Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2304
Mărime: 2.64MB (arhivat)
Publicat de: Olimpiu Adam
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Donica Petru
Ministerul Apararii al Republicii Moldova Institutul Militar „Alexandru cel Bun”

Extras din referat

TRANSMISIA

Cuplul motor este transmis la roti, la propulsorul prin jet de apa si la troliu printr-o transmisie mecanica. Transportoarele amfibii blindate în formula 8X8 fiind echipate cu doua motoare care functioneaza independent si transmisia aferenta este independenta.

Transmisia se compune din : ambreiaje, cutii de viteze cu priza de putere, cutii de distributie cu priza de putere, punti motoare, reductoare de roti si transmisii cardanice.

Motorul din dreapta transmite cuplul motor la puntile I si III prin intermediul ambreiajului , cutiei de viteze , cutiei de distributie si transmisiei cardanice; de la puntile mo¬toare cuplul motor este transmis la roti prin intermediul transmisiei cardanice si reductoarelor din roti.

Reductorul propulsorului primeste miscarea de la cutia de viteze prin intermediul prizei de putere si transmisiei cardanice. Troliul primeste miscarea de la cutia de distributie prin priza de putere, transmisia cardanica si reductorul troliului.

Motorul din stînga transmite cuplul motor în mod similar la puntile II si IV si reductorului propulsorului. Cutia de distributie aferenta acestei parti de transmisie nu mai are priza de putere.

Ambreiajul asigura transmiterea cuplului motor la cutia de vi¬teze; asigura, de asemenea, decuplarea transmisiei pe timpul schimbarii vitezelor si cuplarea lina a acesteia. Cînd momentul rezistent al rotilor este mai mare decît momentul motor, ambreiajul are rolul de organ de siguranta protejînd motorul prin patinarea elementelor de frictiune din componenta sa.

Cu exceptia transportorului T.A.B.-71, care este echipat cu am¬breiaje specifice, toate celelalte transportoare amfibii blindate sînt echipate cu acelasi tip de ambreiaj.

Constructia ambreiajului la T.A.B.-71

Ambreiajul transportorului T.A.B.-71 se prezinta în fig. 1. Fiecare motor este echipat cu cîte un ambreiaj fixat pe volan¬tul 4 prin intermediul capacului 5.

Fig. 1. Ambreiajul transporto¬rului T.A.B.-71 :

1 — discul (placa) de presiune;

2 — discul de ambreiaj;

3 — garnitura de frictiune (ferodou);

4 — volant;

5 — capac;

6 — arc de presiune;

7 — gresor;

8 — rulment de presiune;

9 — mufa de decuplare;

10 — pîrghie de, debreiere;

11 — bolt sferic;

12 — carter;

13 — bolt de articulatie la carcasa;

14 — bolt de articulatie la discul de presiune;

15 — furca de debreiere;

16 — arc (readucator);

37 — cilindru receptor;

18 — car¬casa;

19 — butucul discului de am¬breiaj;

20 — arc de amortizare;

21 — arborele primar al cutiei de viteze

Ambreiajul este de tip monodisc, uscat, cu comanda hidraulica.

Partea de comanda si de debreiere se compune din discul de presiune 1 si volantul 4, trei pîrghii de debreiere 10 avînd lagarele hoiturilor 13 si 14 cu rulmenti cu ace, noua arcuri de presiune 6

puse în proeminentele discului de presiune, capacul, mufa de decuplare si furca de debreiere 15.

Partea comandata se compune din discul ambreiajului 2 cu bu¬tucul canelat 19 care culiseaza pe canelurile arborelui primar al cu¬tiei de viteze 21. Pe discul ambreiajului se fixeaza pe ambele parti cîte o garnitura de frictiune (ferodou) 3, cea dinspre volant fixata direct, iar cealalta prin intermediul a sase arcuri lamelare. Pentru protejarea transmisiei de oscilatiile de torsiune cauzate de neuniformitatea rotirii arborelui cotit, discul de ambreiaj este echipat cu un sistem de amortizare format din opt arcuri 20, montate în stare com¬primata în locasele din flansa butucului 19.

În stare ambreiata, discul de ambreiaj este strîns între volan¬tul 4 si discul de presiune 1 prin intermediul arcurilor 6, care cu un capat se sprijina pe capacul 5.

Pentru debreiere, cilindrul de lucru 17 actioneaza asupra furcii de debreiere 15 care rotindu-se în jurul boltului sferic 11 deplaseaza mufa de decuplare 9 (pe care este montat rulmentul de presiune 8) spre volant ; prin intermediul rulmentului de presiune se actioneaza pîrghiile de debreiere 10 (care cu boltul 13 sînt articulate la capa¬cul 5, iar cu boltul 14 la discul de presiune 1) si acestea deplaseaza discul de presiune 1 spre cutia de viteze, eliberînd din strîngere dis¬cul de ambreiaj.

Preview document

Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 1
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 2
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 3
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 4
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 5
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 6
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 7
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 8
Reglarea Ambreiajului la BTR 80 și TAB 71 - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Reglarea Ambreiajului la BTR 80 si TAB 71.doc

Alții au mai descărcat și

Transmisia cardanică

Capitolul 1. CONSTRUCTIE SI FUNCTIONARE 1.1. Rol, conditii, clasificare Transmisia cardanica este o componenta independenta a transmisiei...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Ai nevoie de altceva?