiţii prevăzute de producător.

Măsurile adoptate trebuie sa asigure eliminarea riscurilor de accidentare pe intreaga durata de viata previzibila a stivuitorului, inclusiv fazele de montare şi demontare, chiar dacă aceste riscuri de accidentare rezulta din situaţii anormale previzibile.

CAPITOLUL 1. TEHNICI PRIVIND UTILIZAREA ŞI ÎNTREŢINEREA UTILAJELOR LOGISTICE

1.1. Noţiuni despre siguranţă, securitate şi utilizarea corectă a stivuitorului

Cerinţele esenţiale de sănătate şi de securitate conţinute în prezenta prescripţie tehnica sunt obligatorii.

Stivuitoarele sau componentele de securitate trebuie sa fie proiectate şi construite astfel încât sa se atinga obiectivele acestor cerinţe esenţiale.

Producătorul stivuitoarelor sau al componentelor de securitate are obligaţia sa efectueze analiza de risc în vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor sale, fiind obligat sa proiecteze şi sa construiască produsele ţinând seama de aceasta analiza. Secţiunea referitoare la siguranţă listează precauţii de siguranţă elementare. În plus, această secţiune identifică textul, locaţiile semnelor de avertizare şi etichetelor folosite pe stivuitor .

UTILIZAREA SIGURĂ şi EFICIENTĂ a unui stivuitor depinde în mare măsură de îndemânarea şi vigilenţa operatorului. Pentru a-şi dezvolta această capacitate, operatorul trebuie să citească şi să aprofundeze.

Stivuitoarele cu furcă se răstoarnă rar, dar în caz că se întâmplă acest lucru operatorul poate fi ţintuit la pământ de stivuitor sau de apărătoarea superioară. Această situaţie poate avea ca rezultat rănirea serioasă sau moartea. Atenţia pe care operatorul o acordă instruirii şi măsurilor de siguranţă constituie un mod eficient de prevenire a accidentelor, cu toate acestea evenimente nedorite se pot totuşi întâmpla. Sistemul de imobilizare a operatorului poate minimiza rănirea.

Secţiunea despre utilizare constituie un punct de referinţă pentru operatorul începător şi un mijloc de împrospătare a memoriei pentru cel cu experienţă. Această secţiune include o discuţie despre aparate de măsură, comutatoare, comenzile stivuitorului, comenzile dispozitivelor ataşate, transport şi informaţii de tractare. Fotografiile şi ilustraţiile ghidează operatorul prin procedurile corecte de verificare, pornire, manevrare şi oprire a stivuitorului. Tehnicile de utilizare prezentate în această lucrare sunt elementare. Îndemânarea şi tehnicile se dezvoltă pe măsură ce operatorul acumulează cunoştinţe despre stivuitor şi posibilităţile acestuia.

Majoritatea accidentelor care implică utilizarea, întreţinerea şi repararea produsului sunt cauzate de nerespectarea regulilor şi precauţiilor elementare de siguranţă. Un accident poate fi adesea evitat dacă se recunosc situaţiile potenţial periculoase înainte ca evenimentul nedorit să se producă. Personalul trebuie să fie atent la posibile pericole şi să-şi folosească bunul simţ. De asemenea, personalul trebuie să aibă instruirea, aptitudinile şi instrumentele necesare, înainte de a încerca să îndeplinească aceste funcţii.

Deşi sunt echipamente extrem de utile, stivuitoarele se pot dovedi a fi destul de periculoase daca nu sunt manevrate corespunzator de către personal instruit în acest sens. În cele ce urmează am detaliat cateva sfaturi de urmat pentru a evita accidentele provocate de manipularea stivuitoarelor. Stivuitorul este un vehicul industrial mic dotat cu o furcă ce se introduce sub încărcătura pentru a o ridica şi muta dintr-un loc în altul. De cele mai multe ori aceste echipamente sunt folosite în fabrici sau în depozite de mari dimensiuni, locuri unde este necesar să fie mutate regulat încărcături cu volume mari.

Accidente produse cu stivuitoare

Majoritatea accidentelor produse cu stivuitoare se datorează unei pregatiri neadecvate a personalului şi a experienţei acestora în manevrarea echipamentelor. Răsturnarea stivuitoarelor din poziţie verticală reprezintă cauza cea mai frecventă a accidentelor, situaţie în care fie operatorul, fie un alt lucrător sunt prinşi sub echipament. Adesea şi ceilalţi lucrători din jurul stivuitorului pot fi răniti dacă intervin între echipament şi încărcătura sau perete. În puţine cazuri, însă, se întâmplă ca un lucrător să-şi piarda viaţa dacă este calcat de un stivuitor. Este posibil, deşi au fost foarte rare cazurile, ca un muncitor sa fie prins între doua echipamente. Adesea lucratorii pot fi răniţi de diverse încărcături care pot cădea peste ei sau în timpul unor căzături peste echipamente.

Sfaturi pentru siguranţă şi securitate în lucrul cu stivuitoarele.

Operaţiunile cu stivuitoarele pot prezenta pericole atât pentru lucrătorii din jurul echipamentului cât şi pentru stivuitorist însuşi. Aceste pericole pot fi de la răni uşoare pană la răni severe, poate chiar decesul rănitului. Există câteva reguli de bază privind siguranta manevrării stivuitoarelor care includ conducerea conform regulilor, limite de viteză, evitarea operaţiunilor neautorizate, semnalizare corespunzătoare şi conformitatea cu capacitatea.

Preview document

Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 1
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 2
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 3
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 4
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 5
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 6
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 7
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 8
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 9
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 10
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 11
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 12
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 13
Noțiuni tehnice de utilizare a stivuitorului - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Notiuni Tehnice de Utilizare a Stivuitorului.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Pompa de Injecție în Linie

Aparitia primelor automobile este strâns legata de descoperirea si perfectionarea masinii cu abur si a motorului cu ardere interna primele...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Ai nevoie de altceva?