Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2971
Mărime: 27.63KB (arhivat)
Publicat de: Preda A.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

În prezent, numeroase dezbateri in mediul academic şi politic internaţional pleacă de la premisa unui conflict între SUA şi UE. Războiul contra terorismului declanşat de SUA şi diferite alte crize internaţionale, au determinat o consolidare a concepţiei că falia între europeni şi americani se adânceşte. În realitate, sunt suficiente motive şi puternice argumente pentru a concepe un viitor comun al comerţului liber între regiunile transatlantice. Angajarea in razboiul impotriva terorismului a condus SUA la o mai profunda constientizare a propriei fiinte nationale, a prezentei sale in lume ca unica supraputere si, legat de aceasta, a importantei consolidarii spatiului transatlantic pentru asigurarea securitatii nationale.

La rindul ei, Europa comunitara, pentru care lansarea monedei unice a marcat o noua etapa in constructia noii Europe, se vede nevoita sa foloseasca experienta federalismului american drept sursa de inspiratie si termen de referinta.

In prezent, lumea este privită din prisma centrelor mari de putere mondială, blocurile economice fiind reprezentate de SUA, Japonia şi UE; totodată, la doar câţa ani după introducerea monedei europene, lupta pentru supremaţia monetară se poartă între Dolar şi Euro.

Relaţiile dintre cele trei mari centre de putere economică se desfaşoară sub impactul transformarilor rapide ce au loc în economia mondială, sub impulsul rezultatelor noii revoluţii tehnologice, al diversificării şi creşterii dinamicii schimburilor internaţionale, al accentuării tendinţelor de globalizare.

Soluţia împotriva acestei viziuni care scindează lumea între marile centre ar fi formarea unei pieţe comune transatlantice. Pentru că, în pofida diferenţelor în materie de protecţie socială şi intervenţia statului în viaţa economică, cele două mari regiuni, SUA şi UE, sunt în mod esenţial caracterizate de valori comune: libertate, democratie, stat de drept, sistem economic de piaţă liberă si respectarea drepturilor omului ce reprezinta piatra de temelie a securitatii si stabilitatii in zona euro-atlantica. Geneza modernităţii este comună celor două regiuni, adică dezvoltarea economică şi socială pleacă de la o comuniune de idei despre filozofia liberală, clasică. America este doar o expresie nuanţată a Europei. Ambele îmbracă similitudini la scara istoriei economice şi nu sunt desparţite atat de ideile şi curentele spirituale, cât de orgoliile politice, ce in bună măsură nu rezultă credinţelor împărtăşite de oamenii comunităţii, ci a unor interese generale. Nu trebuie sa existe interes general american sau european, ele trebuie sa coexiste. Prin locul pe care îl deţin în producţia şi comerţul mondial, UE şi SUA reprezintă, fără indoială, actorii principali ai scenei economice internaţionale. Importanţa relaţiilor comerciale reciproce, a fluxurilor de investiţii directe şi a operaţiunilor financiare, în general, le face interdependente din punct de vedere economic. Piata transatlantica este considerata a fi cea mai ampla relatie comerciala si de investitii la nivel mondial. Ea ofera locuri de munca pentru 14 milioane de oameni in UE si SUA, reprezentand 40% din comertul mondial si ramane forta motrice a economiei mondiale. Viziunea unui spaţiu economic de liber schimb transatlantic ar aduce beneficii importante ambelor părţi. Chiar dacă economia americană ar depăşi-o pe cea europeană, în timp ce China şi India se ridică rapid, Europa tot va fi cel mai apropiat competitor al Statelor Unite În negocierile comerciale, UE discută cu SUA ca de la gigant la gigant. Euro are potenţialul de a deveni valută de rezervă la rivalitate cu dolarul, mai ales dacă preţul petrolului va începe să fie calculate în această monedă. Principalele zone de conflict comercial dintre SUA şi UE sunt oţelul şi produsele agricole, deoarece UE subvenţionează consistent aceste două sectoare, fapt care nemulţumeşte SUA.

Preview document

Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 1
Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 2
Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 3
Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 4
Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 5
Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 6
Importanta Spațiului Transatlantic al Liberului Schimb - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Importanta Spatiului Transatlantic al Liberului Schimb.docx

Te-ar putea interesa și

Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană

Partea I Principalele aspecte ale construcţiei Uniunii Europene Cap. I INTEGRAREA ECONOMICĂ INTERSTATALĂ – FAZĂ PREMERGĂTOARE A GLOBALIZĂRII....

Ai nevoie de altceva?