Extras din referat
1.Prezentarea zonei
Comuna Treznea este situata in partea nord-vestica a tarii,ocupand partea central sudica a judetului Salaj ,la o distanta de 12 km de municipiul Zalau (resedinta de judet), la 26 km de Jibou si la 90 km de Cluj-Napoca.Asezarea geografica a comunei imprima caractere specifice cadrului ei fizic,istoric si economic.Ea se intinde in depresiunea Almas-Agrij si in zona Muntilor Meses-munti ce reprezinta compartimentul nord-estic al muntilor Apuseni.
Asezata intr-o zona pitoreasca,la poalele muntilor Meses,comuna ni se infatiseaza astazi ca o imbinare armonioasa intre trecutul bogat in evenimente si prezentul care,treasformand geografii milenare,contureaza noul peisaj al acestor tinuturi pe masura timpurilor noastre. Suprafata toatala a comunei este de 37,05 km patrati iar in comuna se paote ajunge pe drumul DJ108 R. Comuna este formata din localitatile Treznea(centru de comuna) si Bozna.Toponimul localitatii Treznea vine de la o casa ovita de traznet(aflat in padurea de pe dealul Magura).Satul s-a numit la inceput Traznita,apoi in 1733 se numeste Trezne,in 1850 Treznye ca apoi sa devina Treznea.
Primele atestari documentare ale celor doua localitati ce formeaza comuna dateaza din 1440 . Localitatea Treznea era mentionata sub numele de Ewrdegkuth. Localitatea Bozna este mentionata abia mai tarziu în anul 1619. În istoria românilor localitatea, Treznea detine un loc aparte. În fiecare an în ziua de 14 septembrie, aici se comemoreazã memoria victimelor atrocitatilor trupelor horthiste din toamna anului 1940.
Din punct de vedere administrativ,situata in partea central-sudica a judetului Salaj,comuna se invecineaza in nord cu municipiul Zalau,in nord-vest cu comuna Mesesenii de Jos,in vest cu comuna Buciumi,in sud cu comuna Cuzaplac,,in sud-est cu comuna Sanmihaiu Almasului si in est si nord-est cu comuna Romanasi.
Din punct de vedere economic aceasta este situata intr-o zona cu importante resurse pomicole si forestiere iar vestigiile trecutului si cadrul natural ofera turistului e strabate comuna valente educative(locuri istorice,peisaje naturale,traditii etnografice si istorice).
Am ales acest loc pentru pentru a forma o imagine de ansamblu asupra cadrlui natural,a resurselor sale si a modului um trebuie valorificate si conservate cat si asupra aspectelor demografice,de habitat si economice.De modul cum vor sti sa gospodareasca aceste resurse naturale va depinde bunastarea locuitorilor si generatiilor urmatoare.
Excursiile si expeditiile facute aici ne permit nu numai cunoasterea trecutului prin vizitarea unor puncte de interes istoric(monumentul de la Treznea),dar si unele aspecte toponimice cat si participarea locuitorilor la momente importante din istoria Transivaniei.
2.Caracteristici generale
Teritoriul comunei se suprapune zonei cristaline a Mesesului aici predominand relieful de dealuri grafate pe formatiuni paleogene si miocene,de tip monoclimal,Treznea si Bozna fiind bazine depresionare de eroziune la contact cu cristalinul Mesesului.
- Clima
Asezarile Treznea si Bozna se afla amplasate in bazinele depresionare situate la poalele Mesesului,intinzandu-si vetrele de est atat in lungul vailor Treznea,Bozna si afluentii lor cat si pe versantii domoli ai dealurilor ce inconjoara aceste bazine depresionare,avand deci caractere de sate rasfirate.
Prin pozitia sa geografica,in partea de nord vest a tarii,satul Treznea are o clima temperat continentala moderata,caracteristica regiunilor vestice si nord vestice predominate.Dispunerea muntilor Mesesului pe directia sud-vest-nord-est creeaza diferentieri climatice intre partile de vest si est ale judetului.Pe de alta parte,altitudinea si fragmentarea reliefului determina diferentieri de temperatura intre unitatile morfologice(pe culmea Mesesului,temperatura medie este de 6 grade Celsius,pe dealurile Platformei Somesene de 7-8 grade).In timpul iernii au loc invaziile aerului de natura maritim-polara iar vara patrunde din sud-vest aerul ciclonic nord-mediteraneean in deplasarea lui spre nord.
- Vegetatia
Din punct de vedere al regionarii fitogeografice flora face parte din regiunea central europeana.Varietea reliefului,climei si solului fac sa intalnim aici o flora bogata,caracterizata prin prezenta a numeroase elemente central-europene,alaturi de care intalnim specii carpatice.Vegetatia este caracteristaica zonei de deal si podis,zonei muntilor mai putin inalti,asa cum sunt Muntii Mesesului.
In repartitia elementelor floristice se constata o slaba zonalitate verticala prin intercalarea suprafetelor paduroase(fagete,gorunate,stejarate si de amestec) cu cele de pajisti secundare sau cu terenuri agricole.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Ecoturism - Satul Treznea.doc