Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1943
Mărime: 416.66KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic David
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Bulai
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi Facultatea de Geografie si Geologie

Extras din referat

Obiectul de studiu al acestui proiect este zona Roman si analiza si prospectarea potentialului turistic al acestei zone.Ne propunem sa studiem principalele atractii turistice ,potentialul acestor atractii si sa luam in vedere scopuri si obiective pentru dezvoltatea turismului in aceasta zona.Acest proiect se adreseaza turistilor, persoanelor interesate de aceasta zona cat si locuitorilior acestei zone.

Localizarea arealului de studiu

Zona Roman este situata in mare parte in judetul Neamt,acoperind si o parte din judetul Iasi. Este situata in partea centrala a podisului Moldovei, la confluenta raurilor Siret si Moldova.Centrul acestei zone este orasul Roman.Punctul cel mai Nordic al zonei este comuna Helesteni,la sud se afla comuna Damienesti,in est Dagata iar in vest Tupilati.

Orasul Roman este al doilea oras ca marime dintre localitatile judetului Neamt, avand rang de municipiu.Beneficiind de o pozitie geografica favorabila orasul are mari posibilitati de comunicare cu regiunile limitrofe. Convergenta vailor duce la convergenta cailor de comunicatie si transporturi, conferindu-i orasului o pozitie de intersectie.

Caile de acces catre municipiul Roman sunt DN15 D dinspre Piatra-Neamt (47 km), E 85 dinspre Bacau (46 km), sau pe calea ferata, dinspre Bacau sau Pascani. Transportul in comun se efectueaza pe reteaua stradala majora a municipiului, pe 6 trasee.Legaturile rutiere cu localitatile invecinate se realizeaza prin drumurile nationale si judetene ce trec pe teritoriul sau:

Drumuri nationale:

DN 2 (E85) Bucuresti – Bacau – Roman - Suceava;

DN 15 Piatra Neamt – Roman – Vaslui.

Drumuri judetene:

DJ 207 B Roman – Sabaoani – Iasi;

DJ 297 B-Roman – Cordun.

Principala legatura feroviara a municipiului Roman este linia magistrala Bucuresti – Bacau – Suceava, care asigura si legatura acesteia cu zone din sudul si nordul tarii.

Oferta turistica a teritoriului

Lipsit de conditii naturale variate si atractive, municipiul Roman are un potential turistic redus din punct de vedere al bazei naturale, facand fata numai turismului de tranzit.

Figure 2

Cea mai renumita zona de agrement a municipiului Roman este Parcul Municipal, cu o suprafata de 17, 3 ha si o vechime de aproape 2 secole.Acesta este,din punct de vedere al diversitatii speciilor dendrologice unic in Europa.

In orasul Roman se regasesc numeroase monumente culturale si istorice,de la vestigii daco-romane,pana la catedrale medievale si biserici,muzee si case memoriale si monumente arhitectonice. Orasul este dominat de Catedrala Episcopala "Preacuvioasa Parascheva",precum si de alte biserici mai mici cum ar fi Biserica Armeneasca,Biserica Alba “Sfintii Voievozi”,Biserica “Santul Nicolae” si altele.Cetatile si casele boieresti sunt de asemena foarte raspandite in Roman.Cel mai vechi monument istoric si de arhitectura este Cetatea de Pamant sau Cetatea Musatina.Alaturi de aceasta exista si numeroase case boieresti: Casa Ioachim, Casa Iohann Simeon Brukner, Casa Nevruzzi , Casa vornicului Done.Exista de asemenea si numeroase muzee: Muzeul de Istorie Roman, Muzeul de Arta Roman, Muzeul de Stiintele Naturii Roman. Atractia turistica este sporita de numarul mare de hoteluri, restaurante si cluburi, agentii de turism cat si de activitati si manifestari cultural-artistice:spectacole, expozitii, manifestari traditionale, festivaluri.

Exista de asemenea si numeroase obiective turistice deosebite si in apropirea orasului.La 15 km de oras,pe soseaua spre Iasi se afla Castelul de la Miclauseni alaturi de care se afla pe langa constructia propiu zisa un frumos parc natural.La cativa km nord de Miclauseni se afla un frumos camping situat intr-o ambianta naturala deosebita,numit han Trei Iazuri, han turistic cu restaurant, minihotel și teren cu căsuțe de închiriat.

La Strunga se afla o statiune balneara renumita prin baile si tratamentele reumatologice. Apele minerale de Strunga sunt ape sulfuroase, bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice si hipotone.

La 28 Km de Roman, in comuna Tupilati, se afla Hanul Ancutei, important popas turistic evocat de marele scriitor Mihail Sadoveanu.Asezat la intersectia drumurilor aici poposesc turistii de tranzit aflati atat in drum spre Roman,Suceava sau Iasi.Tot aici se afla si ruinele Ruinele Conacului Catargi.

Pe soseaua Roman – Piatra Neamt, la 12 Km de oras, la Dulcesti, se afla mormantul fratilor Alexandru si Constantin Hurmuzachi, revolutionari si unionist iar la Valeni se afla un interesant parc dendrologic, adevarata rezervatie naturala care detine o bogata varietate de flori, arbori si arbusti exotici.

In Ruginoasa,localitate aflata intre Pascani si Tragu Frumos se afla celebrul castel al lui Alexandru Ioan Cuza construit în anul 1811 în stil neogotic.Acesta este actualmente muzeu.

La 5 Km de Roman, pe malul Siretului – vestigiile fortificatiei Cetatea Noua a Romanului, construita in 1466, mai departe, pe acelasi itinerar, la 10 km de oras, in Padurea Dealul Marului, un camping nou ofera turistilor momente de recreere.

Preview document

Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 1
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 2
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 3
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 4
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 5
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 6
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 7
Evaluarea și prospectarea potențialului turistic în zona Roman - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea si Prospectarea Potentialului Turistic in Zona Roman.docx

Te-ar putea interesa și

Potențialul Turistic al Comunei Polovragi

POTENŢIALUL TURISTIC AL COMUNEI POLOVRAGI ( JUDEŢUL GORJ ) INTRODUCERE Turismul rural nu este numai un sejur la o fermă sau într-o casă...

Amenajarea turistică în zona montană - studiu de caz - amenajarea turistică în zona Lacul Roșu

Introducere 1.Argumentearea alegerii temei Prin structura acestui proiect se face in prima parte o imagine a desfasurarii activitatiile turistice...

Strategii de Marketing în Turism

INTRODUCERE Politica Agricolă Comună (PAC) este una dintre primele politici comune ale UniuniiEuropene, fiind fundamentată pe principiile pieţei...

Marketing Turistic

1.1. Conceptul de marketing 1.2. Marketingul serviciilor – domeniu distinct al marketingului 1.3. Locul marketingului turistic în marketingul...

Ai nevoie de altceva?